Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Gammel konspiratorisk avis vildleder om, at Bill Gates vil affolke kloden med vacciner

Faktatjek 30. sep 2021  -  4 min læsetid
This describes the image
En forside fra en gammel, irsk avis fra 2011 bliver delt livligt på Facebook. På forsiden står der, at Bill Gates har en plan om at affolke verdens befolkning gennem tvungne vacciner, men citatet er taget ud af kontekst. Foto: Skærmbillede fra Facebook/Ukendt fotograf
  • På Facebook deles et billede af en gammel avisforside, hvor der står, at Bill Gates vil affolke verden gennem tvungen vaccination

  • Men avisforsiden bygger på et citat fra Microsoft-stifteren, der er taget ud af kontekst

  • Citatet stammer fra et online foredrag fra 2010, hvor Bill Gates hverken taler om tvungen vaccination eller affolkning

Et billede på Facebook med samlet set over 9.000 delinger beviser angiveligt, at der er hold i en af de mest udbredte konspirationsteorier om Bill Gates. Nemlig at Microsoft-medstifteren vil reducere verdens befolkning gennem vacciner.

Billedet har været delt i en række forskellige lande, men er nu også kommet til Danmark.

På billedet ses forsiden af en avis med overskriften: “Affolkning gennem tvungen vaccination: Nul carbon-løsningen” ved siden af et billede af Bill Gates.

I et dansk opslag med billedet skriver brugeren, at avisforsiden er fra 2011, og at Bill Gates, der ifølge opslaget ejer store dele af medicinalindustrien, ønsker at affolke verden.

På avisforsiden kan man desuden læse et citat fra Bill Gates, der angiveligt skulle bekræfte hans skumle planer.

Men citatet er taget ud af kontekst. Bill Gates taler nemlig slet ikke om at affolke planeten med vacciner, men argumenterer derimod for, at bedre sundhed og lavere børnedødelighed vil mindske befolkningstilvæksten i fattige lande.

Avisforsiden er fra en irsk avis ved navn The Sovereign Independent. Avisen, der nu er opløst, beskæftigede sig primært med konspirationsteorier.

Citat taget ud af kontekst

I avisen citeres Bill Gates, eller som avisen ynder at kalde ham “Billy 'The Kid Killer' Gates”, for at have sagt:

“Verden har i dag 6,8 milliarder mennesker. Det er på vej op mod omkring 9 milliarder. Hvis vi gør et virkelig godt job med nye vacciner, sundhedspleje og reproduktiv sundhedsservice, kan vi mindske det tal med måske omkring 10 eller 15 procent.”

I avisartiklen kan man læse, at citatet stammer fra et online foredrag, en såkaldt TED-talk fra 2010 med Bill Gates. Og omkring fire minutter inde i det foredrag kan man da rigtignok høre det omtalte citat fra Bill Gates.

Avisen bruger citatet til at underbygge en påstand om, at en “elite” ønsker at bruge vacciner til at gøre verdens befolkning syg, så folk ikke lever længe nok til at få pension. Derimod må de arbejde hele deres liv og tjene penge til selvsamme elite.

Men det er Bill Gates-citatet næppe bevis for. Online-foredraget omhandler slet ikke vacciner, men derimod hvordan vi kan nedbringe verdens CO2-udledning.


I foredraget peger Bill Gates på fire forskellige faktorer, der har betydning for, hvor meget CO2 der udledes. En af disse faktorer er størrelsen på verdens befolkning. Og det er i den forbindelse, at Bill Gates kommer med det famøse citat.

Microsoft-stifteren taler altså slet ikke om at mindske det nuværende antal mennesker på jorden, men argumenterer derimod for, at man bør mindske befolkningstilvæksten af hensyn til klimaet.

Det kan lyde en smule mærkeligt, at vacciner og bedre sundhedspleje skulle føre til en reduktion af befolkningsvæksten, men Bill Gates har både før og efter foredraget forklaret tanken bag.

Ifølge Bill Gates' teori vil bedre sundhedspleje og adgang til vacciner i fattige lande betyde, at børnedødeligheden falder, og når børnedødeligheden falder, vil forældre i de pågældende lande få færre børn. Til erhvervsmagasinet Forbes har han udtalt:

“De fleste forældre vælger ikke at få otte børn, fordi de ønsker en stor familie. Det viser sig, at det er, fordi de ved, at mange af deres børn vil dø.”

Det videnskabelige tidsskrift Science har imidlertid sået tvivl om, hvorvidt Bill Gates’ teori holder.

Bruger fastholder påstande om Bill Gates

Selvom den irske avis ikke eksisterer længere, er enkelte af avisens udgivelser blevet gemt online. Og det er ikke kun Bill Gates-citatet, avisen har fået galt i halsen.

I de arkiverede udgaver af avisen kan man læse en række artikler om udokumenterede teorier om alt fra terrorangrebet den 11. september 2001 til en ny verdensorden styret af en elite, der tror på eugenik, som er en ideologi, der ønsker at kontrollere og ændre befolkningens arvemasse. Ifølge avisen vil eliten eksempelvis skabe en “selv-fertiliserende mand” og dermed gøre kvinder overflødige.

TjekDet har talt med Torkil Poulsen, der står bag det danske opslag med avisforsiden, for at spørge ham, hvorfor han deler avisforsiden, når den ikke indeholder noget belæg for, at Bill Gates vil affolke verden, som han ellers påstår i opslaget. 

“Det sjove ved den forside og grunden til, at jeg deler den, er, at i dag er den jo aktuel. Den er simpelthen taget frem, fordi man jo nu kan se hele sammenhængen i hans plan, at han vil depopulere verden,” fortæller Torkil Poulsen.

Har du læst artiklen, der ligger til grund for forsiden?

“Jeg har læst artiklen, ja.”

Men i den står der jo ikke, at Bill Gates taler om at affolke verden, men om at mindske befolkningstilvæksten.

“Sådan tolker jeg ikke den avisartikel. Det er jo et spørgsmål om tolkning. Hvis du googler eller youtuber Bill Gates og depopulation, så har han jo sagt i omkring 50 forskellige interviews, at han ønsker at depopulere verden.” 

Men der er jo ikke noget i det, du deler, der underbygger det. Hvis der findes flere troværdige kilder, der beviser det, ville det så ikke give mere mening at dele dem i stedet?

“Det mener jeg ikke. Det der er jo en troværdig artikel, der blev lavet helt tilbage i 2011."

Men det citat, artiklen henviser til, handler jo om, at vaccinerne mindsker børnedødelighed og derfor vælger familierne at få færre børn.

“Jamen, jeg forholder mig kun til det, der står på forsiden. Jeg forholder mig ikke til indholdet af selve artiklen.”

Torkil Poulsen fastholder, at avisforsiden er troværdig og viser, at Bill Gates allerede i 2011 havde planer om at affolke verden.

Opdateret 2. okt 2021