Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Gammel tegning handler om trafikpropper - ikke coronavirussen

Faktatjek 8. sep 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
En gammel tegning fra bagsiden af en italiensk avis har gået sin sejrsgang på sociale medier. Mange opfatter illustrationen som en forudsigelse af det nutidige liv, hvor coronapandemien kræver, at man holder fysisk distance til hinanden. Men billedet var i virkeligheden et indspark i datidens debat om trafikpropper. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Et billede fra 1962 skulle angiveligt være bevis på, at behovet for fysisk distancering blev forudset for næsten 60 år siden af en italiensk tegner

  • På sociale medier bliver billedet delt igen og igen med titlen “Livet i 2022”

  • Men illustrationen handlede om 60’ernes problemer med trafikpropper og har ikke det fjerneste at gøre med social distancering

  • Teksten "Livet i 2022" har aldrig været en del af billedet

Skrevet af: Daniel Greneaa

En tegning fra 1962, der angiveligt kommer med en skræmmende forudsigelse, er i løbet af de seneste uger delt hele 4.000 gange alene på Facebook. 

Tegningen forestiller en gade tætpakket med spøjse enmands-køretøjer: Smalle, aflange glasklokker på fire hjul, der lige præcis kan rumme ét menneske.

“Dette billede blev malet af Walter Molino i 1962 og har titlen Livet i 2022," står på billedet.

Og tegningens profeti er ret så præcis, mener flere brugere ifølge opslagenes kommentarspor.

I flere måneder har den været i omløb på flere sociale medier verden over og med flere tusinde delinger til følge. Samtlige steder er den delt med titlen “Livet i 2022”.

Men opslaget viser ikke hele tegningen. Den er klippet, så man ikke kan se, at der er en tekstboks nederst i højre hjørne, der forklarer, hvad det egentlig handler om. Og tegningens titel er ikke “Livet i 2022".

Artiklen fortsætter under billedet

Her er den originale tegning, som billedet i opslagene er skåret ud fra. Her kan man se, at der er en tekstboks, som ikke kan se i opslagene på sociale medier. (Skærmbillede)

Oprindeligt blev den bragt på bagsiden af en italiensk avis 1962, og de mange glasklokker på hjul har ikke det fjerneste at gøre med nutidens behov for at kunne bevæge sig rundt i byen på en smitte-sikker måde. Tegnerens mål var derimod et forslag til, hvordan trafikpropper i datidens myldretid kunne mindskes.

Tegning fra avisbagside

Vi laver en omvendt billedsøgning på Google, hvor vi højreklikker på opslagsbilledet og trykker på “Søg efter billedet på Google” for at finde ud af, hvor billedet ellers er bragt. Søgningen afslører hurtigt, at tegningen af gaden fyldt med glasklokkerne på hjul ganske rigtigt blev malet af den italienske illustrator Walter Molino, og at tegningen blev bragt den 16. december 1962 på bagsiden af den italienske avis Domenica del Corriere

Men hverken tegningen eller den påklistrede tekst nederst i højre hjørne på billedet nævner noget om “Livet i 2022,” som opslagene ellers påstår. Oversætter man den italienske tekst på billedet, står der:

“Sådan kunne trafikproblemerne i byer reduceres, hvis ikke løses fuldstændigt. I stedet for klodsede biler, har vi singolettas. Små et-sædes biler, der kræver et minimum af plads. Walter Molino forestiller sig her, hvordan bybilledet ville se ud, hvis den nye løsning blev indført i stor skala”. 

Walter Molinos tegnede billedet som et modspil til avisens forsidetegning, der viser en mand, der i frustration over at sidde i en fastlåst bilkø i New York, hopper ud af sin bil og op på taget i afmagt. “Et trafikprop-mareridt” står på forsidetegningen.

Artiklen fortsætter under billedet

Her kan du se på for- og bagsidebilledet fra den italienske avis Domenica del Corriere den 16. december 1962. Forsidebilledet til højre og bagsidebilledet til venstre. (Skærmbillede)

Da Walter Molinos billede af de mange singolettas begyndte sin rundfart tidligere på året, udgav den italienske avis Corriere della Sera en artikel, hvor de forklarer historien bag billedet.

Gammel litteratur får ny kontekst

Det er ikke første gang, at coronavirussen, er blevet forudset på en fejlagtig baggrund. 

TjekDet har tidligere fortalt historien om, hvordan flere var overbeviste om, at en romanforfatter allerede i 2008 skulle have forudset, at en dødsensfarlig virus i 2020 ville sprede sig i hele verden fra den kinesiske Wuhan-provins. 

Men Wuhan-400, som virussen hedder i romanen, har dog ikke meget tilfælles med SARS-CoV-2, forklarede forskere og afviste dermed forudsigelsen.

Også den populære tegnefilmsserie The Simpsons skulle have forudset coronapandemien. I et afsnit spreder en fiktiv virus sig blandt de gule karakterer, og flere billeder fra afsnittet blev delt som dokumentation for forudsigelsen, hvor man blandt andet kan se teksten “Coronavirus” i en nyhedsudsendelse i afsnittet. 

Men billedet var manipuleret, skriver flere faktatjekmedier.

Opdateret 9. sep 2020