Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Gratis tandlægehjælp til indvandrere, mens danskernes tænder falder ud? Fejlspækket læserbrev turnerer igen

Faktatjek 16. okt 2019  -  5 min læsetid
This describes the image
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe/Ritzau Scanpix

 

 

"I perioden 2016-2018 betalte de offentlige kasser næsten en halv milliard eller i alt 404 millioner for tandpleje til indvandrere."

"For asylansøgere og indvandrere gælder helt andre regler (om offentlig hjælp til tandpleje, red.). Reglerne er fastsat i integrationslovens paragraf 36."

Kilde: Facebookopslag fra siden Vort Folk og Vort Fædreland.


Det er ikke rigtigt, at der er brugt næsten en halv milliard på tre år på tandpleje til asylansøgere og indvandrere. De 404 millioner kroner dækker over al tandpleje under aktivlovens paragraf 82a. Og her er personer, der er født og opvokset i Danmark også medregnet - uanset etnisk herkomst.

Integrationslovens paragraf 36 giver heller ikke asylansøgere og indvandrere særlige fordele med tandpleje. Ifølge aktivloven kan alle i Danmark nemlig få dækket tandlægeregninger af kommunen, hvis de ikke selv har økonomisk mulighed for at betale.

 

 

"Danskernes tænder falder ud, men udlændinge fra hele verden kan bare vade ind i Danmark og få gratis tandlægebehandling."

Sådan lyder svadaen i et facebookopslag fra siden Vort Folk og Vort Fædreland, der er en del af den stærkt indvandrerkritiske blog Folkeværnet.

Opslaget, der er delt mere end 3.000 gang på få dage, henter dokumentation for sine påstande i et læserbrev. Oprindeligt er læserbrevet trykt i Horsens Folkeblad 11. Maj og blev også dengang delt flere tusinde gange på Facebook.

Men læserbrevets centrale påstande er komplet usande, siger forskere, umiddelbart efter læserbrevet blev bragt i Horsens Folkeblad.

Skribenten bag læserbrevet Kim Harlev, der er tidligere kandidat for Dansk Folkeparti, medgiver også, at det indeholder faktuelle fejl. Hans berigtigelse er også bragt af Horsens Folkeblad tilbage i maj. Den Korte Avis, der bragte samme historie, har over for TjekDet medgivet samme fejl.

Fejllæser tal

I facebookopslaget fra Vort Folk og Vort Fædreland står, at "i perioden 2016 til 2018 betalte de offentlige kasser næsten en halv milliard eller i alt 404 millioner for tandpleje til indvandrere."

Men den påstand beror på en fejllæsning af en tabel i et svar til Folketinget fra daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Beskæftigelsesministeriet, der står bag tallet, kan nemlig fortælle, at de 404 millioner kroner er det beløb, der er bogført under aktivlovens § 82a. Den bestemmelse giver personer på lave offentlige ydelser mulighed for at få dækket tandlægeregninger.

Det gælder altså også personer, der er født og opvokset i Danmark, og som er på eksempelvis kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

Udgifterne til tandlægehjælp til flygtninge beløber sig derimod til 86 millioner kroner - altså en femtedel af 404 millioner, der nu igen vækker forargelse på Facebook.

Artiklen fortsætter under tabellen

Det er i denne tabel i Inger Støjbergs svar, at Den Korte Avis har læst forkert. De har lagt tallene markeret med gult sammen og hævder, at det er tandlægeudgifter til asylansøgere og indvandrere. Men faktisk er det udgifter til alle, der har fået hjælp gennem aktivlovens § 82a. Og altså ikke kun asylansøgere og indvandrere.

Desuden har der fra 2016 til 2018 været udgifter for i alt 32,9 millioner kroner til asylansøgeres tandpleje. Asylansøgerne er personer, som søger om beskyttelse i Danmark og endnu ikke er anerkendt som flygtninge. Deres tandlægeudgifter bliver ikke bogført samme sted som udgifterne til flygtninge. For flygtningene derimod, der har fået opholdstilladelse, hører nemlig til under integrationsloven. Og i den lov kan paragraf 36 hjælpe flygtningene med tandlægeregningen, hvis de ikke selv har penge til at betale.

Asylansøgere under 18 år er dækket af samme tandlægehjælp fra det offentlige som danske statsborgere under 18. Voksne asylansøgere kan derimod få "uopsættelig og smertelindrende" tandbehandling betalt af det offentlige.

Loven diskriminerer ikke

I facebookopslaget, der jo gengiver Kim Harlevs læserbrev, står også, at der "for asylansøgere og indvandrere gælder helt andre regler (om offentlig hjælp til tandpleje, red.) Reglerne er fastsat i integrationslovens paragraf 36."

Det ligner "grov diskriminering overfor danskere med små indkomster, som ikke har råd til at betale disse meget dyre tandlægebehandlinger," står der i facebookopslaget.

Men "det er helt forkert at stille det op på den måde," siger Kirsten Ketscher, professor i socialret på Københavns Universitet, til TjekDet.

Enhver person i Danmark kan nemlig også få deres tandlægeregning dækket, hvis vedkommende ikke har penge til at betale den. Så der er ikke belæg for at sige, at vi forgylder indvandrere på bekostning af dem, der er født og opvokset i Danmark, understreger hun.

Artiklen fortsætter under facebookopslaget

 

 

 

 

Uddrag af facebookopslaget fra Vort Folk og Vort Fædreland, der har kopieret Kim Harlevs læserbrev. I skrivende stund er opslaget delt mere end 3.200 gange.

"Det handler ikke om, om man er udlænding eller ej. Det handler om, om man efter loven opfylder kriterierne for at få tildelt hjælp," siger Kirsten Ketscher til TjekDet.

I læserbrevet fremhæver Kim Harlev integrationslovens paragraf 36. Den bestemmelse siger ganske vist, at kommuner kan give udlændinge hjælp til at betale en tandlægeregning, "hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet."

Men Kim Harlev nævner ikke med et ord, at der i loven om aktiv socialpolitik er en identisk bestemmelse: nemlig paragraf 82. Og den gælder alle personer i Danmark, uanset om de er i arbejde, på SU eller kontanthjælp. Man skal bare søge om den.

"Der er ifølge loven ikke mere at hente for asylansøgere, end der er for alle mulige andre, der ikke har penge til en tandlægeregning," siger han til TjekDet.

Dementi står nu tydeligt

Horsens Folkeblad har efter TjekDets henvendelse om facebookopslaget fra Vort Folk og Vort Fædreland ændret i Kim Harlevs oprindelige læserbrev. Nu fremgår det tydeligt, at Kim Harlev har berigtiget sit læserbrev, og at udgifterne til tandlægehjælp til flygtninge og asylansøgere var langt lavere i perioden 2016 til 2018.

Kim Harlev har dog ikke dementeret sin påstand om, at loven diskriminerer danskere.

Artiklen er opdateret 18. oktober klokken 08.52: Facebooksiden Vort Folk og Vort Fædreland har efter TjekDets henvendelse lavet et nyt facebookopslag, hvor de gør deres følgere opmærksom på, at Kim Harlevs læserbrev er "behæftet med fejl."

 

 

Fakta: Bestemmelser er tæt på at være identiske

Den bestemmelse, integrationslovens paragraf 36, som læserbrevet hævder diskriminerer danskere, gælder sådan set kun udlændinge. Men den svarer fuldstændig til aktivlovens paragraf 82, som gælder alle personer i Danmark.

Aktivlovens § 82

Kommunen kan yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet. Der kan kun undtagelsesvis ydes hjælp til udgifter til behandling uden for det offentlige behandlingssystem. Dette forudsætter, at der ikke er behandlingsmuligheder inden for det offentlige behandlingssystem, og at behandlingen i hvert enkelt tilfælde er lægeligt velbegrundet.

Integrationsloven § 36

Kommunalbestyrelsen kan yde udlændinge hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis den pågældende eller dennes ægtefælle ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet. Der kan kun undtagelsesvis ydes hjælp til udgifter til behandling uden for det offentlige behandlingssystem. Dette forudsætter, at der ikke er behandlingsmuligheder inden for det offentlige behandlingssystem, og at behandlingen i hvert enkelt tilfælde er lægeligt velbegrundet.

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023