Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Gammel video får nyt liv: Hvorfor lærer folkeskoleklasse en muslimsk bøn?

Faktatjek 3. jan 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra YouTube-video
  • En video på instagram viser, hvordan danske skoleelever bliver tvunget til at modtage undervisning i islam

  • Det hævder en profil, der har delt en video af danske skoleelever, der tilsyneladende foretager en muslimsk bøn

  • Men videoen er fra 2019 og tidligere undersøgt af TjekDet. Dengang såvel som nu er videoen taget ud af kontekst

En video fra en dansk skole vækker lige nu opsigt på Instagram og Tiktok.

Ifølge profilen Wall Street Cartel, der har delt videoen, viser den, hvordan kristne danske skoleelever bliver tvunget til at modtage undervisning i islam. Godt 7.000 brugere har i skrivende stund syntes godt om opslaget.

Men videoen er taget ud af sin oprindelige kontekst. Og det er slet ikke første gang, det sker.

I 2019 undersøgte TjekDet nemlig også videoen. Da var den lagt på Youtube af både danske og arabiske profiler og skabte vrede i islamkritiske kredse. 

Videoen blev her beskrevet som "koran-indoktrinering af danske skolebørn" og blev brugt som dokumentation for netop det i artikler på flere danske netmedier. Dér kaldtes videoen blandt andet "skræmmende", "en forberedelse til underkastelse", og at "danske skoleelever er på knæ for Allah". Ifølge Radio 24syv blev videoen dengang også delt af offentlige personer i Algeriet, Marokko og Tunesien.

Videoen bliver altså ved med at dukke op i en forkert kontekst, så læs herunder, hvad der virkelig foregik i det danske klasselokale tilbage i 2019.

Skoleleder afviste indoktrinering

"Hvis du nu bare siger det (bønnen, red.), og så gør vi bare, ligesom du gør med kroppen. Vis det hele fra start til slut, og så prøver vi at følge med," foreslår klasselæren en dreng af afrikansk afstamning, der i videoen står på et bedetæppe.

Drengen viser efterfølgende, hvordan han beder til sin gud, mens klassekammeraterne og klasselæreren efterligner handlingen. Det ender med, at hele klassen ligger på knæ med panden mod gulvet, mens de, ligesom drengen, siger Allah er stor.

Det er i grove træk indholdet af videoen, der er optaget på en dansk folkeskole, og som vakte stor opmærksomhed både her hjemme og i udlandet.

Men Gert Hougaard, der var skoleleder på den pågældende skole i den sydjyske by Thyregod, afviste, at der med bønnen var tale om islamisk indoktrinering af børnene. Optrinnet var slet ikke så dramatisk, som flere netmedier og brugere af sociale medier fremstiller det, sagde han dengang til TjekDet.

(

Til slut i YouTube-videoen lægger alle eleverne og læreren sig på knæ og reciterer, at Allah er stor. (Foto: Skærmbillede fra YouTube-video)


Mere uskyldigt end som så

Videoen blev optaget i 3.A på Thyregod Skole i Vejle Kommune, og ifølge skolelederen, Gert Hougaard, var der tale om et uskyldigt optrin, hvor eleverne i en temauge skulle lære hinanden bedre at kende. Her valgte en af eleverne at vise, hvordan en bøn til Allah foregår.

"Den her klasse havde et undervisningsforløb, de kaldte "kend hinanden". Der er børn med forskellige baggrunde i klassen. Den ene dag fik de for eksempel mad fra Polen, da et barn fra klassen har polske aner. En anden dag i forløbet præsenterede den her dreng på videoen sine klassekammerater for, hvordan han beder," sagde Gert Hougaard til TjekDet.

"Det er et familiemedlem til drengen, der har optaget videoen. Det var i november måned."

Ifølge Gert Hougaard var skoleledelsen ikke blevet gjort opmærksom på, at børnene skulle bede til Allah, men han så det som en fin måde at lære børn om religion.

"Kigger man i lovgivningen, står der, at vi skal udbrede kendskabet til forskellige religioner, blandt andet også den praktiske forståelse, så ja, jeg mener, at var en god måde at lære børn om religion."

Han forklarede også, at drengen var stoppet på skolen, da videoen blev delt i 2019. Men han afviste pure, at drengens stop på skolen skulle have forbindelse til optagelsen af videoen.

"Den sammenhæng kan jeg klart afkræfte".

Forælder: Intet mystisk eller fordækt

TjekDet var også i kontakt med en far til en af børnene i klassen, der også kan ses i videoen. Heller ikke han genkendte den stærkt kritiske udlægning af, hvad der egentlig foregår i klasselokalet.

"Det skete i forbindelse med et kulturprojekt, hvor klassen skulle lære om hinandens kulturelle baggrunde. Der er ni forskellige nationale baggrunde i klassen og drengen fra Sydsudan valgte at vise, hvordan man gør, når man er muslim. […] Der er intet mystisk eller fordækt ved situationen. Blot en hensigt fra klasselæreren om, at eleverne skal opnå en større forståelse for deres klassekammeraters baggrund," oplyste faren.

Skolen, forældre og jurister fra Vejle Kommune meddelte i 2019, at de forsøgte at få videoen fjernet fra nettet, da der ikke er givet samtykke fra elevernes forældre til, at videoen må offentliggøres på internettet. Det er tilsyneladende ikke lykkedes.

Det var ikke første gang, at et kulturudvekslingsarrangement for de yngste klasser på en skole har sat gang i en ophedet debat og skabt vrede. Folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti ville i sommeren 2018 tage støtten fra en friskole, hvor eleverne morede sig med at prøve muslimske tørklæder.

Af hensyn til de medvirkende viser TjekDet ikke videoen i denne artikel. Af samme grund er ansigterne på skærmbillederne fra videoen blevet sløret.

Vi linker undtagelsesvist heller ikke til videoen af samme hensyn.

Desuden har faren til et af børnene i klassen, der udtaler sig i artiklen, ønsket ikke at få sit navn offentliggjort. Dette ønske har redaktionen undtagelsesvist imødekommet. Vedkommendes identitet er naturligvis redaktionen bekendt.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 15. jan 2024