Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kan det virkelig være i Danmark? Ja, barske videoer af juleænder er optaget på dansk frilandsgård

Faktatjek 15. dec 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Danske dyreaktivister deler videooptagelser af juleænder under kummerlige forhold på sociale medier. Brugere beskylder aktivisterne for at bruge udenlandske optagelser. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Dyreaktivistgruppen OASA har på sociale medier lavet en julekalender med barske videoer af juleænder før og under slagtning

  • Men brugere beskylder aktivisterne for at have brugt udenlandske optagelser og for at sprede misinformation om danske økoænder

  • Andre brugere har henvendt sig direkte til TjekDet med spørgsmålet, om optagelserne virkelig kan være fra Danmark og om de er ægte

  • TjekDet har undersøgt optagelserne og kan slå fast, at de er fra en dansk gård, der producerer økologiske frilandsænder

De tilbringer timevis i små bure uden plads til vingebask. De bliver kastet med, og enkelte slagtes uden tilsyneladende at være helt bedøvet.

En grum julekalender med juleænder i hovedrollen har vakt mere og mere opsigt på sociale medier i takt med, at dagene skrider frem i december. 

Frem til juleaften vil dyrerettighedsgruppen OASA hver dag lægge videoer og billeder ud af frilandsænder, der angiveligt bliver mishandlet før og under slagtning.

Videoerne er optaget på en dansk gård, der opdrætter og slagter økologiske frilandsænder, lyder det i julekalenderen. Den dokumenterer ifølge aktivisterne, at selv en øko-landand på sin vej til julebordet kan have lidt under brud på dyrevelfærdsloven.

Men brugere beskylder aktivisterne for at misinformere. Til opslagene lyder kommentarer, at det er utænkeligt, at slagtning af ænder kan foregå under de forhold i Danmark, og læsere har bedt TjekDet om at undersøge, om videoerne er troværdige.

TjekDets research viser, at videoerne faktisk er optaget på en dansk gård, der opdrætter og slagter økologiske frilandsænder. Enkelte nærbilleder af ænderne har det dog ikke været muligt at stedfæste.

Vi har valgt kun at bringe enkelte stillbilleder fra de mange videoer, da vi ikke ved, om optagelserne er fremskaffet på lovlig vis. Af samme grund offentliggør TjekDet ikke navnet på gården og gårdejeren. 

Peger på bestemt frilandsgård

Til billeder og videoer på “De glemte danske”-facebooksiden lyder teksten blandt andet, at ænderne bliver trådt på af en medarbejder på gården, og at medarbejdere kaster med de små bure, som ænderne bliver opbevaret i inden slagtning. Og ifølge OASA bliver ænderne i flere tilfælde ikke bedøvet tilstrækkeligt inden slagtningen.

OASA ønsker ikke at oplyse, hvor videoerne er optaget, men siger, at videoerne er fra samme gård. 

På Facebook skriver de, at de vil holde gården anonym for ikke at give indtryk af, at gården er ene om at behandle ænder dårligt.

Michael Monberg, der både er kampagnemedarbejder for OASA og ekstern dyrerettighedsordfører for Alternativet, har sendt TjekDet en række videoer fra den pågældende gård. Ifølge videoernes tidsstempel og metadata er de alle optaget mellem den 26. oktober og 30. november i år.

Null

TjekDet har gennemgået materialet bag OASA's kampagne og når frem til, at det faktisk er optaget på en gård i Danmark. (Foto: Skærmbilleder fra Facebook)


Ud fra videoerne og øvrig information i opslagene på OASA’s facebookside er det lykkedes TjekDet at identificere den pågældende gård.

For eksempel er medarbejderne i slagteriet i flere af videoerne iklædt arbejdstøj med gårdens navn og logo. Logoet er sløret i de billeder, der er lagt ud på sociale medier, men fremgår af TjekDets materiale.

Desuden har TjekDet identificeret ejeren af gården i en af videoerne fra slagteriet.

GPS-koordinaterne til videoer af ænderne i sygestalden og i slagteriet peger også på, at de er optaget på netop denne gård.

Derudover har TjekDet gennemgået materialet med videoværktøjer og har ikke fundet tegn på, at videoerne skulle være manipulerede.

Anmeldt til politiet

OASA skriver på "De glemte danske"-facebooksiden, at de har henvendt sig til Dyrenes Beskyttelse, som har gennemgået og vurderet videoerne fra frilandsgården. 

Det bekræfter Dyrenes Beskyttelse til TjekDet og meddeler, at de har rådet OASA til at melde gården til politiet for brud på dyrevelfærdsloven.

Til TjekDet siger Michael Monberg, at de har anmeldt virksomheden bag gården til politiet. Politiet i den relevante kreds bekræfter, at de har modtaget en anmeldelse om overtrædelse af dyrevelfærdsloven på en adresse i den kommune, gården befinder sig i.

Hvordan er I kommet i besiddelse af optagelserne?

“Det kan jeg ikke gå dybere ind i, siger Michael Monberg.”

Hvorfor ikke?

“Jeg er nødt til at beskytte vores kilder.”

Er det, fordi du er bekymret for, om I har fremskaffet det på ulovlig vis?

“Vi har ikke taget stilling til, om det er ulovligt eller ej. Vi siger ikke, hvem vores kilder er, for at beskytte dem.”

TjekDet har været i kontakt med ejeren af den pågældende gård og sendt ham en række spørgsmål. Men han har ikke haft mulighed for at kommentere sagen.

Opdateret 26. dec 2023