Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

NASA har ikke indført et nyt stjernetegn, men har flere gange skrevet om stjernebilledet Slangeholderen

Faktatjek 27. jul 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge facebookopslag og medier har den amerikanske rumfartsorganisation NASA indført et nyt stjernetegn til de 12 eksisterende. Men det afviser NASA selv. Foto: Pexels / Pixabay
  • Rumfartsorganisationen NASA har introduceret et 13. stjernetegn, Slangeholderen, der forskubber datoerne for de øvrige stjernetegn

  • Sådan lyder det i flere opslag på sociale medier

  • Men det passer ikke.  Rumfartsorganisationen har derimod beskrevet, hvilke datoer solen synes at passere gennem hvilke stjernebilleder, herunder Slangeholderen

  • Misforståelsen har floreret ad flere omgange i flere år

”NASA har talt! Der er kommet et 13. stjernetegn.”

Sådan lyder det med henvisning til den amerikanske rumfartsorganisation i et opslag på Facebook, der i skrivende stund er kommenteret knap 3.000 gange. Til opslaget hører et skærmbillede af en artikel fra modemagasinet Elle med en oversigt over, hvilke datoer de forskellige stjernetegn dækker over, nu hvor et nyt et af slagsen er føjet til de tidligere 12 tegn.

Et engelsksproget kædebrev beretter ligeledes om nyheden på Facebook, ligesom flere danske medier også har skrevet om et nyt 13. stjernetegn.

Det nye stjernetegn kaldes ifølge de mange opslag og artikler for Slangeholderen og tilfalder angiveligt folk født mellem 29. november og 17. december. Tilkomsten af det nye stjernetegn betyder i øvrigt, at datoerne for de eksisterende tolv har rykket sig, må man forstå på oversigten i opslaget.

Og NASA har faktisk skrevet om Slangeholderen. Men de har ikke ændret i stjernetegnene, oplyste rumfartsorganisationen på Twitter sidste år. NASA beskæftiger sig nemlig slet ikke med astrologi, men derimod med astronomi, lyder det.



Tatovør-forretningen Skin har på sin facebookside delt nyheden om det nye stjernetegn med budskabet om, at de gerne hjælper med en ny tatovering, hvis du allerede har fået tatoveret et forkert stjernetegn. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Tilbagevendende tema for NASA

Det er ikke første gang, der hersker forvirring om Slangeholderens indvirkning på horoskoper. Og NASA har da også tidligere set sig nødsaget til at kommentere det angiveligt 13. stjernetegn.

en blog, der senest er opdateret i 2016, afmonterer rumfartsorganisationen eksempelvis rygterne om, at de skulle have ændret stjernetegnene.

Her lyder det, at astronomi er ”den videnskabelige undersøgelse af alt i det ydre rum”, mens astrologi er ”opfattelsen af, at stjerners og planeters positioner har betydning for menneskelige hændelser”. Hos NASA beskæftiger man sig altså med astronomi – ikke astrologi, står der.  

Den pointe istemte en amerikansk astrolog ved navn Nina Kahn for nylig over for nyhedsbureauet Reuters i et faktatjek af påstanden om, at NASA skulle have ændret stjernetegnene.

”Astronomi og astrologi er to meget forskellige ting,” udtalte hun til mediet.

”Som astrolog kan jeg forsikre dig om, at dit stjernetegn ikke har ændret sig. Slangeholderen er et virkeligt stjernebillede, men det er ikke et stjernetegn. Som man vil vide, er der mange stjernebilleder på himlen, men ikke alle er stjernetegn.”

Artiklen fortsætter under faktaboksen  

Stjernebilleder og stjernetegn

Der er forskel på stjernebilleder og stjernetegn. Et stjernebillede er en gruppe af synlige stjerner på nattehimlen, der tilsammen danner et mønster, som med mere eller mindre god vilje kan symbolisere for eksempel et dyr (Lille Bjørn), en helt (Orion) eller en genstand (Sydkorset).

 

Et stjernetegn derimod er et symbol for hver af de tolv perioder, man inden for astrologi inddeler året i. Stjernetegnene har navn efter stjernebilleder, og rækkefølgen på tegnene hænger da også sammen med den rækkefølge, billederne i løbet af et år optræder i på himlen. Men de to skal ikke forveksles med hinanden.
 

Heftig debat i 2011

Ophavsmanden til postyret om det 13. stjernetegn er tilsyneladende en amerikansk astronom ved navn Parke Kunkle. 

Allerede i begyndelsen af 2011 skabte han en del røre i den astrologiske andedam, da han over for avisen Minnesota Star Tribune bemærkede, at stjernetegnene ikke stemmer overens med de stjernebilleder, som solen synes at passere igennem på de datoer, astrologien angiver.

Han påpegede videre, at astrologien havde overset et 13. stjernebillede, nemlig Slangeholderen.

Astrologer forsvarede sig dengang med, at den tropiske astrologi, som er den, der overvejende praktiseres i Vesten, følger årstiderne og ikke stjernebillederne – i modsætning til den sideriske astrologi.

I den tropiske astrologi er dit stjernetegn altså ikke afgjort af, hvilket stjernebillede solen og jorden stod under den dag, du blev født.

Selvom NASA flere gange har understreget, at de ikke beskæftiger sig med astrologi, så har de faktisk udtalt sig om det. 

Det skete helt tilbage i december 2004, hvor rumfartsorganisationen på sin hjemmeside skrev, at ”hvert år i begyndelsen af december sker der noget, som kan forstyrre dit horoskop. Solen går ind i Slangeholderen, det lidet kendte 13. afsnit af Dyrekredsen.”

Ifølge det amerikanske faktatjekmedie Snopes nævner NASA også Slangeholderen i et blogindlæg fra maj 2011. I blogindlægget finder man de astronomiske datoer for, hvornår solen passerer gennem de forskellige stjernebilleder.

Her er også Slangeholderen med, og NASA skriver indledningsvist, at ”hvis vi tæller alle de traditionelle stjernebilleder, så er der 13 i Dyrekredsen, ikke 12.”

TjekDet har spurgt tatovørforretningen Skin, hvorfor de skriver, at NASA har indført et 13. stjernetegn, når NASA selv afviser. De har dog ikke svaret på vores henvendelse. Modemagasinet Elle oplyser, at de vil rette deres artikel hurtigst muligt.

Astronomi og astrologi

For at forstå sondringen mellem astronomi og astrologi kan man forestille sig en pil, der går i lige linje fra jorden gennem solen og peger ud på stjernebilleder bag ved solen. Pilen flytter sig i takt med, at jorden bevæger sig rundt i sin bane om solen. De stjernebilleder, pilen peger på i løbet af et år, danner en slags ring af stjernebilleder, som man kalder Dyrekredsen.

 

I Dyrekredsen finder man de kendte stjernebilleder, astrologien bruger som stjernetegn, såsom Skytten, Tyren og Krebsen.

 

Selvom det er jorden, der bevæger sig rundt om solen, ser det her fra jorden ud, som om det er solen, der gradvist bevæger sig gennem de forskellige stjernebilleder.

 

Det er forskelligt, hvor længe solen er om at passere de forskellige stjernebilleder. Eksempelvis klares Skorpionen på otte dage, mens Jomfruen tager 45. Det har dog ikke betydning for astrologien, i hvert fald ikke som den typisk praktiseres i Vesten. Her er Dyrekredsen inddelt i 12 lige store afsnit.

 

Det tager solen omtrent 30 dage at passere gennem hvert af disse afsnit, og dermed forskydes stjernetegnet i forhold til det stjernebillede, solen faktisk passerer.

 

 

Opdateret 11. okt 2021