Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, dit rektal-termometer er ikke kvalitetstestet af andre mennesker

Faktatjek 6. feb 2018  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

Rektal-termometre fra virksomheden Johnson & Johnson er testet af mennesker - og derefter behørigt rengjort - før det sendes ud til apotekerne, påstår et opslag på Facebook, der er blevet delt og liket over en halv million gange af Facebookbrugere fra hele verden - herunder også fra Danmark.

Opslaget, der i øvrigt har flere år på bagen, har skabt stor morskab på det sociale medie, og mange stiller sig tvivlende over for påstanden. Og det er der da også god grund til at gøre. For virksomheden Johnson & Johnson, der udover medicin også fremstiller medicinsk udstyr og husholdningsprodukter, udfører ikke den slags ‘naturlige kvalitetskontrol’, som Facebook-opslaget ellers hævder, skriver det amerikanske faktatjekmedie Snopes.com.

Mediet har gennemgået beskrivelserne for adskillige termometre, og ingen steder fremgår det, at apparaterne testes i andre menneskers endetarme, før de sendes ud i butikkerne. Heller ikke termometrene fra Johnson & Johnson.

 

"Prøv dette: Gå på apoteket, gå hen til hylderne med termometre og køb et et rektal-termometer fra Johnson & Johnson. Det er vigtigt, at du køber dette mærke.

 

Når du kommer hjem, så lås dine døre, træk gardinerne for og slå din telefon fra, så du ikke bliver forstyrret. Skift til behageligt tøj og sæt dig i din favoritstol.

Åben pakken og tag termometret ud. Læg det forsigtigt på bordet eller en overflade, hvor det ikke kan blive ødelagt.

Nu kommer det sjove. Tag brugervejledningen og læs den grundigt. Så vil du bemærke noget, der er skrevet med småt:

"Alle rektal-termometre fra Johnson & Johnson er testet personligt (af mennesker, red.) og derefter rengjort."

Luk nu dine øjne og gentag fem gange: "Jeg er så glad for, at jeg ikke arbejder i afdelingen for kvalitetskontrol af termometre hos Johnson & Johnson."

 

De forskellige producenter oplyser derimod, at de har kalibreret termometrene ‘under særlige kontrollerede forhold’, så de måler så præcist som muligt inden for menneskets typiske kropstemperaturer. Er man rask ligger temperaturen som regel mellem 36,5 ºC og 37,5 ºC. Hvis temperaturen overstiger 38 ºC (målt i endetarmen), er der tale om feber. Ved en kropstemperatur på over 42 ºC er man i livsfare.

En producent ville skulle ansætte adskillige syge mennesker, der ikke er lige syge - det vil sige deres kropstemperaturer skal være forskellige, så man er sikker på, at termometrene måler rigtigt inden for det spænd, hvor menneskets temperatur kan være.

Faktatjekmediet gør i øvrigt opmærksom på, at flere (amerikanske) sundhedsregulativer kan forbyde salg af produkter, som allerede har været brugt - for eksempel i andres endetarm.

LÆS OGSÅ: Gammelt husmorråd delt over 7.000 gange: Kan man virkelig erstatte skyllemiddel med eddike?

LÆS OGSÅ: Øger light-sodavand risiko for demens og blodpropper?

LÆS OGSÅ: Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre

LÆS OGSÅ: Betyder klimaforandringer palmer på danske strande?

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023