Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, politiet har ikke lukket for internettet i Australien. Det kan de slet ikke

Faktatjek 11. okt 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Politiet tilbageholder en demonstrant ved en anti-nedlukningsprotest i Melbourne 24. juli 2021. Melbournes gader har ad flere omgange været fyldt med demonstranter, der er utilfredse med de mange nedlukninger, byen har været udsat for. Foto: Luis Ascui/EPA/Ritzau Scanpix
  • Internettet er lukket ned i den australske delstat Victoria, og politiet står bag, lyder det i flere opslag på Facebook

  • Tilsyneladende er det et forsøg på at stække de mange demonstranter, der er på gaden for protestere mod coronarestriktioner

  • Men der er intet, der bekræfter, at politiet på noget tidspunkt skulle have lukket for internettet i Victoria eller i andre dele af Australien

  • Det er heller ikke lykkedes TjekDet at finde pålidelige kilder, der beretter om det, og ifølge australske forskere har politiet slet ikke magt til at lukke internettet

  • Politiet har dog forsøgt at begrænse demonstranter på anden vis, blandt andet ved at forhindre mediernes livedækning af demonstrationerne. Der er blandt andet sket med krav om, at medierne ikke må filme begivenhederne fra helikoptere

Politiet har lukket for internettet i den australske delstat Victoria.

Sådan lyder det i adskillige facebookopslag, hvor der udtrykkes harme over den behandling, politiet udsætter borgerne for i forbindelse med protester mod nedlukninger og coronarestriktioner. 

Især i Victorias største by, Melbourne, har der været flere eksempler på sammenstød mellem demonstranter og politi. Og ifølge facebookbrugere går politiet altså så langt som at lukke internettet ned, tilsyneladende i et forsøg på at begrænse de utilfredse borgeres muligheder for at udtrykke sig.

Men opslagene fremlægger ikke dokumentation for, at politiet skulle have sat en prop i internetforbindelserne.

TjekDet kan heller ikke finde belæg for, at politiet har lukket for internettet under de nylige demonstrationer  hverken i Victoria eller andre af Australiens delstater. Og selv hvis politiet ville, er det slet ikke muligt for dem at lukke for internettet, påpeger flere australske forskere.


Slet ikke muligt

Den seneste tids demonstrationer i Melbourne tog for alvor fart 20. september, da bygningsarbejdere gik på gaden for at protestere over et vaccinationskrav specifikt målrettet byggebranchen. De fik selskab af vaccinemodstandere, og de følgende dage røg demonstranter og politi flere gange i totterne på hinanden i voldsomme sammenstød.

Og det var altså i de dage, at australsk politi ifølge facebookbrugere lukkede for internettet i Victoria.

Men hverken australske eller udenlandske medier omtaler hændelsen. TjekDet har også været i kontakt med australske faktatjekkere på Australian Associated Press og RMIT ABC Fact Check. De kender heller ikke til, at politiet skulle have lykkedes med eller endda forsøgt at lukke for internettet. 

Og ifølge flere australske forskere er det slet ikke muligt for politiet at lukke for internettet.

“Der har ikke været nogen forsøg på at begrænse internettet nogen steder i Australien (i de dage, red.). Det har politiet slet ikke magt til at gøre,” skriver Kieran Pender, der er juraforsker ved Australian National University, i en mail til TjekDet.

Juraprofessor ved University of Melbourne Jeannie Paterson konstaterer det samme.

“I nogle scenarier kan politiet eller sikkerhedstjenesten måske blokere for beskeder på internettet eller få adgang til dem – men de kan ikke lukke for internettet,” skriver hun.

Victoria Police oplyser i et kort mailsvar til TjekDet, at de ikke har lukket for internettet under demonstrationerne.

Disse forskere har TjekDet været i kontakt med

Vi har spurgt adskillige australske juraforskere med viden om enten teknologi eller politiet, om politiet har lukket for internettet under demonstrationerne i Australien. I alt otte forskere har svaret på vores henvendelse, og ingen af dem har hørt om eller finder det realistisk, at politiet har lukket for internettet.

 

Disse otte forskere har vi været i kontakt med:

 

Jeannie Paterson, University of Melbourne

Katy Barnett, University of Melbourne

Steve James, University of Melbourne

Kieran Pender, Australian National University

Daniel Stewart, Australian National University

Gregor Urbas, Australian National University

David Dixon, University of New South Wales

Carolyn McKay, University of Sydney

 

I flere af facebookopslagene er der vedhæftet et billede, som tilsyneladende stammer fra den australske mobiludbyder Telstra. Her står, at man i otte postnumre i Melbourne kan opleve problemer med forbindelsen.

Men Telstra oplyser i en mail til TjekDet, at internettet hverken var lukket ned eller oplevede problemer i perioden, hvor demonstranterne var på gaden i Melbourne. 

Telstra oplyser desuden, at billedet ikke viser en officiel meddelelse fra dem, og at den derfor ikke giver et præcist billede af status på deres internetforbindelse. Vil man selv tjekke op på forbindelsen, kan man gøre på Telstras egen hjemmeside.

Billedet fra facebookopslaget stammer fra hjemmesiden aussieservicedown.com, der på baggrund af bruger-rapporteringer på sociale medier opdaterer status på internetforbindelsen i Australien. På hjemmesiden står, at den ikke kan “garantere nøjagtigheden af rapporteringerne”.

Artiklen fortsætter under billedet


Tjekdet
Et facebookopslag bringer et screenshot af telekommunikationsselskabet Telstras fejlrapporteringsservice som bevis på, internettet blev lukket ned i den australske by Melbourne. Billedet stammer dog ikke fra Telstras officielle fejlrapporteringsside. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Politiet ville forhindre mediedækning

Selvom der intet bevis er på, at australsk politi har lukket for internettet, så har politiet i Melbourne faktisk forsøgt at stække demonstranterne på anden vis.

Under demonstrationerne i byen forsøgte politiet at forhindre medierne i at sende direkte billeder fra luften. Politiets begrundelse var, at demonstranterne brugte livedækningen fra nyhedshelikopterne til at se, hvor politiet befandt sig. 

Det faldt ikke i god jord hos medierne, som gerne ville dække urolighederne. Nyhedsstationerne fik dog lov til at fortsætte dækningen under forudsætning af, at billederne først blev vist en time efter.

Men medierne var stadig utilfredse, og efter et massivt pres fra nyhedsstationerne vandt de midlertidigt retten til at fortsætte livedækningen, indtil en domstol endeligt har taget stilling til sagen.

Ny lov giver ordensmagten flere beføjelser

Politiet har for ganske nyligt fået videre rammer for deres ageren på internettet. 

En lovændring, som trådte i kraft 25. august, giver nemlig politiet mulighed for at lukke hjemmesider eller grupper på sociale medier. 

Har politiet eller efterretningstjenester mistanke om, at der foregår alvorlig kriminalitet et specifikt sted på internettet, har de nu magt til eksempelvis at overtage en brugers konto som led i efterforskningen.

Men det er ikke det samme som, at de bare kan slukke for internettet.

Opdateret 13. okt 2021