Optøjer i Australien: Hvordan et påbud om at vaccinere bygningsarbejdere udviklede sig til voldsomme demonstrationer
-
Billeder og videoer af voldsomme sammenstød mellem demonstranter og betjente i Australien har de seneste uger floreret på sociale medier og i danske og udenlandske nyhedsmedier
-
Sammenstødene har affødt diverse rygter om forholdene down under. Blandt andet forlyder det, at Australien er blevet en politistat
-
Optøjerne kommer efter bygningsarbejdere i landets næststørste by Melbourne blev påbudt at lade sig vaccinere mod covid-19
-
Men hvorfor fører nye tiltag i Melbourne til, at politi og borgere er faret i flæsket på hinanden?
De seneste uger har flere billeder og videoer af demonstranter og kampklædte betjente i Australien floreret på sociale medier og i danske og udenlandske nyhedsmedier.
Særligt på Facebook melder flere opslag om voldelige sammenstød mellem politi og borgere, og en facebookbruger skriver endda, at Australien er blevet en politistat.
Optøjerne er opstået, efter bygningsarbejdere i landets næststørste by Melbourne blev påbudt at lade sig vaccinere mod covid-19 for at komme på arbejde.
Men sammenstødene er blot det seneste udtryk for utilfredshed i byen, der har oplevet hårde restriktioner og lange nedlukninger i bestræbelserne på at holde coronasmitten på et minimum.
Og det kan måske undre, at vi i Danmark har levet snart en måned uden restriktioner, mens nye tiltag i Melbourne tilsyneladende fører til, at politi og borgere er faret i flæsket på hinanden.
TjekDet dykker her ned i, hvordan det er kommet så vidt down under.
Bygningsarbejdere mod vaccinepåbud
Regeringen i delstaten Victoria, hvor Melbourne er hovedstad, pålagde torsdag den 16. september bygningsbranchen en række restriktioner for at begrænse udbredelsen af coronavirus. Blandt andet skal bygningsarbejderne i Melbourne vaccineres, hvis de ønsker at beholde deres arbejde. Derudover må de ikke længere indtage deres frokost inden døre.
Det sker, efter delstatens byggepladser har vist sig at være en særligt stor kilde til smittespredning.
Bygningsarbejdere, der ikke kunne dokumentere, at de er påbegyndt vaccination mod covid-19 senest tirsdag 23. september klokken 23.59, ville blive forment adgang til deres arbejde. Tiltagene faldt ikke i god jord.
Fredag den 17. september blokerede flere arbejdere byens gader i deres frokostpause for at gøre opmærksom på deres utilfredshed.
Om mandagen udviklede utilfredsheden sig til større demonstrationer, hvor vaccinemodstandere blandede sig med de demonstrerende bygningsarbejdere.
Hovedkontoret for bygningsarbejdernes fagforforening i Melbourne blev vandaliseret, og flere blev anholdt. Ifølge fagforeningen blev demonstrationen infiltreret af “højreekstremister”. Om aftenen lukkede regeringen i Victoria ned for alle byggepladser i byen to uger frem.
This is seriously out of control and someone is going to get hurt. #GoHome now #Melbourne #protests pic.twitter.com/jgbpIKWMQx
— Níal Ó Fionnagáin (@NialFinegan) September 21, 2021
Dagen efter gik omkring 2.000 demonstranter på gaden. Videoer på sociale medier dokumenterede voldsomme sammenstød mellem politiet og demonstranterne, og 62 blev anholdt.
På et pressemøde om aftenen bad delstatens politichef, Shane Patton, indtrængende byens borgere om ikke at deltage i demonstrationerne.
Alligevel var folk på gaden igen onsdag, hvor 215 personer blev arresteret.
Torsdag forhindrede et større opbud af politi, at demonstrationer for alvor etablerede sig i byen. Her foretog politiet 92 anholdelser blandt andet for brud på forsamlingsforbuddet.
Nedlukningen af byggebranchen hæves ved midnat i dag mandag, men der er fortsat krav om, at bygningsarbejderne skal lade sig vaccinere.
Mere end 200 dages nedlukning
Australien har længe fulgt, hvad der er blevet kaldt ‘covid zero’-strategien. Den har i korte træk som mål, at så få australiere som muligt skal smittes med covid-19.
Derfor blev landets grænser lukket for udlændinge, alle smittetilfælde blev nøje observeret, og selv grænserne mellem landets seks delstater blev lukket efter lokale udbrud.
I Australien gælder det, at det ikke er den føderale regering, men de enkelte delstater, der bestemmer, hvordan sundhedsområdet skal indrettes.
Derfor er der stor forskel på, hvordan australierne har oplevet tiden med covid-19. Den australske delstat Victoria, og særligt hovedbyen Melbourne, har været hårdest ramt af nedlukninger siden marts 2020.
Hele seks gange har indbyggerne fået nyheden om, at delstaten lukker ned. Nedlukningerne har været af forskellig karakter med mildere og hårdere restriktioner alt efter antallet af smittede.
En af nedlukningerne varede hele 111 dage, mens en anden kun strakte sig over 5 dage. Indbyggerne i Melbourne har således oplevet, at samfundet har været lukket helt eller delvist ned i samlet over 200 dage.
Myndighederne i delstaten Victoria opererer med et hav af forskellige restriktioner. Mængden og graden af dem er inddelt i niveauer, hvor niveau 1 er de mildeste, og niveau 4 er de strengeste.
Eksempelvis er der i Melbourne niveau 4-restriktioner med udgangsforbud fra klokken 21 til klokken 5. Resten af tiden må man kun bevæge sig udenfor for at foretage vigtige indkøb eller for at tage på arbejde og uddannelse, hvis det ikke kan klares hjemmefra. Man må gå til lægen, og man må blive vaccineret. Desuden har man fire timer til at motionere.
I praksis er demonstrationer i Melbourne ulovlige, fordi de strider mod forsamlingsforbuddet. Det er også en del af forklaringen på, hvorfor politiet har været massivt til stede under demonstrationerne.
Desuden skal alle over 12 år bære mundbind, når de bevæger sig både indendørs og udendørs. Mundbindet skal dog ikke bæres i eget hjem, eller hvis man besøger en tæt relateret.
Besøg i husstande med flere end én person er dog ikke tilladt. Bor man alene, kan man godt få besøg. Men de, der bor alene, må kun få besøg af én person, som skal udvælges for hele perioden med gældende restriktioner. Den person, der bliver udvalgt, må ikke også være udvalgt af andre, der bor alene.
Overholder man ikke de udstedte restriktioner, kan der blive uddelt bøder. Bærer man ikke mundbind, når det kræves, kan det koste 200 australske dollars, svarende til cirka 930 kroner. Overholder man ikke forsamlingsforbuddet, kan man få stukket en bøde på 5.452 australske dollars – cirka 25.000 danske kroner – i hånden.
Demonstrationer i Melbourne
Demonstrationerne i Melbourne kommer ikke ud af det blå. Der har længe været utilfredshed over restriktionerne og covid-19-håndteringen. Og det har kun taget til, i takt med at byen blev underlagt nedlukninger ad flere omgange.
Allerede tilbage i maj 2020 begyndte de første demonstrationer i Melbourne. Dengang handlede demonstrationerne dog ikke om bygningsarbejdere, og de var mindre omfattende.
Demonstrationerne bestod af et par hundrede mennesker, der luftede covid-19-konspirationsteorier og utilfredshed med restriktionerne.
Lignende demonstrationer fandt også sted i Melbourne i september 2020, hvor omkring 250 demonstranter var på gaden.
I november, kort efter Melbournes anden nedlukning var overstået, fandt en større demonstration mod nedlukning sted i Melbourne. Her blev 400 mennesker arresteret.
Og da det blev besluttet, at Melbourne fra den 12. februar skulle igennem en fem dages nedlukning, førte det også til demonstrationer og sammenstød med politiet.
I løbet af sommeren 2021 tog demonstrationerne til, da flere tusinde borgere gik på gaden i Melbourne i både juli og august.
Særlig voldsomt gik det for sig 21. august, hvor omkring 4.000 mennesker deltog i demonstrationer i Melbourne. Der blev rapporteret om flere voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter.
Politichef Shane Patton kaldte optøjerne de voldeligste i delstaten i 20 år.
Også lørdag 18. september førte en større demonstration mod nedlukning i Melbourne til sammenstød med politiet.
Fra ‘covid zero’ til vaccination
Ser man på Australiens samlede smitte- og dødstal, lader ‘covid zero’-strategien til at have virket.
Landet med omkring 25 millioner indbyggere har siden pandemiens begyndelse registreret 105.123 smittede, mens 1.289 er døde med covid-19. Mere end 90 procent af landets smittetilfælde er registreret i delstaterne New South Wales og Victoria, der har henholdsvis Sydney og Melbourne som hovedbyer. Til sammenligning har Danmark med knap 6 millioner indbyggere haft 358.796 smittetilfælde, mens 2.656 er døde.
Men særligt lukningen af grænserne har sat sine spor i den australske økonomi, og landets coronahåndtering har mødt tiltagende kritik.
Australiens premierminister, Scott Morrison, har derfor opfordret til, at delstaterne skifter væk fra ‘covid zero’-strategien. Her anses vaccinen som nøglen til frihed for de hårdt prøvede australiere.
Mens 85 procent af danskerne er færdigvaccinerede, er kun 54,2 procent af befolkningen over 16 år færdigvaccinerede i Australien. Regeringen sigter derfor mod en massiv vaccineindsats som redskab til at genåbne landet. Når 80 procent af befolkningen over 16 år er færdigvaccinerede, vil der gradvist blive åbnet for, at man kan rejse til og fra Australien.
Regeringen har endnu ikke sat nogen specifik dato for, hvornår målet forventes at være nået, men de regner med at nå det inden jul.
Fra november får australierne igen lov at rejse udenlands, sagde premierminister Scott Morrison på et pressemøde fredag i sidste uge.