Fik protester regeringen til at give efter? Nej, den italienske regering har ikke droppet alle restriktioner mod coronavirus
-
50.000 restauranter i Italien åbnede på samme tid, selvom det var i strid med landets coronatiltag, og det fik regeringen til at droppe alle restriktioner
-
Sådan lyder budskabet i en række opslag på sociale medier
-
Men selvom det er rigtigt, at adskillige restauranter åbnede den 16. januar i strid med lovgivningen, er hele landet endnu underlagt restriktioner for at inddæmme smitten
-
I slutningen af januar gik den italienske regering dog af, efter et støtteparti trak sig, og den 1. februar slækkede den nye regering på restriktionerne
I Italien er alt igen, som det plejer, efter den italienske regering officielt har droppet samtlige restriktioner i forbindelse med coronapandemien.
Sådan lyder budskabet i en række opslag på sociale medier.
Kovendingen fra et af de hårdest coronaramte lande i Europa skyldes angiveligt, at 50.000 restauranter i Italien på samme tid valgte at åbne dørene for gæster og dermed trodse forbuddet. Ulydigheden skulle have fået den italienske regering til helt at opgive restriktioner blot 24 timer efter, protesten var gået i gang.
Men den påstand er kun halvvejs sand.
Den 16. januar valgte flere restauranter i Italien ganske rigtigt at holde åbent i strid med landets restriktioner som led i en protestaktion. Præcis hvor mange restauranter, der åbnede, er usikkert. Italienske restaurantejere organiserede sig op til protest-åbningen under hashtagget #IoApro (jeg åbner, da.) på sociale medier og på en hjemmeside, hvor støtten til aktionen var massiv.
I videoer på sociale medier ses fyldte italienske restauranter med dansende og leende gæster.
Artiklen fortsætter under videoen
Mad, musik og dans på en proteståbnet italiensk restaurant.
Men det passer ikke, at protesten fik de italienske myndigheder til at droppe restriktionerne.
Selvom den italienske regering slækkede på restriktionerne i store dele af landet gældende fra den 1. februar, er hele landet stadig underlagt restriktioner. De fleste steder er tiltagene endda mere vidtgående end i Danmark.
Stadig lockdown
Den italienske regering opdaterer løbende en liste over de restriktioner, der gælder for Italiens forskellige regioner.
Restriktionerne i Italien er nemlig ikke som udgangspunkt landsdækkende. De 20 regioner er inddelt i enten gul, orange eller rød zone, alt efter hvor højt kontakttallet er i den pågældende region.
Fredag den 29. januar annoncerede den italienske regering, at de ville slække på restriktionerne. Flere regioner blev således fra 1. februar flyttet fra den orange til den gule kategori. Det gælder for eksempel hovedstaden Rom i Lazio-regionen.
Det betyder, at seks regioner nu befinder sig i orange zone, mens resten er i gul zone. Alle landets regioner er altså stadig underlagt restriktioner.
Eksempelvis gælder et udgangsforbud efter klokken 22 i hele landet, ligesom der i hele landet er krav om at bære mundbind både indendørs og udendørs, når man opholder sig uden for sit hjem. Også fitnesscentre, svømmehaller og lignende er lukket i hele landet.
I de orange zoner er restauranter, barer, caféer og lignende lukket for alt andet end take away, og det er desuden forbudt at bevæge sig på tværs af kommunegrænser uden dokumentation for arbejdsbehov, nødsituationer eller lignende. Museer og andre kulturinstitutioner holder også lukket i de orange dele af landet.
Kulturinstitutioner har dog åbent i de gule zoner, hvor der eksempelvis også er mulighed for at indtage mad og drikke på restauranter, barer og caféer mellem klokken 5 og 18.
På regeringens hjemmeside er der altså intet, som tilkendegiver, at restriktioner helt skulle være sløjfet, som det ellers påstås i opslagene på sociale medier. Dagen efter protestens start, den 17. januar, delte den italienske regering endda en oversigt over de vigtigste restriktioner i landets zoner i et opslag på Facebook.
På IoApro-bevægelsens hjemmeside kan man se en oversigt over restauranter, som fortsat holder åbent trods restriktionerne.
Artiklen fortsætter under billedet
Ny regering
Men der har været visse omvæltninger i den italienske regering i den seneste tid. I slutningen af januar kollapsede den siddende regering med Giuseppe Conte i spidsen, efter det lille parti Italia Viva trak sig ud af koalitionen blandt andet på grund af utilfredshed med håndteringen af coronaepidemien.
I starten af februar sikrede den tidligere chef for Den Europæiske Centralbank Mario Draghi sig tilstrækkelig med støtte til at danne en ny regering. Det forlyder endnu ikke, om regeringsskiftet vil resultere i yderligere lempelser af landets coronarestriktioner.