Påstand om, at mælkebøtter kan helbrede kræft, spreder sig på sociale medier

Faktatjek 19. apr 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Shutterstock
  • “Mirakelplanten, der ødelægger kræftceller på kun 48 timer!”

  • Sådan præsenteres mælkebøtten i et opslag på Facebook, der har over 34 tusind visninger.

  • Opslaget henviser til et studie fra Canada, som angiveligt viser, at mælkebøtterod kan nedbryde kræftceller.

  • Men kræftforskere afviser over for TjekDet, at mælkebøtter kan helbrede kræft

Te lavet på ekstrakt fra mælkebøtterod nedbryder kræftceller 100 gange mere effektivt end kemoterapi. 

Det skriver virksomheden Kristian Maersk & Co. i et opslag på Facebook, der har mere end 34 tusind visninger. Virksomheden sælger helsekost fra deres webshop af samme navn.

Stifter og direktør for virksomheden, Kristian Tino Mærsk, har ligeledes delt opslaget på sin private facebook-profil med en følgerskare på 12 tusind mennesker. Opslaget er nået vidt ud, da det foreløbig er blevet delt 11 tusinde gange.


I kommentarsporet efterspørger følgere en opskrift på teen og ønsker mere information på området.

Men der findes ikke evidens for, at mælkebøtteekstrakt skulle fungere som kræftbehandling på mennesker, siger kræftforskere til TjekDet. 

Misvisende studie bliver fortsat brugt som dokumentation

Facebook-opslaget henviser til et studie fra Canada fra 2016, som angiveligt viser, at ekstrakt fra mælkebøtterødder kan slå 95 procent af tyktarmskræftceller ihjel på 48 timer. Studiet viser derudover, at ekstraktet kan dæmpe udviklingen af kræftceller hos mus.

TjekDet har tidligere faktatjekket det canadiske studie, som opslaget fra Kristian Maersk & Co. henviser til. 

Her talte vi blandt andet med Anja Olsen, som er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse. Anja Olsen afviste, at studiets resultater kunne overføres til behandling af mennesker: 

“Studiet finder ganske rigtigt, at det her ekstrakt kan slå kræftceller ihjel i et reagensglas. Det er der rigtig mange stoffer, der gør. Men der er meget langt fra den observation, til man står med et stof, der har en relevant klinisk effekt hos mennesker.” 

Vi bad også professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet, Lars Ove Dragsted, om at forholde sig til påstanden. Han mente heller ikke, at man på baggrund af studiet fra Canada kunne konkludere, at mælkebøtteekstrakt kunne have en gavnlig effekt på bekæmpelse af kræftceller: 

“Man kan hælde et ekstrakt af mælkebøtterødder på celler i laboratoriet. Men det er jo langt fra den skæbne, ekstraktet ville få, hvis man indtager det. Der vil de forskellige komponenter blive nedbrudt og kun nogle af dem optaget,” forklarede Lars Ove Dragsted.


TjekDet har i forbindelse med denne artikel kontaktet både Anja Olsen og Lars Ove Dragsted for at høre, om de siden er stødt på forskning, som peger i en anden retning. 

De bekræfter begge, at deres tidligere udtalelser fortsat står ved magt, og de stadig ikke har set forskning, der viser, at mælkebøtteekstrakt har en helbredende effekt på kræftramte mennesker. 

Lars Ove Dragsted uddyber, at virkninger af medicin og andre produkter i cellekultur generelt ikke gælder efter internationale retningslinjer som evidens for virkning hos mennesker. Det skyldes, at man kan få enhver virkning blot ved at manipulere en smule med betingelserne i laboratoriet. 

Alligevel henviser virksomheden Kristian Maersk & Co. til det canadiske studie som dokumentation for, at mælkebøtteekstrakt er et effektivt middel til at dræbe kræftceller - endda mere effektivt end kemoterapi. 

Kristian Tino Mærsk afviser kritik 

TjekDet har taget kontakt til direktør, Kristian Tino Mærsk for at forelægge ham kritikken af studiet fra forskerne. 

Her svarer han, at han er bevidst om, at studiet ikke er ‘færdiggjort’, men at det stadig peger i retning af, at mælkebøttekstrakt har en effekt: 

Han anerkender desuden ikke, at opslaget kan påvirke læsere til at tro, at mælkebøtter kan være et alternativ til kemoterapi. 

“Folk opfatter ting forskelligt. Det kan jeg da ikke tage mig af. Jeg deler jo ikke selvskadende indhold. Der er lavet et studie om, at mælkebøtte er godt for kræft. Jeg skriver ikke, at studiet er lavet færdigt i forhold til mennesker”

Men synes du så ikke, at det er vildledende at dele?

“Jeg deler alverdens ting og oversætter det til dansk. Hvordan folk opfatter det, og om de tror på det, må folk selv undersøge. Jeg skriver ikke, at det er en kur mod kræft eller noget som helst.” 

Kristian Tino Mærsk understreger, at det ikke er ham selv, der har undersøgt, at ‘mælkebøtterod nedbryder kræftceller 100 gange mere effektivt end kemoterapi'. 

Han fremhæver desuden, at han i et andet facebook-opslag har gjort opmærksom på, at man ikke bør afslutte sin kemobehandling til fordel for mælkebøtteekstrakt, da virkningerne ikke er undersøgt til bunds. 

“Jeg deler alverdens ting og oversætter det til dansk. Hvordan folk opfatter det, og om de tror på det, må folk selv undersøge. Jeg skriver ikke, at det er en kur mod kræft eller noget som helst.”

Kristian Tino Mærsk ønsker ikke at kommentere yderligere. Efter samtalen har han lagt et  nyt opslag op på sin private facebookprofil, hvor han skriver, at “Vi hævder ikke her, at mælkebøtteblomst eller rod er en kur mod kræft. Men vi vil meget gerne finde ud af, om det er en god plante til kræftbehandling.”

Siden er opslaget blevet slettet igen.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.
 

 

Artiklen er opdateret | 26-04-2024 | KL. 16:00

Den oprindelige version af artiklen indeholdt en udokumenteret påstand fra Kristian Tino Mærsk om effekten af kemo-terapi. Den er slettet for at undgå misforståelser

Opdateret 2. maj 2024