Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Socialdemokratiets bruger meningsløse beregninger i asyludspil

Faktatjek 19. feb 2018  -  2 min læsetid
Tjekdet

"Hver gang vi i Europa bruger 135 kroner på asylansøgere, bruger vi 1 krone på de flygtninge, der opholder sig i nærområderne."

Det hævder Socialdemokratiet i hvert fald. Påstanden optræder i partiets nye udlændingepolitiske udspil, der blev præsenteret tidligere på måneden. Men der er ikke hold i beregning, oplyser DR’s faktatjekprogram Detektor. Der er nemlig en lang række forbehold, som skal tages med, når man ser på tallene. Men dem har Socialdemokratiet fuldstændig udeladt.

"Forholdet 135 til 1 ender med ikke at give mening. Det ender med at bryde sammen på flere leder og kanter," siger Martin Lemberg-Pedersen, adjunkt ved Global Refugee Studies på Aalborg Universitet, til Detektor.

Meningsløs sammenligning

Socialdemokratiets pressetjeneste oplyser, at tallene stammer fra bogen "Transforming a Broken Refugee System" af professorerne Alexander Betts og Paul Collier fra Oxford University.

Og i bogen står ganske rigtigt, at "hver gang der bliver brugt $135 i offentlige midler på en asylansøger i Europa, bliver der blot brugt $1 på en flygtning i udviklingslandene."

Men det er rent faktisk en sammenligning, der slet ikke giver mening, siger Martin Lemberg-Pedersen.

"De skriver selv i bogen, at man må tage en lang række forbehold, når man ser de her tal. Og alle de forbehold er udeladt fra Socialdemokratiets påstand," siger han til Detektor.

Tallene i bogen er baseret på Tysklands forventede udgifter til flygtninge. De er delt ud på et skøn over antallet af asylansøgere i Tyskland.

Men den udregning kan Socialdemokratiet ikke overføre til hverken Europa eller Danmark, siger Martin Lemberg-Pedersen. Blandt andet fordi udgifterne siden er blevet kraftigt nedjusteret.

 

 

Kilde: Retfærdig og realistisk, side 19

 

 

Bogens tal for nærområderne er imidlertid ikke baseret på nærområderne, men derimod på budgettet for FN’s flygtningeorganisation (UNHCR). Og det er så delt ud på flygtninge i hele verden.

De to professorer kigger altså på budgetter, frem for hvor mange penge der faktisk er blevet brugt. Og de kigger ikke specifikt på nærområder, men UNHCR’s hjælp til flygtninge i udviklingslande verden over.

Socialdemokratiet giver derfor ikke et fyldestgørende billede af, hvor meget flygtningehjælp der allerede er i nærområderne, vurderer Martin Lemberg-Pedersen.

Til Detektor oplyser bogens hovedforfatter, at Socialdemokratiets formulering kan misforstås. Han lægger vægt på, at beregningerne er per asylansøger eller flygtning. Og det gør en væsentligt forskel.

Ser man på Tysklands udgifter generelt og sammenligner det med UNHCR's samlede budget, så bliver forholdet nærmere 9 til 1 og altså ikke 135 til 1, som Socialdemokratiet skriver i asyludspillet.

S-ordfører afviser kritik

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, afviser dog, at sammenligningen skulle være meningsløs.

"Jeg synes ikke, det er meningsløst. Overhovedet ikke. Jeg synes, vi ligger fuldstændig på linje med det, som verdens førende migrationsforskere har skrevet en bog om," siger Mattias Tesfaye til Detektor.

LÆS OGSÅ: Ovenpå heftig debat: Det kan slet ikke dokumenteres, at indvandrere og efterkommere snyder mere med SU

LÆS OGSÅ: Går flere og flere skolepiger med tørklæde?

LÆS OGSÅ: Der er noget galt med fakta om bederum

LÆS OGSÅ: Her er de danske ghettoområder

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023