Svindel breder sig: Også Lars Larsen misbruges nu i bitcoin-fup
Svindelnummeret, hvor kendte danskere bliver misbrugt som ambassadører for rendyrket snyd, fortsætter. I løbet af de seneste måneder en har en stribe danske kendisser været genstande for falske nyhedshistorier, hvori de fortæller, hvordan de har tjent store summer på kryptovalutaen bitcoin.
Hver eneste gang er artiklen løgn fra ende til anden, præcis som det er tilfældet denne gang, hvor svindlerne udnytter JYSK-grundlægger Lars Larsens navn.
Ifølge svindelartiklen tjener Lars Larsen i virkelighed sine penge på bitcoins snarere end boligudstyr, hvilket han fortalte til en målløs vært på TV 2-programmet Go’ morgen Danmark. Artiklen opfordrer også læseren til selv at investere i det såkaldte Bitcoin Profit.
Det er dog ren og skær fup, siger kommunikationschef for JYSK, Rune Jungberg Pedersen, der er frustreret over de falske artikler om Lars Larsen.
"Det er ren svindel. Vi gør meget for at fjerne de falske artikler, men de bliver ved med at dukke op. Det er selvfølgelig ikke noget, Lars Larsen har sagt," siger han.
For godt til at være sandt
Hvis man ser sig for, er der faktisk også flere tydelige tegn på, at det er ren fup. Artiklen ser umiddelbart ud til at ligge på Ekstra Bladets hjemmeside og være skrevet af netmediet Videnskab.dk.
Men kigger man på hjemmesidens adresse – eller URL - står der "myk-news.com," og artiklen kan derfor ikke havde noget med Ekstra Bladet eller Videnskab.dk at gøre. Googler man MYK News, fremkalder det ikke umiddelbart søgeresultater, der taler for, at der overhovedet skulle være et medie med det navn.
Artiklen forsætter under billedet
Eksempel på den falske artikel.
Desuden lover den falske artikel, at man meget nemt vil kunne tjene utroligt mange penge på meget kort tid. Og det fortæller, at man med al sandsynlighed har med et svindelnummer at gøre, siger Anette Høyrup, seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.
"Indledningsvist kan det være svært at se, om artiklen er falsk. Men længere inde i artiklen skal man investere penge i bitcoin, og så er det tydeligt, at artiklen er fup. Alarmen bør ringe, når de lover guld og grønne skove, og når tilbuddet er for godt til at være sandt," sagde Anette Høyrup om bitcoin-svindelnummeret, da fupmagerne tidligere på måneden misbrugte LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansens navn.
I omløb via Facebook
TjekDet stødte på den falske artikel om Lars Larsens bitcoin-eventyr gennem en annonce på Facebook. Personerne bag svindelnummeret har altså via facebooksiden Forniture tatuaggi betalt Facebook penge for at sende artiklen i omløb og ad den vej forsøge at lokke penge ud af godtroende personer.
Ved at søge i Facebooks annoncebibliotek kan man se, at siden Forniture tatuaggi også har andre aktive annoncer. I de andre tilfælde lader annoncen én tro, at man klikker sig ind på en artikel om fodboldspilleren Joachim Andersen og hans klubskifte til Lyon. I virkeligheden bliver man ledt ind til den falske artikel om Lars Larsen.
Facebooksiden Forniture tatuaggi er ikke vendt tilbage på TjekDets henvendelse.
Artiklen fortsætter under billedet
Skærmbillede fra Facebooks annoncebibliotek. Annoncen handler både om Lars Larsen og fodboldspiller Joachim Andersen.
Svindel på flere sprog
Bladrer man længere ned i artiklen, ophører Lars Larsens medvirken og i stedet fremhæver artiklen flere ukendte personer, der har tjent store summer penge ved at følge artiklens råd om at investere i bitcoin.
Heriblandt møder man en Zacharias Thorsen, der i artiklen er afbilledet med sin kone og to børn. Ved at søge efter billedet på Google, lader det dog til, at familien har tilknytning til russiske Jehovas Vidner. Derfor kan manden på billedet dårligt være en dansker, der tjener op mod 10.000 kroner dagligt på bitcoin-fidusen.
Med googlesøgningen på billedet finder man også en engelsk artikel, der er fuldstændig identisk med den om Lars Larsen. I stedet for JYSK-grundlæggeren optræder den australske forretningsmand Andrew Forrest, ligesom Zacharias Thorsens navn nu er blevet til Zachary Tisdale.
Tilbagevendende bitcoin-svindel
Det er ikke første gang, at kendte mennesker misbruges af bitcoin-svindlere. Det populære DR-program Løvens Hule blev sidste sommer brugt i et næsten identisk bitcoin-svindelnummer. Dengang var det avisen Berlingske, der skulle forestille at stå bag den falske artikel.
Og netop Berlingskes navn og hjemmeside er flere gange blevet brugt som skabelon for svindlere.
I flere artikler, hvor ’Berlininsky Business’ – der altså (ikke) skal forveksles med Berlingske Business – fremstår som afsender, har man kunne læse historien om, hvordan andre kendte danskere er blevet rige på deres investeringer i bitcoin-handelsplatforme som Crypto Boom.
Både komikeren Anders Matthesen, fodboldspilleren Nicklas Bendtner, den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen, samt Claus Pilgaard, også kendt som Chili Klaus, har måtte lægge navn og billede til falske artikler om bitcoin-investeringer.
Svindelnumrene har haft forskellige navne undervejs, inklusiv Crypto Boom, Bitcoin Revolution, Bitcoin Compass, Bitcoin Code og nu altså Bitcoin Profit. Men hver gang er historien den samme. Handelsplatformene lokker dig i fælden med falske artikler, hvor alt, du skal gøre, er at oplyse dine kreditkortoplysninger og investere et mindre beløb.
Hver gang har det vist sig at være fup og svindel.
Har du allerede oplyst dine kreditkortoplysninger til de nævnte eller lignende svindelnumre, bør du omgående kontakte din bank.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet