Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tusindvis kalder billede af såret ukrainsk kvinde for fake news

Faktatjek 8. mar 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
Den ukrainske kvinde Olena Kurilo blev såret efter et russisk angreb den 24. februar i år på den ejendom, hvor hun boede. Men facebookbrugere hævder, at hun i virkeligheden var offer for en eksplosion i den russiske by Magnitogorsk i 2018.  Foto: Aris Messinis/AFP/Ritzau Scanpix
  • Medier verden over bruger fejlagtigt billede af tilskadekommen kvinde, der kom til skade ved en gaseksplosion i Ukraine i 2018

  • Sådan lyder påstanden i opslag på sociale medier, der hævder, at billedet misbruges til at overdrive krigen i Ukraine

  • Men billedet er skam helt nyt, og det viser præcis det, som alverdens medier har beskrevet

  • Billedet er taget 24. februar 2022 - altså den dag Ruslands invasion af Ukraine begyndte

Utallige avisforsider misbruger billede af såret kvinde, der kom til skade i en gaseksplosion i 2018.

Sådan skriver danske og udenlandske brugere på blandt andet Facebook, Twitter og TikTok, hvor de i opslag viser flere billeder af britiske avisforsider. Det er blandt andet aviserne The Guardian, Daily Mail og The Sun, som brugerne påstår alle har bragt det angiveligt fire år gamle billede i forbindelse med den verserende krig i Ukraine.

Men sådan forholder det sig slet ikke. 

Billedet stammer nemlig ikke fra en gaseksplosion i 2018, men er taget 24. februar i år efter et russisk luftangreb mod et lejlighedskompleks i byen Tjuhujiv, Ukraine - præcis som medierne skriver. 

Kvinden på billedet

En omvendt billedsøgning på Google afslører, at det er fotografen Wolfgang Schwan, der har taget billederne af den tilskadekomne kvinde for det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Agency. Og på bureauets hjemmeside kan man se, at billedet er taget den 24. februar i år.

Billedet er taget efter et russisk luftangreb på et lejlighedskompleks - helt på linje med det, de mange avisforsider rapporterer. 

Desuden viser en søgning efter billedet på TinEye - et værktøj til at søge efter og genkende billeder - at billedet for første gang dukkede op på internettet netop den 24. februar. 



Også det franske nyhedsbureau AFP har bragt et tv-indslag fra dagen, hvor invasionen af Ukraine startede. Og her medvirker den selvsamme kvinde, hvor hun har store plastre på de sår i ansigtet, hun har pådraget sig efter det russiske angreb.

Desuden fremgår det af indslaget, at hendes navn er Olena Kurilo, og at hun til daglig arbejder som lærer. Andre fotografer har også taget billeder af hende samme dag, hvor man også kan se, hun er såret.

Gaseksplosionen i 2018

Meget tyder på, at det danske opslag med samme billede er hentet og oversat fra udenlandske opslag, som indeholder samme påstand om, at eksplosionen skete i 2018.

Der er dog den forskel, at det danske opslag i teksten hævder, at gaseksplosionen skete i Ukraine, mens der i de udenlandske opslag står, at eksplosionen skete i den russiske by Magnitogorsk. Det samme fremgår dog også på et af billederne i det danske opslag. 

Og ganske rigtigt var der en eksplosion i Magnitogorsk i 2018. Den voldsomme eksplosion i en beboelsesejendom kostede adskillige mennesker livet. 

Tjekdet
I teksten til det danske facebookopslag fremgår det, at billedet stammer fra en gaseksplosion i Ukraine i 2018. Men i et af billederne til opslaget står der, at gaseksplosionen fandt sted i den russiske by Magnitogorsk i 2018. Ganske rigtigt fandt en eksplosion i Magnitogorsk sted i 2018, men det er uvist, om eksplosion var forårsaget af et gaslæk, eller om det var et terrorangreb. Det er dog sikkert, at billedet med den sårede kvinde ikke stammer fra 2018. Det er fra 24. februar 2022, da et russisk luftangreb ramte et lejlighedskompleks i den ukrainske by Tjuhujiv. Foto: Screenshot fra Facebook


De russiske myndigheders forklaring er, at eksplosionen var forårsaget af et gaslæk. Men der har også været forlydender om, at eksplosionen var et reelt terrorangreb. Ingen af forklaringerne er blevet endeligt verificeret. 

Men af billederne fra eksplosionen i Magnitogorsk kan man se, at bygningerne slet ikke stemmer overens med de billeder, man ser i nyhedsmediernes dækning fra Ukraine, hvor den sårede Olena Kurilo medvirker.

Beboelsesejendommen i Magnitogorsk var ti etager, men lejlighedskomplekset i Tjuhujiv er fem etager højt.

Opdateret 18. mar 2022