Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

USA’s højesteret har ikke slået fast, at coronavaccinerne forårsager uoprettelig skade

Faktatjek 8. sep 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
I et vidt delt facebookopslag hævdes det, at den amerikanske højesteret har konkluderet, at vaccinerne mod covid-19 har forårsaget varig skade. Men en retssag som den, der beskrives i opslaget, har aldrig fundet sted. Foto: Skærmbillede af facebookopslag
  • Coronavaccinerne har forårsaget uoprettelig skade på de vaccinerede, fastslår USA’s højesteret ifølge et populært facebookopslag

  • Det er et brud på det såkaldte Nürnberg-kodeks, og dermed er vejen banet for retssager mod de ansvarlige, lyder det videre

  • Men den pågældende retssag har slet ikke fundet sted

  • Angiveligt skulle den prominente vaccinekritiker Robert F. Kennedy Jr. have ført retssagen, men han har tidligere afvist

Den amerikanske højesteret har slået fast, at coronavaccinerne har forårsaget uoprettelig skade. Dermed bliver det muligt at retsforfølge folkene bag vaccineudrulningen.

Sådan lyder budskabet i et facebookopslag, der har flere end 26.000 delinger på tværs af platformen.

Opslaget brygger videre på en tilbagevendende påstand i coronaskeptiske kredse de seneste år - nemlig at udrulningen af coronavaccinerne er i strid med det såkaldte Nürnberg-kodeks.

Nürnberg-kodekset er et sæt nedskrevne etiske regler for udførelsen af medicinske forsøg med menneskelige forsøgspersoner.

Kodekset blev til efter 1940’ernes Nürnberg-retssager, hvor blandt andet personer fra Nazitysklands sundhedsvæsen var under anklage. Blandt dem var de læger, der havde udført grusomme eksperimenter på fanger i de tyske koncentrations- og udryddelseslejre.

Og nu mener coronaskeptikere altså, at der er grundlag for en tilsvarende retssag oven på massevaccinationen i forbindelse med coronapandemien.

Men den amerikanske højesteret har ikke konkluderet, at vaccinerne har forårsaget uoprettelig skade. Faktisk har retssagen, der beskrives i opslaget, aldrig fundet sted.

Ingen genterapi

I facebookopslaget omtales vaccinerne ikke som vacciner, men derimod som “genterapi.” Også det har været tilbagevendende, siden coronavaccinerne først blev rullet ud. 

Tanken er, at de såkaldte mRNA-vacciner, der fungerer ved at overføre en genetisk opskrift på coronavirusset til kroppen, der så lærer at genkende det, skulle kunne ændre den vaccinerede persons DNA.

Den påstand har TjekDet faktatjekket ad flere omgange. Hver gang har forskernes konklusion været, at absolut intet tyder på, at vaccinerne kan ændre den vaccinerede persons DNA. Det samme siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, til TjekDet i dag. 

Derfor er det heller ikke overraskende, at det ikke har noget på sig, at den amerikanske højesteret har fundet frem til det.

Det amerikanske nyhedsbureau AP har gennemgået alle domstolens kendelser siden 2020, hvor pandemien brød ud. Og i arkivet over domstolens kendelser findes ingen retssag som den, der beskrives i facebookopslaget.

Afviser selv

Af facebookopslaget fremgår det, at det skulle være den prominente vaccinemodstander Robert F. Kennedy Jr., der skulle have vundet sagen i højesteret. På den anden side af retssalen skulle en række lobbyister fra medicinalbranchen have siddet.

Men i 2021, hvor samme påstand var i omløb, afviste Robert F. Kennedy overfor AP, at han har deltaget i en retssag med sådan et udfald.

Han fortalte dog dengang til samme medie, at han har deltaget i over 30 retssager omhandlende vacciners sikkerhed, men at ingen er nået helt til den amerikanske højesteret.

TjekDet har været i kontakt med kvinden bag facebookopslaget, der fortæller, at hun oprindeligt læste om retssagen på det sociale medie Telegram. Hun kan dog ikke længere finde det pågældende opslag, og hun ved ikke, hvorfor det er blevet slettet. 

Hun fortæller desuden, at det er kommet bag på hende, hvor meget opmærksomhed hendes eget opslag på Facebook har fået, og det har fået hende til at tvivle på, om det passer. 

Opdateret 14. dec 2022