Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Sagde han virkelig det? Vaccine-direktørs “indrømmelse” er en storm i et glas vand

Faktatjek 26. jan 2023  -  2 min læsetid
Tjekdet
I et nyt tv-interview siger medicinalvirksomheden Modernas direktør, Stéphane Bancel, at firmaet i januar 2020 var i gang med at udvikle en vaccine mod den ny coronavirus. Det vækker undren på sociale medier. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
  • I en video fra det netop overståede topmøde i den schweiziske fond Verdens Økonomiske Forum (WEF) indrømmer Modernas direktør ifølge flere facebookbrugere, at firmaet allerede var i gang med at udvikle en coronavaccine i januar 2020

  • Og det vækker undren, for dengang var virussen ikke engang endeligt navngivet

  • Men det er slet ikke nogen indrømmelse 

     

  • Moderna-direktøren oplyste nemlig allerede i januar 2020, at virksomheden var gået i gang med at fremstille vaccinen mod den nye coronavirus, der kan udløse sygdommen covid-19. På det tidspunkt fik Moderna adgang til data om virussen, der havde været i omløb i blandt andet Kina i et stykke tid

     

     

Moderna var i gang med at udvikle en vaccine mod SARS-CoV-2 allerede i januar 2020. Og det var de vel at mærke, inden virussen overhovedet var navngivet.

Det kan man høre Modernas administrerende direktør, Stéphane Bancel, bekræfte i en video, der deles på sociale medier i både ind- og udland. Videoen er en bid af et interview på den amerikanske tv-kanal CNBC fra Verdens Økonomiske Forums (WEF) årlige møde i Davos i Schweiz, som løb af stablen i sidste uge. 

I flere facebookopslag opfattes interviewet med Moderna-direktøren som en indrømmelse af, at medicinalvirksomheden var i gang med at lave en vaccine til den nyopdagede virus, der endnu ikke havde fået navnet SARS-CoV-2. Derfor må Moderna have kendt til virussen, inden pandemien brød ud, må man forstå på opslagene.

Det taler ind i en større konspirationsteori om en planlagt pandemi, som en lille elite har orkestreret med det formål at kontrollere verdens befolkning.

Men det har aldrig været en hemmelighed, at Moderna bryggede på en vaccine mod den nye coronavirus allerede i januar 2020.

I flere artikler fra januar 2020 står der nemlig, at Moderna havde påbegyndt udviklingen af en vaccine mod virussen, der på det tidspunkt ikke havde fået sit endelige navn.


Tjekdet
Her kan man læse et af de opslag, der bruger en bid af interviewet med Modernas direktør, Stéphane Bancel, som bevis på, at Moderna havde gang i et fordækt spil i udviklingen af deres coronavaccine. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Ingen nyhed

Den 31. december 2019 rapporterede sundhedsvæsenet i den kinesiske by Wuhan om flere sygdomstilfælde med en ukendt lungebetændelse, som kort efter blev identificeret som en ny coronavirus. 

Knap to uger efter delte kinesiske forskere virussens genetiske kode med resten af verdens forskere. Og så kunne udviklingen af en vaccine så småt begynde. 

Allerede den 22. januar 2020 bragte det amerikanske sundhedsmagasin Scientific American et interview med den daværende amerikanske epidemichef Anthony Fauci, som var det amerikanske svar på Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

I interviewet sagde den amerikanske virusekspert, at USA’s Nationale Institut for Allergi og Infektiøse Sygdomme var i gang med at udvikle en vaccine i samarbejde med Moderna. 

Et par dage senere udtalte Moderna-direktør Stéphane Bancel til videnskabsmediet Science, at Moderna var i gang med udvikle en mRNA-vaccine mod coronavirus.

Det er en bid fra dette interview, der deles på sociale medier som angiveligt bevis på Moderna-direktørens indrømmelse.


Blev navngivet i februar

Som der rigtignok står i opslaget, var den nye coronavirus ikke blevet endeligt navngivet tilbage i januar 2020.

Det blev den til gengæld den 11. februar 2020, hvor virussen fik navnet ‘SARS-Cov-2’. Inden da hed den enten ‘2019 novel coronavirus’ eller ‘2019-nCoV’. 

Navnet blev valgt, fordi virussen er genetisk relateret til den coronavirus, der var ansvarlig for SARS-udbruddet i 2003.

TjekDet har kontaktet brugeren bag facebookopslaget for at spørge om, hvordan der kan være tale om en indrømmelse, når Modernas direktør for allerede tre år siden fortalte, at virksomheden var i gang med at udvikle en vaccine mod den nye coronavirusFacebookbrugeren er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Opdateret 26. jan 2023