Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Liste over coronavarianter beviser ikke, at pandemien er planlagt

Faktatjek 9. dec 2021  -  4 min læsetid
Tjekdet
Siden pandemiens begyndelse er en lang række mutationer af SARS-CoV-2 dukket op rundt omkring i verden. Ifølge en lang række danske og udenlandske facebookopslag har det hele tiden været planen. Nogen spreder nemlig bevidst nye variationer løbende for at holde pandemien i gang, er budskabet. Foto: NIAID
  • En liste med coronavarianter deles i stor stil på sociale medier både herhjemme og i udlandet

  • Listen inkluderer præcise år og måneder, hvor de enkelte varianter skal “lanceres” og giver dermed indtryk af, at hele pandemien er menneskeskabt og planlagt

  • Men tidspunkterne i listen stemmer ikke overens med de tidspunkter, hvor varianter faktisk er fundet

  • Og de institutioner, der angiveligt skulle være afsendere på informationerne, afviser blankt, at de står bag

Den seneste tid har sundhedsmyndighedernes bekymring over den nye coronavariant Omikron fyldt i mediebilledet.

Forleden sagde sundhedsminister Magnus Heunicke til DR, at myndighederne satser på en “forsinkelsesstrategi,” der skal forsinke udbredelsen af den nye variant i samfundet, mens man bliver klogere på, hvad varianten indebærer, og hvor effektive coronavaccinerne er mod den.

Men det kan næppe komme som en overraskelse for Magnus Heunicke og sundhedsmyndighederne, at en ny variant spredes i samfundet netop nu. Det har nemlig hele tiden været planlagt, hvornår nye varianter af coronavirus skal slippes ud rundt omkring i verden. I hvert fald hvis man skal tro en lang række opslag, der netop nu florerer på Facebook både blandt danske og udenlandske brugere.

I opslagene ses en tabel med to kolonner med overskrifterne ‘cepa/variante’ og ‘lanzamiento’ - det vil sige ‘stamme/variant’ og ‘lancering’ på spansk. I sidstnævnte kolonne listes præcise måneder og årstal for, hvornår de forskellige varianter angiveligt skal “lanceres” i samfundet.

Tjekdet
I facebookopslagene ses en liste med navne på corona-varianter og tidspunkter, hvor varianterne angiveligt skal "lanceres" i befolkningen. Foto: Skærmbillede af Facebook

Listen giver dermed indtryk af, at hele pandemien er både menneskeskabt og planlagt, og at nogen - det fremgår dog ikke nøjagtig hvem - trækker i trådene og styrer pandemiens gang. 

Men der er ingen dokumentation for, at oplysningerne i tabellen stammer fra officielle myndigheder eller troværdige kilder, og tidspunkterne for "lancering" af varianterne stemmer ikke overens med, hvornår de egentlig blev opdaget.

Tidspunkter passer ikke

På nuværende tidspunkt er Delta-varianten den mest udbredte variant på verdensplan. Ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme (ECDC) udgjorde Delta-varianten 99 procent af alle covid-19-tilfælde på verdensplan i slutningen af oktober.

Græske navne

De seneste uger er flere tilfælde af den nye variant Omikron fundet i Danmark. Før både Omikron og den endnu dominerende Delta-variant var blandt andet Alfa-, Beta- og Gamma-varianterne.

 

Fælles for dem alle er, at de er opkaldt efter bogstaver i det græske alfabet.

 

Den 31. maj 2021 annoncerede WHO, at de ville opkalde såkaldte “nøglevarianter” efter bogstaver i det græske alfabet. De græske navne er et supplement til varianternes videnskabelige navne, der ofte både er svære at huske og udtale. Eksempelvis er den nye Omikron-variants videnskabelige navn B.1.1.529.

 

Nøglevarianter er det, WHO også kalder ‘Variants of Interest’ (varianter af interesse, red.) og ‘Variants of Concern’ (varianter af bekymring, red.). Det er varianter, Verdenssundhedsorganisationen frygter eksempelvis kan være mere smitsomme eller give et mere alvorligt sygdomsbillede end de foregående varianter, eller hvor der er tvivl om, i hvilken grad beskyttelsen fra vacciner eller tidligere smitte virker. Det er altså varianter, som WHO vurderer, at der er god grund til at overvåge særligt nøje.

 

Det er kun varianter i disse kategorier, som får de græske navne, mens varianter, der ifølge WHO ikke giver anledning til bekymring, kun har deres videnskabelige navne.
 

Det er også Delta-varianten, listen i facebookopslagene lægger ud med. Umiddelbart derefter følger Epsilon-, Zeta-, Eta-, Theta-, Iota-, Kappa-, Lambda- og Mu-varianterne, der alle ganske rigtigt i større eller mindre omfang har gjort sit indtog rundt omkring verden de seneste to år, selvom vi ikke har hørt så meget til dem herhjemme. 

Herefter lister tabellen to varianter med navnene Nu og Ksi, inden den når til Omikron-varianten, der som bekendt i øjeblikket spreder sig flere steder i verden. 

Men der findes slet ikke varianter med navnene Nu og Ksi. 

WHO har nemlig sprunget de to bogstaver over i navngivelsen af nye varianter og er gået direkte fra bogstavet Mu til bogstavet Omikron i det græske alfabet. Ifølge New York Times skyldes det, at “Nu” for nemt kan forveksles med “new” (“ny” på dansk, red.), og at “Xi,” som bogstavet Ksi også kan staves er et udbredt efternavn.

Det er ikke så underligt, at mange tror, den falske liste er den ægte vare. Man behøver ikke være særlig IT-kyndig for at kopiere den rigtige. Vores kolleger på det belgiske faktatjekmedie Knack har lavet denne video, der på 26 sekunder viser, hvor let det er.


Virkeligheden har overhalet

Og det er ikke det eneste sted, hvor oplysningerne i tabellen går galt af virkeligheden. Der er nemlig flere eksempler på, at der har været dokumenterede tilfælde af nogle af varianterne, længe før de ifølge tabellen skulle være “lanceret”.

Det gælder eksempelvis Epsilon-varianten, der ifølge tabellen først skulle spredes i juli 2021, men som var at finde i USA allerede i marts 2020. Og den nye Omikron-variant, der ifølge tabellen ikke skulle spredes før maj næste år, er allerede i omløb nu og har været i det i flere lande siden november. Med hensyn til Iota-varianten skyder tabellen et helt år forbi. Faktisk rammer tabellen ikke tidsmæssigt plet for en eneste variant. 

I tabellen nedenfor ses de forskellige varianter, der nævnes i tabellen, hvornår de ifølge tabellen skulle spredes i samfundet, hvornår varianterne faktisk er fundet ifølge WHO samt varianternes status hos WHO.

 

Ingen kilde

Det fremgår ikke af opslagene, hvor tabellen stammer fra, men i flere af dem ses logoer fra det amerikanske universitet John Hopkins University, fra organisationen World Economic Forum og fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Også logoet for Bill and Melinda Gates Foundation kan ses i nogle af opslagene.

Den tidligste version af tabellen, TjekDet har kunnet opstøve, er fra 8. april 2021 i et tweet fra et argentinsk politisk parti ved navn Partido Unión por la República. Partiet, der ikke var opstillet ved det seneste valg i Argentina tidligere i år, drives af Jorge Sonnante, der flere gange tidligere har været faktatjekket for at udbrede forkerte og konspiratoriske påstande om blandt andet coronavirus.

Tjekdet
Det argentiske parti skriver, at målet med udbredelsen af nye varianter er på sigt at affolke planeten. Foto: Skærmbillede af Twitter

I tweetet skriver partiet, at udbredelsen af de mange coronavarianter i sidste ende skal udmunde i en affolkning af verden. Også her indgår logoer fra John Hopkins University, World Economic Forum, WHO og Bill and Melinda Gates Foundation.

Noget kunne tyde på, at det muligvis er Jorge Sonnante og hans parti, der står bag tabellen. Dels er tabellen i væsentlig bedre kvalitet i partiets tweet end i nogen af de senere opslag, hvor tabellen tydeligvis er affotograferet. Og dels er teksten i tabellen på spansk, der er det officielle sprog i Argentina, hvor partiet har hjemme.

I kommentarsporet til partiets tweet spørger flere, hvor oplysningerne i tabellen stammer fra. Partiet svarer en af brugerne, at de kan findes hos de fire navngivne institutioner.

Men der er ingen dokumentation for, at nogen af de fire institutioner står bag tabellen eller oplysningerne i den. Ved et gennemsyn af institutionernes hjemmesider dukker der ingen tilsvarende dokumentation op. Overfor TjekDet afviser både Bill & Melinda Gates Foundation, John Hopkins University og World Economic Forum, at de står bag informationerne i tabellen.

Det samme gør WHO over for faktatjekmediet AFP.

Opdateret 7. jan 2022