Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Endnu en deepfake går viralt: Verdenskendt skuespiller lavede ikke lummer joke i TV-show

Faktatjek 16. aug 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Flere steder på sociale medier kan man høre skuespiller Anne Hathaway fortælle en lummer vittighed i det amerikanske tv-show "The Daily Show". Men vittigheden har hun aldrig fortalt, for videoklippene er deepfakes. Foto: Shutterstock
  • Et videoklip, hvor skuespiller Anne Hathaway tilsyneladende fortæller en lummer joke i TV-showet “The Daily Show”, er blevet set millioner af gange på sociale medier

  • Men faktisk er der tale om en såkaldt deepfake

  • Anne Hathaway har ganske rigtigt gæstet showet, men i virkeligheden talte hun om handlingen i filmen “Song One” fra 2014

  • Deepfake-teknologi kan nemlig få personer til at gøre og sige ting, de aldrig har gjort eller sagt

En lummer joke er i omløb på internettet.

Bag den står angiveligt den amerikanske skuespiller Anne Hathaway, der er kendt fra film som The Devil Wears Prada, The Princess Diaries og Interstellar.

I en video, der florerer på både Facebook, Instagram og TikTok, sidder hun tilsyneladende overfor den amerikanske talkshow-vært Jon Stewart og siger:

“What’s 6.9? A good thing ruined by a period.”

Joken er svær at oversætte til dansk, men dens lumre undertoner har vakt opsigt, for samlet set er videoen afspillet millioner af gange.

Men Anne Hathaway har ikke sagt, som hun tilsyneladende siger i videoen. Der er nemlig tale om en deepfake.

Anne Hathaway og Jon Stewart fik faktisk et større grineflip, da Hollywood-stjernen gæstede The Daily Show i 2015. Men årsagen var ikke en lummer joke, som du kan se i videoen ovenfor.


Fra dialog om film til lummer joke

Anne Hathaway har faktisk gæstet The Daily Show med den daværende vært Jon Stewart i stolen. Det gjorde hun den 21. januar 2015. Og undervejs i interviewet brød de to faktisk ud i latter, som man kan se i videoen, der florerer på sociale medier.

Men så stopper virkeligheden også.

For det var ikke en lummer joke, der fik Anne Hathaway og Jon Stewart til at grine ubehersket.

I den manipulerede del af interviewet fortæller Anne Hathaway i virkeligheden bare om handlingen i filmen ”Song One”, hvor hun spiller hovedrollen, og selvom filmens plot er ret så alvorligt, får det alligevel  og måske netop derfor  Jon Stewart til at grine, inden Anne Hathaway hurtigt følger trop. Men deepfake-videoen er klippet sådan sammen, at latterudbruddet ligner et resultat af den fabrikerede joke.

TjekDet har rakt ud til Anne Hathaways agentbureau, men vi har ikke fået svar på vores henvendelse.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Hvad sagde Anne Hathaway i virkeligheden?

I det rigtige interview i "The Daily Show" sagde Anne Hathaway følgende:


“Jeg spillede en ung antropolog, som var i Marokko for at få en Ph.D. Der var sket noget med hende som teenager, der betød, at hun måtte vokse op meget hurtigt. Hun blev altså voksen meget hurtigt, da hun var meget ung. Og hun fik aldrig udforsket hendes kunstneriske side. Så ringer hendes lillebror, som er 19 år, og fortæller hende, ‘jeg dropper ud af college for at blive musiker’, hvilket hun ikke reagerer særlig positivt på. På daværende tidspunkt havde de ikke talt sammen i seks måneder, og efterfølgende bliver han ramt af en bil og kommer i koma…”
 

Hvordan gennemskuer man en deepfake?

Kvaliteten af deepfakes kan variere alt efter, hvilken teknologi der er brugt, og hvor ihærdige folkene bag har været med at ville overbevise seerne om videoens ægthed. I nogle tilfælde er det relativt nemt at se, at videoerne er blevet manipuleret, men i andre tilfælde  særligt i takt med at teknologien udvikler sig  er det sværere.

I dette tilfælde har personerne, der har lagt de lumre ord i munden på Anne Hathaway, tilsyneladende gjort sig umage. For man skal kigge godt efter for at spotte, at noget er galt.

Men hvis man gør det, kan man se, at måden, hendes læber bevæger sig på, ikke helt stemmer overens med de ord, hun siger. Lyd og bevægelser er altså ikke helt synkroniseret, og det er et klassisk tegn på, at der er tale om en manipuleret video.

Artiklen fortsætter efter videoen
 

Andre og mere alvorlige eksempler på deepfakes

Selvom den fabrikerede morsomhed næppe får betydelige konsekvenser for Anne Hathaway, og det er uklart, hvad motivet med den fabrikerede video egentlig er, så kan deepfakes i andre tilfælde have mere bekymrende implikationer.

Eksempelvis har teknologien tidligere været anvendt til at få det til at se ud, som om den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, kapitulerede i den verserende krig mod Rusland.

Videoen fik faktisk Volodymyr Zelenskyj til at reagere. Han lagde efterfølgende en video på Instagram og kaldte det manipulerede klip for “en barnlig provokation”.

Tidligere har TjekDet interviewet Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker og direktør for medievirksomheden Elektronista Media, om konsekvenserne ved deepfakes. Og ifølge hende er der en grundlæggende problematik ved deepfakes.

“Hvor meget har vi ret til at bruge andre som marionetdukker til at sige og gøre ting, som vi bestemmer? Man iklæder sig digitalt en anden persons identitet. Og det kan potentielt være en form for overgreb,” sagde hun dengang.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 27. mar 2024