Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Det er stadig svindel og humbug, at du kan vinde et lille hus ved at skrive “tillykke”

Fup og spam 7. feb 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
En facebookside ved navn Lille hus udlodder små huse huse til tre heldige vindere. Bliver man udpeget som vinder og følger instruktionerne, er det i virkeligheden en stor pakke Knoppers, der er den store præmie. Men begge konkurrencer er det rene svindel, der efter alt at dømme kun har til formål at franarre folks penge.  Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Du kan tilsyneladende blive en af tre heldige vindere af et minihus, hvis du blot skriver “tillykke” i en konkurrence på Facebook inden 10. februar

  • Men konkurrencen er bare endnu en i rækken af fupkonkurrencer om et minihus

  • For konkurrencen om det lille hus leder videre til en falsk konkurrence fra en Bilka-butik, hvor du ikke kan vinde et hus, men angiveligt en stor pakke Knoppers

  • Formålet med det hele er tilsyneladende at komme i lommerne på dig

Hvis du kommenterer “Tillykke” inden 10. februar, kan du angiveligt blive en af tre heldige facebookbrugere, der vinder et minihus.

Sådan kan man læse i et opslag på facebooksiden Lille hus. Flere tusind danskere har allerede kommenteret og delt opslaget, men de kommer efter alt at dømme til at kigge langt efter det transportable hjem. 

For igen, igen er der tale om en konkurrence, der er det rene svindel og humbug. Konkurrencen om det lille hus er i virkeligheden en konkurrence fra en falsk Bilka-facebookside, der udlodder en stor pakke Knoppers. Det lyder underligt, og det er det sådan set også.

Tidligere i år kunne TjekDet advare om en lignende konkurrence, men også i 2021 og 2018 forsøgte ukendte svindlere at lokke danskerne på afveje.


Null

Facebookopslaget med den falske konkurrence har tæt på 400.000 visninger og flere end 1.000 delinger. Foto: Skærmbillede fra Facebook


Ender i falsk Bilka-konkurrence

Er du kommet til at skrive "tillykke" i kommentarfeltet til opslaget, har du måske også fået et svar fra Lille hus, der meddeler dig, at du har vundet konkurrencen. Fupsidens fremgangsmåde er nemlig tilsyneladende at like og kommentere udvalgte kommentarer til opslaget med teksten “#Duvinder_Klikvenligstherforatfåpræmien.”

Trykker du på hashtagget, bliver du ledt videre til et nyt opslag med en konkurrence. Her er det pludselig Bilka på Niels Bohrs Alle 150 i Odense, der tilsyneladende udlodder en stor pakke Knoppers - en slags kiks med chokolade - til en heldig vinder - og altså ikke et lille hus. 

For at vinde kiksene skal du like, dele og kommentere “Udført”, står der i det nye opslag. Herefter skal du følge et link, og det er her, faren opstår. For følger du linket, bliver du bedt om at oprette en profil og angive dine kortoplysninger. Det vil sige, at folkene bag siden med al sandsynlighed forsøger at franarre dig dine penge.

Facebooksiden er en falsk kopi af den rigtige facebookside for Bilka på Niels Bohrs Alle 150 i Odense. Det bekræfter Henrik Vinther Olesen, der er kommunikationsdirektør i Salling Group, og tilføjer, at de for tiden oplever mange forsøg på svindel både på Facebook og via sms, der fortæller, at man har vundet en konkurrence. 

Er du kommet til at indtaste dine kortoplysninger for at deltage i Bilkas falske konkurrence, bør du hurtigst muligt kontakte din bank og bede om at få dit kort spærret.

Tjek, hvornår siderne er oprettet

Når du støder på en konkurrence på Facebook, er et godt tip altid at tjekke, hvornår virksomheden bag konkurrencen har oprettet sin facebookside. 

Trykker du på ‘Om’-fanen på Lille hus’ side, kan du se, at siden er oprettet den 1. februar 2023 - altså samme dag, som konkurrencen er blevet delt. 

Netop den oplysning er værd at holde øje med. Facebooksider, der har til formål at svindle, bliver ofte oprettet kort tid før eller på dagen, hvor et opslag med en fupkonkurrence bliver delt.


“Facebook-sider med mange likes har stor værdi, og de kan sælges videre”


Det er også påfaldende, at der kun er delt to opslag på facebooksiden, siden den blev oprettet, hvor det ene er opslaget med konkurrencen om det lille hus.

Det samme gør sig gældende med den falske Bilka-facebookside. Den falske side er oprettet 4. februar 2023 og har den dag delt adskillige opslag med konkurrencer fra den rigtige facebookside, der tilhører Bilka-butikken på Niels Bohrs Alle - sandsynligvis for at få den falske side til at se mere troværdig ud. 

Hvis du er i tvivl, om du er havnet på den rigtige facebookside, er det en god ide at søge efter “Niels Bohrs Alle Bilka” på Facebook. På den måde vil du kunne se, at den rigtige version har eksisteret siden 2015 og har tusindvis af følgere mod den falske sides beskedne otte følgere og korte levetid.

Mange forskellige fupkonkurrencer

I opslaget er det tydeligt, hvordan svindlerne vil forsøge at få adgang til din pengepung, fordi du bliver ført til en ekstern hjemmeside, hvor du bliver bedt om at indtaste kortoplysninger. 

Tidligere har TjekDet i andre tilfælde set, at deltagere i en fupkonkurrence er blevet kontaktet privat i deres facebookindbakke og derfra ledt over til en hjemmeside, der intet har med konkurrencen at gøre. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du er havnet på en troværdig hjemmeside, er det en god idé at starte med at kigge på dens URL - det vil sige hjemmesideadressen, der fremgår af adresselinjen i din browser. På fupsider vil URL’en nemlig ofte være noget andet, end man måske kunne forvente hjemmesidens indhold taget i betragtning.

Typisk vil svindlerne forsøge at få dig til at like deres facebookside, således at det vil dukke op i dit nyhedsfeed, hvis de senere hen deler nye opslag på siden. Og dit like er penge værd. 

"Facebook-sider med mange likes har stor værdi, og de kan sælges videre. Forbrugerombudsmanden blev i 2014 gjort opmærksom på, at Facebook-sider blev solgt videre, for eksempel når en side har fået 10.000 likes," skriver Forbrugerrådet Tænk på deres hjemmeside.

 

Opdateret 7. feb 2023

Vil du vide mere?