Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fup-konkurrence lokker med en skinnende pickup

Fup og spam 23. jan 2024  -  3 min læsetid
This describes the image
På Facebook florerer i øjeblikket en falsk konkurrence. I opslaget kan man læse, at man har mulighed for at vinde en bil fra mærket Toyota, men Toyota Danmark afviser at stå bag konkurrencen. (FOTO: Skærmbillede fra Facebook)
  • I en konkurrence på Facebook kan du tilsyneladende vinde en bil fra mærket Toyota blot ved at dele opslaget

  • Bilen kan ikke sælges, fordi den har små buler og ridser, hvis man skal tro opslaget

  • Men konkurrencen er fup og et forsøg på at lokke oplysninger ud af dig

  • Toyota Danmark oplyser til TjekDet, at de hverken kender til konkurrencen eller siden bag, som udgiver sig for at være Toyota

Bilmærket Toyota forærer en af deres biler væk til en heldig vinder.

Sådan kan man i hvert fald læse i et facebookopslag fra siden Toyota Hilux ,Club.

Opslaget er blevet delt flere end 30.000 gange. 

Bilen har tilsyneladende små buler og skrammer, men i stedet for at sælge bilen som brugt, vil Toyota angiveligt hellere udlodde bilen i en konkurrence og skabe lidt glæde.

For at få fingrene i pickuppen skal du blot dele opslaget, hvor man kan se de flotte billeder af en ufejlbarlig rød model. 

Men sæt ikke næsen alt for hurtigt op efter en ny bil med lad. 

For selvom siden udgiver sig for at være Toyota, oplyser Toyota Danmark til TjekDet, at de hverken kender til facebooksiden eller konkurrencen. 

This describes the image
I kommentarfeltet til opslaget kan man læse, at flere danskere tilsyneladende er hoppet i svindelfælden med begge ben. (FOTO: Skærmbillede fra Facebook)

Tillykke med din nye bil 

Da TjekDet første gang støder på opslaget, er der tilsyneladende to indgange til at deltage i konkurrencen.

Enten skal du dele opslaget, eller også skal du klikke på et link i opslaget. Fristen for at deltage i konkurrencen er 24. januar.

Linket i opslaget ser ud til at være forsvundet, men TjekDet nåede at trykke på det. Fra linket bliver vi ført videre til en ny hjemmeside med billeder af den flotte japanske bil. Derudover står der "congrats" – tillykke på dansk – så man får indtryk af, at man er den heldige vinder – også selvom tilmeldingsfristen endnu ikke er passeret.

Fra pickup til underbukser 

På siden skal du trykke på en knap for at aktivere din præmie. Der står også, at du skal skrive dine kontaktoplysninger for at gøre krav på din nye Toyota Hilux. 

Men forsøger du at komme til siden, hvor du kan skrive dine kontaktoplysninger og få din nye pickup, bliver du i stedet ledt videre til en anden side. Og nu er det ikke længere en flot bil, du kan vinde. Nu får du i stedet muligheden for at købe boksershorts fra mærket “On that ass” på abonnementsløsning. 

Hvad enten du ender på den ene eller anden side, er formålet det samme: du skal aflevere dine oplysninger, som kan blive misbrugt i forskellige former for svindel.

Facebookside for et andet bilmærke

Det er helt sikkert ikke første gang, du støder på en konkurrence som denne. TjekDet har flere gange advaret om lignende konkurrencer, der florerer på Facebook. I december 2023 solgte Københavns Lufthavn angiveligt ud af glemt bagage for blot 10 kroner, ligesom PostNord tidligere på måneden nærmest forærede uafhentede pakker. Men begge opslag var også falske.  

Derfor er det godt at vide, hvad du skal være opmærksom på, hvis du er i tvivl, om en facebookkonkurrence er ægte.

Som det første kan du se på hjemmesidens URL, som her er “sites.google.com/view/ – efterfulgt af en blanding af tal og bogstaver. Skulle hjemmesiden rent faktisk tilhøre Toyota, ville Toyota normalt indgå i hjemmesidens URL.

Du kan også tjekke, hvornår facebooksiden er blevet oprettet og holde det op mod, hvornår konkurrencen er blevet delt. Det kan man se på facebooksidens startside under fanen ‘Om’ og ‘Gennemsigtighed på sider’. 

I dette tilfælde er facebooksiden oprettet i juni 2022. Hvis Toyota var ejer af siden, ville den sandsynligvis være ældre, da Toyota er et kendt, ældre mærke. Vi kan også se, at den falske side i 2022 blev oprettet med et sidenavn på et konkurrerende bilmærke, nemlig “Range Rover Sport V6”. Efterfølgende har siden skiftet navn til “Toyota Hilux , Club” og herefter “Toyota Hilux ,Club”, som siden hedder på nuværende tidspunkt. Den eneste forskel mellem de to sidste navne er kommaet, der er rykket et par pladser.

Navneskiftene kan indikere, at facebooksiden er blevet overtaget eller hacket med formålet om at svindle. 

Er du i tvivl om en konkurrences ægthed, er det altid en god idé at være ekstra opmærksom og undlade at indtaste personlige oplysninger på mistænkelige sider. Er du kommet til at angive betalingsoplysninger, skal du kontakte din bank hurtigst muligt for at få din konto spærret.

Og lad dig ikke narre af facebooksider med tilbud, der er for gode til at være sande.

Opdateret 25. jan 2024

Vil du vide mere?