Fupannoncer på Instagram for Ray-Ban-solbriller til discountpris
-
Reklamer for Ray-Ban-solbriller til 170 danske kroner spredes i øjeblikket på det sociale medie Instagram
-
Der henvises til en hjemmeside, der umiddelbart ligner en rigtig Ray-Ban-forhandler, men som ikke er det
-
Der er tale om et svindelnummer. Præcis de samme reklamer har hærget blandt facebookbrugere i nogle år, men nu er de dukket op på Instagram
Blot en tiendedel af den normale salgspris. Så billigt kan man i disse dage erhverve sig solbriller fra det kendte mærke Ray-Ban. I hvert fald vil man skal tro nogle reklamer, som de seneste uger er blevet delt af brugere på det sociale medie Instagram.
Opslagene er stort set identiske, der alle præsenterer Ray-Ban-solbriller til en før pris af 229 euro - svarende til 1.700 danske kroner - men nu kan erhvervs for den nette sum af 22,99 euro - det vil sige omkring 170 kroner. Så der er altså tale om en anseelig og ret så overvældende besparelse.
Og som om knap 170 kroner ikke er billigt nok for et par mærkevaresolbriller, så får man faktisk tre par for den pris og tilmed gratis forsendelse oveni, fremgår det.
Det lyder lidt for godt til at være sandt, og det er det såmænd også. Instagramopslagene har intet med Ray-Ban at gøre, men er i stedet søsat af svindlere, der misbruger Ray-Bans brand.
TjekDet har tidligere advaret mod præcis samme tilbud og reklamer, da de blev spredt på Facebook for år tilbage. Dengang oplyste Ray-Bans kundeservice til TjekDet, at de aldrig reklamerer for tilbud eller fører kampagner andre steder end via deres officielle hjemmeside eller officielle sider på sociale medier.
Flere indikationer på svindel
I reklamerne henvises til hjemmesiden www.rbduu.com, der præsenteres som Ray-Bans officielle hjemmeside. Men den hedder rettelig ray-ban.com.
Går man ind på den falske hjemmeside, ligner det umiddelbart en officiel Ray-Ban-forhandler. Men når man slår den op på Ray-Bans officielle hjemmeside, får man at vide, at de ikke genkender internetadressen som en certificeret Ray-Ban-forhandler.
En nærmere søgning i internettets adressebog "Who is" viser da også, at domænet ikke er ejet af Ray-Ban, men derimod en tilsyneladende kinesisk virksomhed, der kalder sig "Xiamen 35.com Information Co., Ltd". Vi får også at vide, at siden er oprettet så sent som den 19. juli i år, altså for blot et uger siden.
Slår vi derimod Ray-Bans officielle www-adresse – www.ray-ban.com – op i adressebogen, får vi at vide, at den hjemmeside ejes af virksomheden Luxottica Group S.p.A. Og det giver rigtig god mening, for selskabet har nemlig ejet rettighederne til Ray-Ban-brillerne siden 1999.
Svindlere hacker intetanende brugere
Det er som nævnt langtfra første gang, at svindlere forsøger at lokke kunder til sig med tilbud på solbriller fra Ray-Ban. Nøjagtig de samme annoncer har hærget brugere af Facebook i nogle år.
TjekDet har derfor ved flere lejligheder afdækket mere eller mindre identiske svindelnumre, og fremgangsmåden er formentlig nogenlunde den samme denne gang på Instagram. Det er således intetanende instagrambrugere, der ufrivilligt bliver afsendere af de lidt for gode tilbud, fordi svindlere har skaffet sig adgang til deres konti på Instagram.
"Måden, de her reklamer spredes på, er gennem phishing, hvor svindlerne har høstet dit brugernavn og password (til Facebook eller Instagram, red.), enten fordi du har forsøgt at købe noget gennem den forfalskede hjemmeside, eller fordi du et andet sted er kommet til at opgive dine loginoplysninger," forklarede Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert for virksomheden CSIS Security Group, til TjekDet, da de falske annoncer første gang turnerede Facebook rundt i sommeren 2019.
Den fremgangsmåde forklarede også, hvorfor der på Facebook blev tagget op til flere af facebookbrugerens venner. Det er svindlerne, der sørger for det, i et forsøg på at sprede budskabet og få folk til at hoppe i fælden.
Men bliver man fristet af tilbuddet, skal man ifølge Peter Kruse ikke forvente det store – og i hvert fald slet ikke en pakke med ægte Ray-Ban-solbriller.
"Hvis man overhovedet modtager noget, vil det være kopivarer," sagde han til TjekDet i 2019.
Hvis du har mistanke om, at svindlere har fået adgang til din facebookprofil, kan du i dine facebookindstillinger under fanen ’Sikkerhed og login’ se dine åbne og aktive sessioner, altså på hvilke computere eller mobiltelefoner du er logget ind. Her kan du gennemtvinge at logge af samt skifte adgangskode og aktivere totrinsgodkendelse for din facebookprofil.
Er du også kommet i kløerne på investeringssvindlerne og har udleveret dine kreditkortoplysninger, bør du omgående kontakte din bank.
Du kan i den forbindelse også registrere dig på 'Mit digitale selvforsvar'.
'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler.