Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Magasin advarer mod falsk facebookside, der lokker med fupkonkurrence

Fup og spam 28. nov 2022  -  3 min læsetid
This describes the image
Konkurrencen om 'en højteknologisk støvsuger fra Dyson' kommer fra en falsk side, der udgiver sig for at være Magasin  Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Facebookside med flere tusinde følgere udgiver sig for at være Magasin du Nord og lokker med konkurrence om støvsuger

  • Men siden er falsk og er først blevet oprettet for nyligt

  • Magasin du Nord advarer om den falske side og opfordrer brugere til at anmelde den

En facebookside ved navn ‘??????? ???????’ med flere tusinde følgere og likes fortæller om gode tilbud og udlover endda en spritny støvsuger fra Dyson i en konkurrence, hvor hundredvis af håbefulde brugere deltager. 

Men der er ét problem: Facebooksiden er falsk. Den imiterer Magasin ved at kopiere opslag om tilbud, så den ligner den officielle facebookside for stormagasinet. 

For eksempel er et opslag om tilbud på blandt andet dyner, hovedpuder og en espressomaskine kopieret ordret fra den officielle side. Det er altså et snedigt forsøg på at få den falske side til at se så ægte ud som muligt. 

Null

Og sådan ser de fleste opslag på den falske side ud - kopieret fra den rigtige side og med identisk ordlyd.

Men det gælder dog ikke ét af opslagene på den falske side. Opslaget udlover en støvsuger fra Dyson, hvis blot brugerne skriver ‘Black Friday’ i kommentarsporet. Og mange er tilsyneladende hoppet i fælden: Op mod 600 facebookbrugere har i skrivende stund kommenteret opslaget.

Men netop konkurrencen adskiller sig fra de andre opslag på den falske facebookside. Den er nemlig ikke kopieret fra den rigtige side, og det er her, fidusen ligger. 

For med stor sandsynlighed har snydesiden til formål at kontakte brugere, der har kommenteret opslaget, for at fortælle dem at de har vundet konkurrencen og på den ene eller anden måde forsøge at franarre dem penge, for eksempel via links til sider, hvor man skal indtaste oplysninger for at få sin præmie.  

Det har fået Magasin til på stormagasinets rigtige facebookside, Magasin du Nord, til at advare mod den falske side i et opslag, hvor de også opfordrer brugere til at anmelde siden, så den kan blive lukket.

Flere røde flag

Selvom den falske facebookside har en flere tusinde følgere og likes, så er der flere ting ved siden, som får alarmklokkerne til at ringe.

Som Magasin også skriver i opslaget på den rigtige facebookside, så er ‘??????? ???????’ stavet med et lille ‘l’ i ‘Magasin’ i stedet for et ‘i’. Den fede skrift slører stavefejlen og kan være et forsøg på at undgå, at brugere selv kan søge sig frem til fupsiden. 

This describes the image
I navnet 'MAGASIN DANMARK' er et stort I byttet ud med et lille l for at snyde Facebooks søgemaskiner Foto: Skærmbillede fra Facebook

Og så er den falske side ikke udstyret med et blåt flueben, som markerer, at Facebook bekræfter, at siden faktisk tilhører den virksomhed, den udgiver sig for at tilhøre. Magasins rigtige facebookside har det såkaldt verifikationsbadge, nemlig det blå flueben. 

Desuden har ??????? ??????? en kryptisk historik. Kaster man et blik på sidens sidegennemsigtighed, der fremgår nederst til venstre på alle facebooksider, kan man se, at den er oprettet i oktober 2022. Til sammenligning har den rigtige Magasin-side eksisteret siden 2010.

Og det er noget mystisk, at siden ved sin oprettelse i oktober blev døbt CGR Villeneuve-les-Béziers, senere ZooParc de BeauvaI France og så ZooParc Saint-Aignan. Sidstnævnte er en 'ægte' zoologisk have i kommunen Saint-Aignan i Frankrig. Noget tyder altså på, at siden først har imiteret forskellige franske virksomheder og på den måde erhvervet sig tusinder af likes. 

Først den. 1. november ændrer siden navn til ??????? ???????. Og med tusindvis af likes har bagmændene altså formået at få siden til at se så tilpas legitim ud til, at mange er faldet i fælden. 

Det er før set, at facebooksider efterligner forskellige danske virksomheder, udlover vilde præmier i falske konkurrencer og forsøger at frarøve brugere både personlige oplysninger og penge fra deres dankort. 

Er du kommet til at udlevere dine bankoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

Opdateret 28. nov 2022

Vil du vide mere?