Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Matas: "Hvis du ser denne side, så vær’ opmærksom på, at den er falsk"

Fup og spam 27. sep 2021  -  4 min læsetid
This describes the image
To falske tilbud på sandaler florerer i øjeblikket på en falsk facebookside, der hedder "Matas Outlet". Foto: Skærmbilleder fra Facebook
  • På Facebook finder du lige nu usandsynlige gode tilbud på Birkenstock-sandaler og krøllejern fra Remington

  • Produkterne er slået op på facebooksiden Matas Outlet

  • Men den facebookside er falsk, advarer Matas i et opslag på deres 'ægte' side

“KÆMPE "Ja-tak" tilbud! Begrænset tilbud, så længe lager haves”. 

Sådan lyder det blandt andet i et opslag på facebooksiden Matas Outlet, der falbyder sandaler fra Birkenstock til opsigtsvækkende lav pris. Og det er let at få fingrene i tilbuddet, man skal nemlig bare skrive “ja tak” i kommentarfelt under opslaget, hvorefter man angiveligt vil blive kontaktet.

Men facebooksiden smykker sig med lånte fjer. Matas har nemlig slet ikke en side på det sociale medie med navnet “Matas Outlet”. Og materialistkæden står heller ikke bag sandal-tilbuddet.

“Hvis du ser denne side på de sociale medier og tilbud fra denne, så vær’ opmærksom på, at den er falsk,” advarer Matas på sin ‘rigtige facebookside, hvor der er indsat et billede af fupsiden Matas Outlet.

“Siden reklamerer med tilbud og beder om kortoplysninger. Køb ikke noget, og lav aldrig en overførsel eller Mobile Pay - denne side har ikke noget med Matas at gøre,” fortsætter advarslen, hvor kunderne samtidig opfordres til at anmelde den falske side til Facebook, så den kan lukkes ned.

This describes the image
Sådan ser den falske facebookside ud, der giver sig ud for at tilhøre materialistkæden Matas. Siden har svindlerne døbt "Matas Outlet", men en sådan side har kæden slet ikke. Og de 2 for-godt-til-at-være-sandt-tilbud har heller ikke hold i virkeligheden. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Flere fuptilbud på siden

Svindlerne falbyder ikke kun tilbuddet på billige sandaler. Et andet opslag på samme side lover at skære mere end halvdelen af prisen på krøllejern fra Remington. Også her skal man lige vifte med flaget i et kommentarfelt under opslaget, hvorefter man vil blive kontaktet.

Men hvad er så meningen, og hvad sker der, hvis du bliver kontaktet? I dette tilfælde kan vi ikke sige det helt præcist, men fupnummeret følger samme skabelon, som er brugt ved tidligere lignende falske konkurrencer eller opslag med tilbud, der er lidt for gode til at være sande.

Når du først har stillet dig op i den digitale kø til tilbuddet, vil du blive kontaktet og bedt om at betale ved kasse 1. I nogle konkurrencer, hvor man også bliver kontaktet, skal man betale porto for at få tilsendt for eksempel biografbilletter. I tilfældet med sandalerne og krøllejernet er det ikke usandsynligt, at du vil blive bedt om at betale for produkterne med det samme.

Og her kommer svindlen ind i billedet. Du får sandsynligvis aldrig sandalerne, og hvis du oplyser tallene på dit Dankort eller andet kreditkort, giver du samtidig svindlerne fri adgang til at hæve løs fra din bankkonto.

TjekDet har tidligere skrevet om netop det svindelnummer, hvor vi også talte en kvinde, der fortalte om sin oplevelse, og hvordan det langsomt gik op for hende, at hun var ved at blive snydt.

This describes the image
Herover ser du udsnit af Matas' ægte side (øverst) og svindlernes side (nederst). Læg mærke til v-tegnet i den blå cirkel ved siden af Matas' navn. Ser du det tegn, så kan du godt regne med, at facebooksiden er ejet af den person eller virksomhed, som lægger navn til facebooksiden. Foto: Udsnit fra Facebook

Detaljerne afslører svindlen

Der er flere ting på den falske facebookside, der afslører, at opslagene ikke har gode hensigter.

Der mindst fire pejlemærker, du kan holde øje med ved lignende falske konkurrencer eller fuptilbud, der er slået op på en facebookside, der misbruger en virksomheds navn.

For det første har fupmagernes facebookside ‘kun’ op mod 1.500 følgere, mens Matas’ rigtige side følges af hele 300.000 personer. Hvis et så kendt firma har få følgere på facebooksiden, så skal dine røde lamper tænde.

For det andet er den falske facebookside oprettet for fire dage siden - den 23. september. Og da Matas har mere end 70 år på bagen, er det næppe sandsynligt, at kæden først er dukket op på Facebook her 15 år efter, det sociale medie kom til verden.

For det tredje er der meget få opslag på siden. 

Og for det fjerde har fupsiden ikke det særlige verificeringsbadge til højre for sidens navn. Det har den ‘ægte’ Matas-side til gengæld. Badget, der er et V-tegn i en blå cirkel, er Facebooks måde at fortælle dig, at det sociale medie er sikker på, at personen eller virksomheden, der fremgår af facebooksiden, rent faktisk også ejer den pågældende side.

Er du blevet fanget i fupmagernes svindelnummer, bør du omgående kontakte din bank og få spærret det betalings- eller kreditkort, du har anvendt. Det kan gøres døgnet rundt.

Opdateret 7. feb 2022

Vil du vide mere?