Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tilbud om billige kaffemaskiner i Netto er fup

Fup og spam 5. sep 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede af Facebook
  • “Netto tilbyder De'Longhi kaffemaskiner til kun 52 kr."

  • Sådan lyder det på facebook-siden ‘De bedste kaffemaskiner’

  • Men Salling Group fortæller, at de slet ikke sælger De’longhi-kaffemaskiner i deres Netto-butikker 

  • Facebook-siden er endnu et svindelnummer, der vil lokke oplysninger og penge ud af kunderne

Netto annoncerer i et opslag på Facebook, at de efter opsigelsen af deres kontrakt med De'Longhi nu sælger de sidste kaffemaskiner til en stærkt reduceret pris. 

Det lyder som en rigtig god handel. Et ophørsudsalg, som sparer forretningen for et stort tab af varer og samtidig tilbyder en fordelagtig pris til kunderne. 

Men Netto har ikke ophørsudsalg af De’longhi-kaffemaskiner. Det er ren og skær svindel, som har til formål at lokke penge ud af danskerne. 

Et velkendt svindelnummer 

Svindlen er bygget op efter en efterhånden velkendt skabelon. 

En annonce bliver delt fra en facebook-side, som umiddelbart fremstår ægte. I kommentarfeltet er der flere, der skriver, at de har modtaget kaffemaskinen og er meget glad for den. Kommentarerne skal overbevise potentielle nye kunder om, at der ikke er tale om en falsk annonce.

Tjekdet
Med falske kommentarer fra folk, der hævder at have fået deres billige kaffemaskine, forsøger svindlerne at få konkurrencen til at se mere troværdig ud. Men der er altså tale om ren og skær svindel. Foto: Skærmbillede af Facebook

Hvis man tager et nærmere kig på billedet tilknyttet opslaget, kan man se, at billedet ikke er taget i en Netto forretning. Det er nærmere taget i en form for stort varehus. 

Derudover er medarbejderne på billedet iklædt en uniform, som ikke er Nettos originale uniform, der enten er gråsort og gul eller mørkegrøn. 

Tjekdet
Flere ting på billedet, der er i opslaget om Netto-konkurrencen afslører, at det ikke er taget i en Netto-butik - blandt andet uniformerne, som de ansatte på billedet har på. Foto: Skærmbillede af Facebook

En analyse af billedet med analyseprogrammet InVID Verification Plugin viser sig også at være afslørende. Programmet har forskellige værktøjer, der gør det muligt at undersøge, om et billede er manipuleret. Et af de værktøjer får 'risikoområder' - det vil sige områder, der muligvis er manipuleret - til at lyse op. På billedet nedenfor fra InVID kan du se, at skiltene, de to medarbejdere holder, er markeret med en lysere på farve. Det tyder på, at indholdet på skiltene er redigeret ind.

Inde på hjemmesiden, som annoncen linker til, skal du besvare et lille spørgeskema og får til gengæld mulighed for at vinde en præmie. 

Når du har besvaret spørgeskemaet, bliver du ført videre til en side, hvor du har tre forsøg til at klikke på nogle pakker, for at se om du er den heldige vinder af en kaffemaskine til 52 kroner. 

Derudover er der også på hjemmesiden indlagt pop-up beskeder, hvor det annonceres, at eksempelvis ‘Laura fra Ærøskøbing’ eller ‘Søren fra Skagen’ har vundet en kaffemaskine for 15 sekunder siden. Igen for at signalere troværdighed.

Når du så har fundet kaffemaskinen bag en af pakkerne, skal du indtaste dine kontaktoplysninger og adresse, så pakken kan blive sendt hjem til dig. 

Tjekdet
På svindlernes betalingsside har de indsat forskellige batches, der skal signalere, at hjemmesiden er godkendt til sikker betaling. Men det er også kun et trick, der skal give indtryk af troværdighed. Foto: Skærmbillede af hjemmeside

Svindlerne bliver ved med at dygtiggøre deres metoder, for at få folk til at hoppe i fælden. Men på hjemmesiden har små stavefejl sneget sig ind, hvilket er tegn på, at siden er oversat fra et andet sprog - og altså ikke stammer fra en dansk virksomhed. 

Til sidst bliver du ledt ind på en betalingsside, hvor du skal indtaste dine kortoplysninger. På betalingssiden er der indsat badges som ‘Sikker betaling’, 'Gratis support’ og ‘30-dages pengene tilbage garanti’. Dette for at signalere, at betalingssiden er troværdig. 

Men formålet med det hele er, at du skal angive dine personlige oplysninger og dine kortoplysninger, som svindlerne kan bruge til at narre penge ud af dig - eller få dig til at betale for en vare, som du aldrig modtager.

Salling bekræfter svindel

Sallings Group bekræfter over for TjekDet, at annoncerne med kaffemaskiner er ren svindel og intet har med Netto at gøre. 

”Vi er opmærksomme på svindelnummeret, og vi er i gang med at få lukket ned for det. Netto forhandler ikke kaffemaskiner fra De’longhi. De produkter kan kun købes i Salling og Bilka”, fortæller Christoffer Green Sørensen, som er pressekonsulent i Salling Group. 

“Vi ser helt sikkert en stigning i antallet af falske annoncer på sociale medier. I forhold til scamsider på Meta gør vi alt, hvad vi kan, for at håndhæve vores rettigheder igennem Metas anmeldelsesside, når vi bliver opmærksomme på disse sider”, tilføjer han.

Null

Han fortæller også, at Salling Group indtil videre har haft succes med at få annoncerne fjernet fra Metas platforme. 

TjekDet har flere gange beskrevet lignende svindelnumre, som florerer på Facebook. Senest har vi skrevet om en falsk rejsekort-kampagne, hvor Rejsekort & Rejseplan A/S skulle tilbyde billige rejsekort med fri rejse i seks måneder.

Vi har også skrevet om fup-annoncer på Instagram med Ray-Ban-solbriller til discountpris. Disse annoncer har også til formål at lokke penge ud af danskerne.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek  - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 20. sep 2024