Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

270 forskere i åbent brev til Spotify: Verdens største podcast spreder misinformation om covid-19

Indsigt 19. jan 2022  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Reet Talreja/Unsplash
  • Over 250 amerikanske læger, forskere og medicinsk personale skriver åbent brev til Spotify

  • I brevet opfordrer de Spotify til at udarbejde en politik mod mis- og desinformation

  • Brevet er skrevet og underskrevet efter den amerikanske podcastvært Joe Rogan gæstede Robert Malone, der er virolog og immunolog

  • Robert Malone fremførte flere falske påstande i podcasten. Blandt andet at samfundets ledere har hypnotiseret offentligheden

I sin populære podcast spreder den amerikanske standupkomiker, tidligere tv-vært og skuespiller Joe Rogan misinformation om coronapandemien og vacciner. 

Det skriver over 270 amerikanske læger, forskere og medicinsk personale i et åbent brev til streamingtjenesten Spotify. De mange underskrivere opfordrer Spotify til at etablere en klar politik mod mis- og desinformation. Det skriver The Washington Post

I modsætning til mange af de store sociale medier, såsom Twitter og Facebook, har streamingtjenesten Spotify nemlig ikke en sådan politik mod misinformation. Men tjenesten har et ansvar for at stoppe spredning af misinformation, lyder det i brevet. 

Blandt andet opfordrer underskriverne kraftigt streamingtjenesten til at stoppe med at lade sine samarbejdspartnere “skade det offentliges tiltro til videnskabelige undersøgelser og så tvivl om troværdigheden af databaseret vejledning fra medicinsk fagpersonale”. 

The Joe Rogan Experience

Joe Rogan lancerede i 2009 podcasten The Joe Rogan Experience. Siden da har flere store navne gæstet podcasten. Det gælder blandt andre stifteren af Tesla Motors og SpaceX, Elon Musk og rapperen Kanye West. 

The Joe Rogan Experience er den mest hørte podcast på Spotify på verdensplan. Selvom der ikke findes officielle tal, estimeres det, at én episode af podcasten når 11 millioner lyttere, skriver Washington Post

The Joe Rogan Experience er også populær herhjemme. I dag ligger podcasten på 11. pladsen over de mest lyttede podcasts på Spotify i Danmark. 

Joe Rogan bliver i det åbne brev til Spotify anklaget for gentagne gange i løbet af pandemiens varighed at have spredt vildledende og falske påstande i sin podcast. Det svækker tiltroen til videnskaben og til medicin, mener underskriverne. 

Lægerne og videnskabsfolkene forlanger ikke, at Spotify fjerner The Joe Rogan Experience fra deres platform, men efterlyser altså blot en mere generel handling mod misinformation fra streamingtjenestens side. 

This describes the image
Coronavaccinen fra Pfizer er en af de vacciner, der anvender mRNA-teknologien, Robert Malone hævder at have opfundet. Det kan han dog ikke tage hele æren for, viser faktatjek.  Foto: Mika Baumeister/Unsplash

Vaccine-”opfinder” i studiet

Den 31. december 2021 udkom en episode af The Joe Rogan Experience, hvor den amerikanske virolog Robert Malone deltog. Og det var netop denne episode af podcasten, der fik samlingen af forskere, læger og medicinsk personale til at skrive et åbent brev til Spotify. 

I podcast-episoden omtaler Robert Malone sig selv som opfinderen af mRNA-vacciner. Covid-19-vaccinerne fra Pfizer og Moderna er mRNA-vacciner. Robert Malone kan dog ikke alene krediteres som ophavsmanden til opfindelsen af vaccine-teknologierne. I virkeligheden blev mRNA-vacciner udviklet gennem en række opdagelser gjort af forskellige forskere. Det er derfor forkert at tillægge Robert Malone hele æren for teknologien. Det skriver det amerikanske faktatjekmedie PolitiFact i et faktatjek af virologen. 

Dage forinden sin medvirken i podcasten var Robert Malone blevet bandlyst fra Twitter for at overtræde platformens politik om misinformation om covid-19. 

I skrivende stund er episoden med Robert Malone stadig tilgængelig på Spotify.

Det åbne brev fra de mange læger, forskere og medicinsk personale har været omtalt i flere medier. Flere af dem har forsøgt at få en kommentar fra Spotify, men uden held.


TjekDet har også bedt Spotify om en kommentar til det åbne brev og spurgt, om streamingtjenesten vil indføre tiltag i kampen mod misinformation. Spotify har ikke besvaret vores henvendelse.

Opdateret 20. jan 2022