Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fik aktieindeks til at dykke: AI-genereret billede af eksplosion ved Pentagon deles vidt og bredt på sociale medier

Indsigt 24. maj 2023  -  2 min læsetid
Tjekdet
Det amerikanske forsvarsministeriums administrationsbygning, Pentagon, er det seneste offer for AI-genererede falske billeder.  Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix
  • Et AI-billede af en kæmpe eksplosion nær Pentagon i USA går viralt på Twitter

     

  • Men billedet er falsk, og ingen eksplosion fandt sted, bekræfter lokalt brandvæsen

  • Billedet nåede dog at blive delt i stor stil og medførte blandt andet, at aktiemarkedet i USA dykkede kortvarigt

På et billede fylder en massiv mørkegrå røgsky himlen ikke ret mange meter fra en hvid, officielt udseende bygning. Bygningen skal forestille det amerikanske forsvarsministeriums ikoniske administrationsbygning, Pentagon, som ligger i Washington, D.C.

Og på billedet ser man angiveligt en eksplosion nær Pentagon. Det påstod flere brugere på Twitter mandag morgen.

Men det lokale brandvæsen afkræftede prompte, at en eksplosion skulle have fundet sted. 

Og billedet er med al sandsynlighed lavet af kunstig intelligens, også kaldet AI.

Tydelige tegn på AI 

Den nyeste teknologi inden for kunstig intelligens, der kan generere billeder, er i rivende udvikling. Men den er endnu ikke perfekt og begår ofte fejl. 

Det er også tilfældet med det falske billede af eksplosionen nær Pentagon. For eksempel er hegnet langs vejen uregelmæssigt og skævt. Græssets grønne farve “flyder” tilsyneladende ud på fortovet, og Pentagons vinduer og søjler er vinde og skæve. 

Sådan ser det falske, AI-genererede billede ud, som flere både verificerede og ikke-verificerede twitterbrugere delte.


Lygtepælen i billedets midte har også en underlig form og bliver kappet over af det hegn, der egentlig bør være bag ved lygtepælen i forhold til billedets perspektiv.

Og selvom AI’en tilsyneladende har forstået, at Pentagon er en stor, lys bygning med mange søjler omgivet af grønne græsarealer, så ligner bygningen på billedet langt fra den ægte vare.

Delt af flere verificerede brugere

Ifølge NBC News og AFP bliver det falske billede første gang delt på Twitter mandag den 22. maj klokken 08.42 amerikansk tid. Det bliver det af en verificeret twitterbruger, som jævnligt tweeter om forskellige konspirationsteorier og siden har slettet sit tweet om eksplosionen i Pentagon. 

Undrer du dig over, hvordan profilen mon kan have opnået det famøse blå flueben på Twitter, er årsagen, at twitterbrugere efter Elon Musks overtagelse af det sociale medie i oktober 2022 har kunnet købe sig til “Twitter Blue” for et månedligt abonnement på 8 dollars

At en bruger er verificeret på Twitter, betyder således ikke længere, at brugerens identitet er bekræftet.

Efter det oprindelige tweet blev forlydenderne om en eksplosion delt af flere nyhedsmedier, inklusiv det statsejede russiske medie RT, der har mere end tre millioner følgere på Twitter. Også RT har sidenhen slettet deres tweet.

Hos den indiske nyhedskanal Republic TV blev den falske eksplosion endda taget så alvorligt, at tv-stationen dækkede det live.

Og kort efter, at billedet gik viralt, tog et aktieindeks over store amerikanske virksomheder et mindre dyk. Markedet kom dog hurtigt tilbage på rette kurs.

Opdateret 24. maj 2023