Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Coronapatient anklaget for at være kriseskuespiller

Indsigt 19. jan 2022  -  3 min læsetid
This describes the image
En britisk mand anklages for at være skuespiller, efter han deltog i et interview på BBC, hvor han fortæller, at han fortryder ikke at være blevet vaccineret mod coronavirus.  Foto: Pixabay
  • En britisk mand anklages for at være skuespiller, efter han har deltaget i et BBC-interview

  • I interviewet siger han, at han fortryder ikke at være blevet vaccineret mod coronavirus og opfordrer andre til at blive det

  • Rygterne blev blandt andet hjulpet på vej af en joke på mandens egen instagramprofil og en walisisk politiker

  • Men manden er altså ikke skuespiller

En britisk mand har modtaget hundredevis af hadefulde beskeder fra vaccineskeptiske aktivister. De påstår, at han er en skuespiller, der lader som om, han har covid-19. Det skriver BBC.

Beskyldningerne kom, efter manden, som hedder Henry Dyne, i sommeren 2021 deltog i et BBC-interview, hvor han fra en hospitalsseng beskrev sine voldsomme coronasymptomer og opfordrede andre til at blive vaccineret. 

De hadefulde beskeder tog til, da Henry Dyne på sin instagramprofil beskrev sig selv som “Oscarnomineret kriseskuespiller”. Men det viste sig at være skrevet i spøg. 

Anklaget for at være kriseskuespiller 

I sommeren 2021 var den dengang 28-årige Henry Dyne fra Surrey i England indlagt med covid-19. I den forbindelse blev han interviewet af BBC, som var i gang med en udsendelse om stigende smitte blandt unge. 

I interviewet beskrev den uvaccinerede Henry Dyne sine alvorlige symptomer og sagde, at han fortrød ikke at være blevet vaccineret. Han troede, at hans relativt unge alder ville skåne ham for et alvorligt sygdomsforløb. Men Henry Dyne blev indlagt med høj feber og fik iltbehandling.

Da interviewet blev sendt, modtog Henry Dyne en række beskeder fra vaccinemodstandere, der anklagede ham for at være en såkaldt kriseskuespiller hyret af BBC. Eksempelvis blev han spurgt, hvor mange penge BBC havde betalt ham for at lade som om, at han havde covid-19. 

En kriseskuespiller er egentlig en skuespiller, der er specialiseret i at spille katastrofeoffer i forbindelse med beredskabsøvelser, der skal træne og uddanne beredskabspersonale som politi, brandmænd og ambulancefolk.

Men ordet har også fået en helt anden betydning, i takt med at konspirationsteoretikere har taget det til sig. Her bliver begrebet især brugt i forbindelse med masseskyderier i USA, hvor overlevende personer, der optræder i medierne, beskyldes for at være skuespillere, som er blevet betalt for at tale en bestemt sag. Konspirationsteorier om kriseskuespillere har også floreret i forbindelse med andre dramatiske og tragiske begivenheder. 

Fænomenet bliver især sat forbindelse med en teori om, at forældre til dræbte børn ved Sandy Hook-skoleskyderiet i USA i 2021 var skuespillere, der skulle påvirke offentligheden til at indføre strammere våbenkontrol i USA. 

Men Henry Dyne er altså ikke skuespiller. BBC oplyser, at mediet slet ikke bruger kriseskuespillere og desuden ikke betaler personer, der bliver interviewet. 

Oscarnomineret  kriseskuespiller

Efter sommerens beskyldninger om, at Henry Dynes indlæggelse skulle være spil for galleriet, tilføjede han for sjov “Oscarnomineret kriseskuespiller” til beskrivelsen på sin instagramprofil. Henry Dyne fortæller til BBC, at humor er hans måde at bearbejde svære situationer på. Det skulle dog vise sig, at spøgen blot førte til endnu flere og endnu grovere beskeder. 

I december cirkulerede interviewet med Henry Dyne igen som en del af et tilbageblik på året 2021, som BBC lavede et program om. En person filmede sig selv se interviewet fra sygesengen, hvorefter personen googlede Henry Dyne og fandt hans instagramprofil, hvor ordet ‘skuespiller’ stod i beskrivelsen. Den video fik medfart på Facebook og Twitter, hvor blandt andre en walisisk politiker delte den. Og det satte altså i gang i en ny bølge af anklagende beskeder. 

I denne omgang fik Henry Dyne langt flere med hadefuldt indhold, iblandt dem flere dødstrusler og andre truende beskeder.

“Næste gang du ender i en hospitalsseng, vil det ikke være med corona,” lød det blandt andet

TjekDet har tidligere kunnet fortælle om lignende eksempler, hvor nogen bliver anklaget for at være en kriseskuespiller. Heller ikke i de tilfælde var der hold i anklagerne. 

Opdateret 20. jan 2022