Tv-indslag udløser både latter, forargelse og misforståelser: Dukke i sygeseng er ikke et forsøg på at lyve hospitalerne overfyldte
-
Et TV 2-indslag har vakt undren på sociale medier. I indslaget bliver en overlæge interviewet om, at der mangler sengepladser på hospitalernes intensivafdelinger. Bag ham ses en dukke liggende i en hospitalsseng
-
I en lang række opslag hævder, om tv-stationens indslag er iscenesat, og at dukken er placeret i sengen for at få hospitalet til at se mere fyldt ud, end det er
-
Men lægen, der optræder i indslaget, forklarer til TjekDet, at det af flere årsager ikke er muligt at filme tv-indslag på sengestuerne, hvor de rigtige patienter ligger
-
Blandt andet må hospitalet ikke lukke hvem som helst ind på en intensivafdeling for at filme. Det kræver, at patienten giver tilladelse til, at for eksempel TV 2 må rette kameralinsen mod den syge
-
Og intensivpatienter har det i mange tilfælde så dårligt, at det ikke vil kunne lade sig gøre at få samtykke fra patienten
-
Dukken bruger hospitalet til at træne personale i at håndtere patienter
Antallet af coronasmittede har de seneste uger slået den ene rekord efter den anden, og det fører blandt andet til øget pres på landets hospitaler.
I sidste uge kunne flere danske medier så berette, at der den 6. december kun var 10 ledige intensivpladser tilbage i hele Danmark. Et af medierne, der havde nyheden, var TV 2, som både på sin hjemmeside og i et indslag i tv-nyhederne den 9. december bragte et interview med professor og overlæge ved Rigshospitalet Anders Perner. I interviewet fortæller overlægen om det pres, den stigende smitte sætter sygehusene under.
Og netop det interview har siden gået rundgang på sociale medier (eksempler på opslag her). For selvom “patienten” i hospitalssengen bag Anders Perner er pakket godt ind i dyner og lagener, var mange ikke sene til at bemærke, at det slet ikke er en rigtig patient, men derimod en dukke, der ligger i sengen.
Og det går ikke upåagtet hen. TV 2 og Anders Perner beskyldes i en lang række opslag for at forsøge at få sundhedsvæsenet til at se mere presset ud, end det i virkeligheden er.
"Hvorfor optages sengepladserne af dukker? Skræmme skræmme skræmme!!," skriver en facebookbruger. "De strækker den eddermame langt nu... Snyder ved at ligge dukker i sengene på intensiv," skriver en anden.
Andre bruger billedet til en satirisk bemærkning i opslag på Facebook.
Men der er en ganske god forklaring på, at det er en dukke frem for en coronapatient, der ligger i sengen bag overlægen under interviewet. Og den har ingenting med lyssky forsøg på at narre befolkningen at gøre.
Og det har fået facebookbrugere i massevis til at spekulere i, at dukken er placeret i hospitalssengen for at få sygehuset til at se mere fyldt ud, end det faktisk er.
Patienter kan ikke samtykke
TjekDet har spurgt Anders Perner, hvorfor han i indslaget står foran en 'indlagt' dukke, når nu der er så mange patienter på hospitalets intensivafdeling, han kunne have stået foran i stedet.
Det er der flere gode forklaringer på, svarer han i en mail.
“Vi har svært ved at at tage et tv-hold med ind til en rigtig intensivpatient, fordi patienterne ikke kan samtykke. En del personale og pårørende ønsker det heller ikke, og vi ville desuden stå i vejen for det kliniske arbejde. At tage et hold med ind på en covid-19-sengestue er endnu mere besværligt grundet smitterisiko og anvendelse af værnemidler,” skriver han.
Og der er heller intet mistænkeligt ved dukken i hospitalssengen. Dukker, som den i indslaget, tjener nemlig et helt særligt formål, forklarer Anders Perner.
“Vi bruger intensivsenge til at træne personale og har derfor en dukke for at gøre det så realistisk som muligt,” skriver han.
Desuden er det er en misforståelse, at Rigshospitalet, hvor han er overlæge, mangler fysiske senge til intensivpatienterne, påpeger Anders Perner.
“Den vigtigste pointe er, at vi ikke mangler fysiske senge eller udstyr, men personale til at holde intensivsengene åbne,” skriver han.
Og dukken optager altså ikke en af de intensivpladser, der ellers skulle være brugt til patienter, fastslår han.