Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Europaparlamentsvalget 2024: Dyk ned i faktatjek fra hele Europa

Indsigt 21. mar 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
En ny åben database samler faktatjek fra hele Europa Foto: EFCSN
  • En ny, åben database giver nye muligheder for at følge europaparlamentsvalgets temaer og risiko for desinformation på tværs af EU

  • Hjemmesiden hedder Elections24Check og samler faktatjek fra 44 verificerede medier rundt om i Europa. TjekDet leverer faktatjek fra Danmark

  • Samtidigt vil TjekDet løbende dække tendenser omkring misinformation på tværs af kontinentet op til europaparlamentsvalget

Er du også stødt på påstanden om, at spiselige insekter faktisk er sundhedsskadelige for mennesker? Og måske ligefrem godkendt som fødevare mod bedre vidende af EU for at sænke levestandarden blandt borgerne?

Den påstand måtte vi her på TjekDet lave et grundigt faktatjek af tidligere på året, efter at den havde vokset sig stor på sociale medier i 2023. Fødevareforskere kunne entydigt afvise påstanden.

Efterhånden som redaktionen gravede sig ned i den kuriøse påstand, stod det klart, at den havde vokset sig stor over flere år på tværs af Europa. Ved at kontakte vores kolleger i andre lande, begyndte vi at finde sammenfald på tværs af grænser. Og i flere tilfælde viste det sig, at pro-russiske medier og stærkt EU-kritiske politikere havde spillet centrale roller i at udbrede den.

Historien om insekterne er et simpelt eksempel på situationer, hvor det giver et større billede, når man sammenholder faktatjek af påstande på tværs af landegrænser.

Og det er netop i den ånd, at 44  samarbejdende medier på tværs af Europa i dag lancerer en fælles database, der samler et overblik over faktatjek op til europaparlamentsvalget. 

Fælles database giver nyt overblik

Databasen går under navnet Elections24Check og lanceres i dag som et initiativ under det europæiske netværk af faktatjekkere, EFCSN. 

Hjemmesiden giver dig mulighed for løbende at følge med i debatemner i valgkampen, hvor de kandiderende politikere skal holdes faktuelt i ørerne. Samtidigt giver den en mulighed for at orientere sig i mulige tegn på desinformation fra f.eks. Rusland, som oftest cirkulerer langt tydeligere i Østeuropa. 

Målet er at fungere som en ressource for europæiske borgere, journalister, forskere og andre med interesse for en fri, kvalificeret debat.

Elections24Check

Den fælles database vil især rumme faktatjek af påstande, der knytter sig til EU og parlamentsvalget i juni 2024. 

 

Man kan søge efter artikler og filtrere på specifikke sprog, lande, politiske partier eller bestemte emner, såsom klima eller forsvar. 

 

Den åbne database samler og kategoriserer aktuelle faktatjek på tværs af kontinentet og er den første af sin slags. 

 

Man vil kunne finde artikler, der faktatjekker politikere, udpeger viral desinformation og oplyser om emner med stor risiko for vildledning. 

 

Man vil også kunne finde såkaldte narrative reports - altså analyser af bemærkelsesværdige narrativer, der går igen på tværs af landegrænser.  

TjekDet bidrager til databasen som det eneste danske medie

TjekDet har spillet en aktiv rolle i samarbejdet bag databasen. "Udfordringer med misinformation er vidt forskellig fra land til land - og mange steder er de langt tydeligere end her i Danmark. Men nogle tendenser går tydeligt igen - især når vi f.eks. taler om russisk desinformation. Derfor er det et vigtigt skridt, hver gang vi europæiske faktatjekkere slår pjalterne sammen”, siger chefredaktør Thomas Hedin, der også er bestyrelsesmedlem i det fælles netværk, EFCSN.  

“Udfordringer med misinformation er vidt forskellig fra land til land - og mange steder er de langt tydeligere end her i Danmark.”

Projektet vil give et indblik i mulig desinformation under valget, efterhånden som faktatjekkerne deler deres data og analyser. Forskere vil kunne søge om adgang til det fulde datasæt.

Konstitueret formand for EFCSN, Carlos Hernández-Echevarría, fremhæver, at der også vil være indhold, der rækker ud over EU’s grænser: "Elections24Check vil give mulighed for hurtigt at opdage online misinformation i hele Europa. De deltagende faktatjekorganisationer dækker ikke kun EU, men også nabolande. Det er vigtigt, fordi misinformation rejser på tværs af grænser”.

Projektet støttes af Google News Initiative, der ingen indflydelse har på de redaktionelle prioriteringer. 

TjekDet klar til at faktatjekke europaparlamentsvalget

Frem mod d. 6.-9. juni, hvor europaparlamentsvalget løber af stablen, vil TjekDet være klar til at faktatjekke valgkampens påstande.

Det gælder både, når de danske politikere kæmper om vælgernes gunst og når de store temaer tegner sig i de øvrige lande. Samtidig vil vi have en styrket opmærksomhed på russiske forsøg på at påvirke valgkampen gennem desinformation.   

Det styrkede samarbejde mellem de europæiske faktatjekmedier betyder, at vi i endnu højere grad vil gøre en dyd ud af at koble vores faktatjek sammen tendenser i resten af Europa - præcis som i tilfældet med de spiselige insekter. 

Hvis du vil følge vores dækning af det europæiske parlamentsvalg, så følg os på Facebook ved at klikke her eller skriv dig op til vores nyhedsbrev nedenfor.

 

Opdateret 2. apr 2024