Ekspertgruppe ruster Europa-Kommissionen til kampen mod falske nyheder
Drop censur, og gør i stedet algoritmer bag nyhedshistoriers færden på sociale medier gennemsigtige.
Sådan lyder nogle af anbefalingerne til at bekæmpe falske nyheder og desinformation i en ny rapport fra en ekspertgruppe nedsat af Europa-Kommissionen.
Ekspertgruppen har haft til opgave at undersøge, hvilke tiltag der bedst kan bekæmpe falske nyheder i EU, og hvordan tiltagene skal koordineres mellem EU-landene.
Tilbage i september sidste år kunne den nyudnævnte EU-kommissær for digitale anliggender, Mariya Gabriel, meddele, at hun ville oprette ekspertgruppen, som skal rådgive Europa-Kommissionen omkring bekæmpelse af falske nyheder.
I januar i år gik ekspertgruppen så i gang med arbejdet, og nu ligger rapporten færdig med anbefalinger til at komme desinformation i og rettet mod EU til livs.
Udover at forskere bedre skal kunne følge med i algoritmer bag information på sociale medier, så peger ekspertgruppen i rapporten på, at journalister bør få bedre værktøjer til at identificere desinformation.
Derudover er det vigtigt at blive ved med at forske i området. Simpelthen fordi desinformations indvirken stadig er ukendt terræn blandt forskere.
Algoritmer må frem i lyset
Anja Bechmann, der er lektor ved Aarhus Universitet og medlem af ekspertgruppen, peger især på, at Facebooks og Googles algoritmer er lukket land, som ingen andre har indblik i. Og skal man gøre sig forhåbninger om at komme desinformation til livs, må algoritmerne blive gennemsigtige, så forskere kan følge med i, hvilke historier der bliver spredt og hvordan.
"Vi har brug for en datagennemsigtighed i forhold til de her algoritmer, så vi kan få en større viden om, hvilken betydning algoritmer har for de her kaskader af desinformation, som vi har set ved demokratiske valg," siger Anja Bechmann.
Derimod er censur ikke løsningen, påpeger rapporten. At have en statslig indblanding, der rydder ud i usande nyheder fra for eksempel Rusland, er uhensigtsmæssigt, siger Anja Bechmann.
Men selvom Europa-Kommissionen skulle finde på at følge ekspertgruppens anbefalinger ordret, kan man ikke forvente, at Europa bliver fri for falske nyheder fremover, vurderer Anja Bechmann.
"Det vil ikke ske, nej. Men anbefalingerne kan potentielt gøre politikere, borgere og medier i Europa bedre informerede om desinformation, og hvordan de skal genkende og agere i forhold til den," siger hun.
Ekspertgruppen er ikke det eneste initiativ, som EU har iværksat for at gøre op med falske nyheder. Unionen har oprettet et særligt agentur, der skal bekæmpe truslen, og herhjemme har Udenrigsministeriet ansat folk, hvis specifikke opgave er at overvåge og nedkæmpe information, der har til formål at manipulere og misinformere danskerne.
Men reelt er der ingen, der kender omfanget af falske nyheder i Danmark. Og dem, der muligvis gør, vil ikke dele deres viden med offentligheden, måtte TjekDet konstatere i en artikel i januar.
LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er
LÆS OGSÅ: EU-kommissær vil have ekspertgruppe til at se på falske nyheder
LÆS OGSÅ: Kommissær i sandhedens tjeneste
LÆS OGSÅ: Facebook og Google skal tage ansvar for spredning af falske nyheder - er der en løsning?
LÆS OGSÅ: EU i linedans mellem desinformation og censur
LÆS OGSÅ: Kampen mod løgnen er endnu hverken tabt eller vundet
LÆS OGSÅ: Rusland har gjort Vestens frihed til sit våben
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet