Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Facebook bekræfter: Også kinesiske virksomheder har adgang til brugeres private data

Indsigt 7. jun 2018  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Mads Due Hansen

Facebook har gennem et årti delt brugerdata med over 60 tech-virksomheder, der blandt andet tæller Microsoft, Apple, Blackberry, Samsung og Huawei. Det afslørede The New York Times i weekenden.

Huawei er ellers en virksomhed, som både den amerikanske, canadiske og australske regering tidligere har blacklistet fra samarbejde, da de har frygtet, at den kinesiske stat stikker snuden i Huaweis sager. Men med The New York Times afsløring viser det sig, at Mark Zuckerbergs sociale medie altså har delt data med den kinesiske smartphone-virksomhed i mindst otte år.

Huawei er kendt som en af det kinesiske styres stoltheder, når det kommer til international handel. Styret har mange gange fremhævet virksomheden både nationalt og internationalt som et særligt godt eksempel på kinesisk vækst og optur. Da Huawei skulle gennemføre et større markedsfremstød i Afrika, Europa og Latinamerika fik virksomheden eksempelvis stillet en kredit på adskillige milliarder dollars til rådighed af den statsejede kinesiske udviklingsbank.

Selvom den kinesiske regering afviser at være indblandet i Huawei, så har den amerikanske regering ifølge The New York Times længe haft virksomheden under lup. Derfor har det også skabt røre, at Facebook har delt brugerdata med den kinesiske telefongigant. Demokraternes senator Mark R. Warner har ifølge Washington Post krævet, at Mark Zuckerberg kaster lys over, hvad Facebook helt konkret har udleveret til den kinesiske mastodont.

Facebooks udveksling af brugerdata har gjort det muligt for virksomhederne at udvikle og integrere "Facebook-lignende oplevelser" i deres software. Fidusen for Facebook var - og er - at forbedringer af Huaweis, Apples og alle de andres produkter vil kunne introducere flere brugere til Facebook. Huawei har blandt andet brugt Facebook-data til at udvikle deres Social Phone-app.

Ifølge Facebook selv er brugerdataen dog blevet på folks telefoner og således ikke udleveret til virksomhedernes servere.

Ifølge New York Times har talspersoner fra Facebook dog meldt ud, at man vil lukke samarbejdet med Huawei ned i slutningen af denne uge. Aftalerne med de øvrige kinesiske virksomheder, Lenovo, Oppo og TCL, lader til at fortsætte.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du beskytte dit privatliv på Facebook

LÆS OGSÅ: Eksperternes dom: Der er intet alternativ til Facebook - endnu

LÆS OGSÅ: Hvordan fik et datafirma fat i 50 millioner Facebookbrugeres personlige oplysninger?

LÆS OGSÅ: De fleste hackeradvarsler på Facebook kan højest skræmme livet af dig

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023