Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Mens opmærksomheden er på Søren Gade: Fire folketingsmedlemmer undlader at oplyse om deres økonomiske interesser

Indsigt 19. maj 2025  -  5 min læsetid
Tjekdet
Flere folketingsmedlemmer har bestyrelsesposter eller bijob ved siden af deres politiske arbejde – noget de er forpligtet til at oplyse i det såkaldte hvervregister.  Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
  • Siden 2014 har det været obligatorisk for folketingsmedlemmer at oplyse deres bestyrelsesposter og økonomiske interesser i et register.

  • Det har fire medlemmer dog undladt at gøre, viser TjekDets gennemgang.

  • Ifølge forsker viser det en svaghed ved ordningen, at de kan gøre det helt uden sanktioner.

Det er nok gået de færrestes næser forbi, at Venstres Søren Gade laver andet end at være formand for Folketinget. I sidste uge kom det frem, at han havde givet forkerte oplysninger til Folketinget om en post som bestyrelsesformand i selskabet Tecleaf. Og gennem længere tid har der været kritiske røster om hans rolle som formand for Esbjerg Havn, som ellers er blevet godkendt af Folketinget.

 

Men Søren Gade er langt fra den eneste folketingspolitiker, som har flere kasketter på. Mange folketingsmedlemmer har bestyrelsesposter eller erhverv ved siden af deres folkevalgte arbejde. Og det er ganske åbent for enhver borger at tjekke op på, for medlemmerne af Folketinget skal oplyse deres økonomiske interesser og sideløbende hverv i det såkaldte hvervregister

 

Registeret blev indført i 1995 som en frivillig ordning for folketingspolitikerne, men siden en lovændring i 2014 har det været obligatorisk at lade sig registrere i.

 

“Hvervregisteret er opstået som en konsekvens af diskussioner om politikeres bijobs og private økonomiske interesser. Det er et forsøg på at skabe en form for transparens,” siger Roger Buch, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

 

Alligevel er fire af Folketingets 179 medlemmer ikke at finde i hvervregisteret. Det fremgår af en liste på Folketingets hjemmeside. 

 

De fire er Lars Boje Mathiesen fra Borgernes Parti, Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet og Heidi Bank og Preben Bang Henriksen fra Venstre. 

 

Tjekdet
Retsordfører for Venstre, Preben Bang Henriksen, svarer på spørgsmål fra Folketingets talerstol. Foto: Pia G. Hansen/BAM/Ritzau Scanpix

Mange uregistrerede poster

Preben Bang Henriksen, der er skatte- og retsordfører for Venstre, udtalte i marts 2022 til netmediet Altinget, at han ikke ville oplyse sine hverv og økonomiske interesser, da det “er en privat sag”. Han var dengang én fem folketingsmedlemmer, som ikke havde registreret sig. Tre af de andre registrerede sig dog i forbindelse med Altingets artikel. 

 

I april 2024 lavede Altinget endnu en opgørelse, og med det nye folketing sammensat efter valget i oktober 2022 var antallet af uregistrerede folketingsmedlemmer steget til otte. Heriblandt Preben Bang Henriksen og de tre andre omtalte politikere i denne artikel, som nu er de eneste uregistrerede tilbage. 

 

Preben Bang Henriksen har ellers flere poster, som kunne registreres. Af CV’et på hans folketingsside fremgår, at han er bestyrelsesformand i Polaris Electronics A/S og Ejendomsselskabet Kærholt I K/S. Der står også, at han er medlem af bestyrelsen i Kommanditselskabet Flø. 

 

På hjemmesiden for Venstres afdeling i Hals og Omegn kan man desuden læse, at Preben Bang Henriksen er bestyrelsesformand for Ringvejens Erhvervsinvest A/S. Udover de nævnte bestyrelsesposter har han yderligere syv bestyrelsesposter, som imidlertid ikke fremgår af hans CV på folketingssiden. Af CVR-registret fremgår det derudover, at han er direktør og ejer af virksomheden ASM Danmark A/S. 

 

TjekDet ville gerne have spurgt Preben Bang Henriksen, hvorfor alle de poster ikke er relevante at oplyse i et obligatorisk register, men han er ikke vendt tilbage på TjekDets henvendelser. 

 

Tjekdet
Lars Boje Mathiesen, formand for Borgernes Parti, er en af fire folketingspolitikere, som ikke har registreret sine sideløbende hverv og økonomiske interesser til Folketinget, selvom det er obligatorisk for dem. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix


Lars Boje Mathiesen fra Borgernes Parti har ikke ønsket at medvirke i et interview. Han skriver i en sms til TjekDet, at han ikke har noget at registrere, og at han ikke registrerer sig i noget bare for at blive registreret.

 

Ved siden af sin post som forbrugerordfører for Socialdemokratiet er Karin Gaardsted bestyrelsesformand hos Energimuseet. Den oplysning har hun dog ikke indsendt til hvervregisteret, ligesom andre poster eller økonomiske interesser heller ikke er registreret. 

 

Men det er en forglemmelse fra hendes side, skriver Karin Gaardsted i en mail til TjekDet. Hun skriver videre, at hun intet har imod at stå i hvervregisteret - det gjorde hun fra 2011-2019. Og det vil der derfor blive fulgt op på i denne uge.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Venstre-politiker vil ikke dele oplysninger om sin formue

Heidi Bank, som er Venstres bolig-, forsknings- og uddannelsesordfører, er den eneste af de fire, der har ønsket at stille op til interview. For hende er det et aktivt valg, som handler om, at hun ikke ønsker at dele oplysninger om sin formue. Og så er det samtidig en principsag. 

 

“Det er ikke som sådan, fordi jeg har noget imod at oplyse mine hverv, og jeg har ikke nogen bestyrelsesposter. Det er den økonomiske del, som relaterer sig til vores formue, der gør, at jeg ikke vil lade mig registrere,” siger Heidi Bang, som har været medlem af Folketinget, siden Jakob Ellemann-Jensen trådte ud i oktober 2023. Hun var også valgt ind fra 2019-2022. 

 

Ifølge reglerne skal folketingspolitikerne oplyse det i hvervregisteret, hvis de har interesser i et selskab - typisk i form af aktier - der overstiger 75.000 kroner. Men Heidi Bank mener ikke, at beløbet siger noget om, hvor påvirkelig hun er som politiker. Det kommer helt an på, hvor stor en andel af din samlede formue, beløbet udgør. Jo højere en andel, desto mere afhænger din økonomi af den specifikke aktiepost eller anden form for investering. 

 

“Jeg vil være mere tilpas ved at oplyse, hvor stor en procentdel af min formue, der er placeret hvilke steder - for eksempel i min privatbolig og forskellige aktier. Det giver et bedre indblik, og så kan folk ikke lægge de her beløb oven i hinanden og regne ud, hvor stor formuen er,” siger Heidi Bank.

 

Tjekdet
Heidi Bank er Venstres bolig-, forsknings- og uddannelsesordfører. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

 

Hvad er problemet ved at registrere det - og så bagefter kritisere ordningen?

 

“Der er ikke noget problem, andet end at jeg synes, det er en forkert måde at opgøre det på. Det er ikke reel transparens. I bedste fald kan det være misvisende, og derfor ønsker jeg ikke at oplyse det.”

 

Men derfor kunne du vel godt lade dig registrere og så samtidig slå på tromme for at ændre reglerne? 

 

“Det er jo en prioritering af, hvor jeg vil lægge mine kræfter. Jeg ved med mig selv, hvordan min samvittighed er i forhold til det her, og så må vælgerne tage stilling til det.” 

 

Men det er jo obligatorisk. Følger du ikke de ting, der er obligatoriske for jer folketingsmedlemmer?

 

“Jo, men der er alligevel en accept af, at nogle af os ikke gør det, da der ikke er nogen sanktioner ved at lade være,” siger hun. 

 

Begrænset effekt

Heidi Bank har helt ret i, at der ikke er nogen sanktioner - andet end at ens navn fremgår på listen over folketingsmedlemmer, der ikke har registreret sig. Hvervregisteret er nemlig baseret på frivillighed. Der er ingen forvaltningsmæssig kontrol med, om de registrerer sig, og hvilke informationer de oplyser.

 

Det forklarer Roger Buch. Han mener derfor, at hvervregisteret har en begrænset effekt. Også fordi den transparens, som registeret forsøger at skabe, ikke afholder folketingspolitikere fra at have poster, der kan anses for at gøre dem inhabile. 

 

“I modsætning til ministre og kommunalpolitikere, som er omfattet af forvaltningsloven, er der ikke habilitetsregler for folketingspolitikere. Der er frit slag til at pleje egne økonomiske interesser og have flere kasketter på,” siger Roger Buch og tilføjer:

 

“Registeret åbner bare op for, at man kan få en diskussion om, hvorvidt nogen er inhabile.”

 

Roger Buch understreger dog, at han ikke advokerer for at afskaffe hvervregisteret.

 

“Det er godt, at vi har det, så man kan blive udstillet, hvis man ikke lægger tingene frem eller oplyser noget forkert.”

 

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 11. jun 2025