Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

På Facebook sælger Mette Frederiksens ansigt og stemme dig falske investeringsmuligheder

Fup og spam 6. maj 2025  -  3 min læsetid
Tjekdet
Utallige danske kendte er efterhånden blevet misbrugt i svindel, hvor deres navne og ansigter skal bidrage med troværdighed. Seneste offer er ingen ringere end Danmarks statsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Nu bliver også Danmarks statsminister misbrugt af kriminelle, der forsøger at lokke betalingsoplysninger ud af danskerne.

  • I en video forklarer Mette Frederiksen om regeringens nye økonomiske initiativ, der skal sikre borgerne en mere robust økonomi.

  • Men der er tale om en AI-genereret deepfakevideo, som spiller på statsministerens troværdighed.

Skrevet af: Marie Müller

“I dag er jeg stolt over at kunne præsentere en meget ambitiøs politisk indsats, der skal styrke vores samfunds fundament og skabe vækst for alle.”

 

Sådan fortæller statsminister Mette Frederiksen i en video, hvor hun taler direkte til danskerne. Videoen er tilknyttet annoncer, som lige nu kører på Facebook. I videoen præsenterer Mette Frederiksen regeringens nye økonomiske initiativ, som både vil fremme innovation, støtte virksomheder og sikre, at borgere får både en mere robust og bæredygtig økonomi.

 

Mange vil måske synes, at det lyder spændende og måske klikke videre på linket under videoen for at finde ud af mere.

 

Men man skal ikke glæde sig for tidligt. Videoen er en vellavet deepfake, der fører brugerne ind til en falsk B.T.-artikel, der igen leder til en falsk investeringsplatform. Det er alt sammen en del af et svindelnummer, der går ud på at få fingrene i ofrenes penge og private oplysninger.

Deepfake-videoen af Mette Frederiksen er ved første øjekast overbevisende. Ved nærmere eftersyn afslører blandt andet unaturlige skygger og unaturlig mimik omkring munden samt en usædvanlig staccato stemmeføring, at der er tale om en manipuleret video (Video: Facebook).

Navne og logo misbruges

Den første alarmklokke ringer allerede, hvis man undersøger, hvem det er, der deler videoen. Det er en facebookside ved navn Kayla Brianna. Det er en verificeret profil, som har over en million følgere, men profilen er blevet hacket og overtaget af svindlere. Den rigtige Kayla Brianna er en amerikansk musiker, der ikke har skrevet opslag på profilen siden 2021, og facebooksiden administreres af flere personer, der befinder sig i henholdsvis Vietnam, Hong Kong og Filippinerne. Det fremgår af oplysningerne om siden.

 

Er man nysgerrig og klikker videre på linket under videoen, ender man på en artikel, der ser ud til at komme fra B.T. og med et nyhedsindslag, der ser ud til at stamme fra DR-nyheder. 

 

I det AI-genererede nyhedsindslag fortæller TV-vært Maja Rosager om et pressemøde i Statsministeriet, hvor Mette Frederiksen præsenterer en ny investeringsplatform.

 

I indslaget og den tilhørende artikel afsløres det, at staten har oprettet en ny statslig investeringsfond, som vil sikre en indkomst til borgerne, uden at de behøver at foretage sig andet end at skynde sig at investere - for adgangen lukker snart. Og bare rolig, alle investeringer er forsikret gennem Nationalbanken. 

 

Og svindlernes forsøg på at vinde din tillid stopper ikke her.

 

Via grafer forklares det, hvor sikker investeringen er, og ovenikøbet er der også udtalelser fra eksperter fra både universiteter og banker, der alle fortæller, at de står inde for investeringsplatformen. 

 

Eksperterne optræder med både navn, titel og billede. Via en omvendt billedsøgning eller ved at søge på de såkaldte eksperters navn, finder TjekDet frem til, at der faktisk er rigtige danskere. Men det bliver brugt i en helt forkert kontekst.

 

Både navne og billeder stammer fra profiler på sociale medier, men deres titler er helt forkerte. For eksempel er en af eksperterne ikke en investeringsrådgiver i Danske Bank, men ifølge sin profil på X en pensioneret skolelærer.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Velkendt investeringsplatform

TjekDet har flere gange tidligere skrevet artikler om investeringssvindel, der foregår på Facebook, hvor kendtes navne misbruges efter samme fremgangsmåde. 

 

Normalt er det danske kendisser, der misbruges i sådanne deepfake-videoer med tilhørende nyhedsartikel. Nu er det altså Danmarks statsminister, som misbruges på denne måde. På samme måde er politikere som EU-kommissionens formand, Ursula Von der Leyen og USA's præsident Donald Trump blevet brugt i falske nyhedsvideoer, der er fremstillet med brug af kunstig intelligens og udnytter den troværdighed og berømmelse, som ofrene har.

 

Siderne, som misbruger Mette Frederiksen, kører lignende reklamer, der handler om samme investeringsfond, men hvor den hollandske premierminister Dick Schoof misbruges.

 

Følger man linket, kommer man ind på en investeringsplatform, som er identisk med nogle TjekDet har skrevet om før.

 

Svindelnummeret, hvor Mette Frederiksen nu udnyttes, ligner på mange måder svindel, TjekDet har undersøgt før. Investeringsplatformen, som annoncerne i sidste ende leder ind til, har også optrådt i tidligere eksempler på tilsvarende svindel (Foto: Skærmbillede).

 

Her står, at man skal investere mindst 1.800 kroner for at komme i gang, og at man kan tjene op til 17.000 kroner om dagen. Og på hjemmesiden finder man blandt andet et citat, der tilsyneldende stammer fra direktøren for Lego, om at hans investeringer i platformen allerede er vokset med 78 procent.

 

På hjemmesiden skal man opgive sit navn, mail og telefonnummer, og herefter vil en falsk investeringsrådgiver ringe en op. TjekDet har tidligere talt med en falsk investeringsrådgiver, som kaldte sig Mike. Over telefonen forsøgte han at overtale TjekDets journalist til at investere, inden journalisten afslørede, hvem han var. Det er højst sandsynligt, at det samme som vil ske, hvis man opgiver sit telefonnummer på denne hjemmeside.

 

Hvis du har mistanke om, at du har givet dine private oplysninger til svindlere, så skal du hurtigst muligt kontakte din bank, der kan hjælpe dig med at spærre din konto.

 

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 7. maj 2025

Vil du vide mere?