Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Partilederdebat: Politikerne fik ordet stort set lige ofte, men én udnyttede det bedre end andre

Faktatjek 6. okt 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
Onsdag stillede 14 partiledere op til den første tv-debat under årets valgkamp. De to journalister fra DR og TV 2 lovede ved debattens indgang, at de ville gøre deres bedste for, at alle partiledere fik lige talemuligheder.  Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
  • Onsdag aften var 14 partiledere samlet til debat på DR1 og TV 2 forud for det kommende folketingsvalg

  • Ved debattens afslutning fik partilederne at vide, at de havde fået stort set lige meget taletid. Men kan det nu passe, spørger flere på sociale medier

  • TjekDets gennemgang viser, at der er forskel på, hvor meget hver partileder talte. Men de fik omtrent lige mange muligheder for at sige noget

“Vi har fået at vide (i øresneglen, red.), at I stort set alle sammen har fået lige meget taletid, så I kan brokke jer lige så meget, I vil. I har fået lige meget.”

Sådan lød de betryggende ord fra vært Troels Mylenberg efter gårsdagens debat på DR1 og TV 2, hvor 14 partiledere diskuterede emner som forsvar, klima og sundhed.

Efterfølgende er der dog flere, som har undret sig over, om det nu også kan passe, at hver partileder fik lige meget taletid.

TjekDet har gennemgået den to timer og 20 minutter lange debat og på sekundet noteret, hvor meget hver partileder kom til orde, og hvor ofte de blev givet muligheden for at tale. 

Fik ordet (næsten) lige ofte

Værterne gjorde efter eget udsagn deres bedste for at fordele “sol og vind lige,” og det lykkedes dem da også ganske godt at lade de 14 partiledere komme til orde lige ofte. Alle partiledere fik nemlig ordet enten syv, otte eller ni gange.

 

To af de tre statsministerkandidater, Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Venstres Jakob Ellemann-Jensen, fik ordet ni gange hver. Det samme gjorde Sikandar Siddique og Sofie Carsten Nielsen, der leder henholdsvis Frie Grønne og Radikale Venstre.

I den anden ende af skalaen befinder den tredje og sidste statsministerkandidat sig, Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Han får selskab af tidligere statsminister og nuværende formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen. Syv gange henvendte værterne sig til dem, ligesom de i øvrigt gjorde til fem andre partiledere.

Sådan har vi gjort

TjekDet har lyttet til hele debatten og noteret i antal sekunder, hvor længe hver partileder har talt. Her er både inkluderet, når politikerne får tildelt ordet, samt hvis de har taget ordet ved eksempelvis at afbryde en anden partileder.

 

I tilfælde, hvor politikere talte i munden på hinanden, har vi inkluderet det som taletid for politikerne. Det samme gælder, hvis de taler samtidig med værterne. 

 

Vi har alene noteret, at en politiker får ordet, når det er på værternes opfordring.

Forskel i taletid

Trods lidt mindre opmærksomhed fra værterne lykkedes det alligevel Lars Løkke Rasmussen at blive den partileder, der ragede mest taletid til sig i løbet af debatten. Han fik lov at tale i lige omkring 9 minutter og 40 sekunder. Det er næsten et minut længere end den næste i rækken, Mette Frederiksen, der talte lige under 9 minutter.

Søren Pape Poulsen fik derimod kun talt omkring halvt så længe som Lars Løkke Rasmussen. Det blev til godt 5 minutter og 10 sekunder for den konservative leder, mens Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, kun fik delt ud af sine politiske visioner et par sekunder længere med en taletid på 5 minutter og 29 sekunder.

 

Lige over en halv time af debatten gik desuden med tovholderi og spørgsmål fra værterne - nærmere bestemt 33 minutter og 45 sekunder.

Opdateret 7. okt 2022