Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kendte nyhedsværters ansigter og stemmer misbruges til falske historier

Indsigt 17. okt 2023  -  2 min læsetid
Tjekdet
I flere videoer, der er i omløb på sociale medier ses ganske virkelige tv-værter med egne stemmer fortælle falske nyhedshistorier. Der er tale om deepfakes. Foto: Nathalie Damgaard Frisch (grafik)
  • Falske nyhedsindslag med ægte journalister spreder sig på sociale medier

  • Det skriver det amerikanske medie Forbes

  • Den form for deepfakes rejser spørgsmål om, hvordan sociale medier håndterer, at personer får deres ansigter og stemmer misbrugt

Deepfake-nyhedsindslag med ægte journalisters ansigter og stemmer spreder sig på internettet. 

Det er en bekymrende udvikling med tanke på, at der kun er et år til et skelsættende amerikansk præsidentvalg, udtaler Kevin Goldberg, advokat ved non-profit organisationen Freedom Forum, til det amerikanske medie Forbes

Ifølge mediet florerer flere deepfake-videoer, der udgiver sig for at være ægte nyhedsudsendelser med ægte værter fra amerikanske tv-stationer som CBS og CNN.

Selvom tiktoker og youtuber Krishna Sahay, der står bag flere af de falske videoer, er blevet udelukket fra TikTok efter Forbes’ historie, florerer flere af videoerne stadig på TikTok og YouTube. Og det er på trods af, at platformene har politikker om at fjerne skadeligt og vildledende indhold. Krishna Sahay er ikke vendt tilbage på Forbes’ henvendelse. 

De falske videoer får ofte mere opmærksomhed og tiltrækker mere interaktion på sociale medier end de ægte nyhedsindslag, som tv-stationerne deler på sine officielle profiler. Forbes skriver, at et falsk indslag, der foregav at komme fra programmet Face The Nation på amerikanske CBS, fik flere end 300.000 likes, mens Face The Nation samme dag kun fik cirka 7.000 likes på deres mest populære video.

Overbevisende middel til desinformation

Selvom deepfake-teknologien ikke er ny, sætter denne form for deepfakes kendte journalisters troværdighed på spil ved at misbruge deres stemmer og ansigter. Og det rejser spørgsmål om, hvordan sociale medieplatforme kan håndtere den slags. 

“Vi bliver nødt til at tage beskyttelsen af rettighederne for de personer, hvis udseende og stemmer bliver misbrugt, mere alvorligt,” siger Hany Farid, der er ekspert i deepfakes og professor ved det amerikanske universitet UC Berkeley, til Forbes og fortsætter:

“Videoer med nyhedsværter er et overbevisende middel til at levere desinformation. I mange tilfælde er nyhedsværterne kendt af seerne og er tillidsskabende, og selv hvis de ikke er, er det generelle nyhedsformat velkendt og derfor mere troværdigt,” slutter han. 

På Krishna Sahays youtubeprofil kan man se flere af hans deepfake-påfund. I en video kan man høre en nyhedsvært sige, at verdens farligste mand er flygtet fra et fængsel, mens man i en anden video kan høre en vært sige, at et fly er styrtet ned i et supermarked. Fælles for videoerne er, at det er Krishna Sahay selv, der udlægges som gerningsmanden bag de påståede handlinger.

Opdateret 17. okt 2023