Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Rapport: Store anti-vaccinegrupper på Facebook er vokset markant under coronakrisen

Indsigt 11. nov 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Demonstration mod epidemiloven ved Christiansborg i København onsdag den 4. november 2020. Ikke mindst frygten for, at en coronavaccine ikke er testet godt nok, præger debatten på nettet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Ifølge rapport trives vaccineskeptiske netværk i Skandinavien i stor stil på Facebook

  • Også i Danmark nyder såkaldte anti-vaxxers stor opbakning

Antallet af vaccineskeptikere på Facebook i Skandinavien er steget betydeligt i løbet af den verserende coronapandemi. Også i Danmark trives de skeptiske fællesskaber.

Det viser en rapport fra september, der har kortlagt antivaccinegrupper og -sider på Facebook i Danmark, Sverige og Norge.

Rapporten har fundet frem til 37 vaccineskeptiske facebookgrupper på tværs af de tre lande. I de 10 største grupper er antallet af følgere fordoblet siden marts, hvor covid-19 for alvor fik fat i Skandinavien.

Alt i alt anslår rapporten, at vaccineskeptisk indhold deles mellem 200.000 brugere - dog ikke unikke - på Facebook i Skandinavien. 73.000 af disse følger danske grupper eller sider, og de tal er ikke uden betydning, mener Christiern Santos Rasmussen, der er ph.d.-studerende på European University Institute i Firenze og medforfatter til rapporten.

“Det er vigtigt at notere sig, at der er en grund til, at folk bruger de her grupper. Det stikker dybere end bare uvidenhed. Nogle af de her menneskers bekymringer kan være reelle nok, og de bekymringer skal man tage seriøst,” siger han til TjekDet.

14 danske grupper

Det danske netværk af vaccineskeptikere består ifølge rapporten af mindst 14 facebookgrupper eller -sider med 73.000 følgere tilsammen. Der kan dog være overlap mellem følgerne, fordi én person kan følge flere grupper.

Den suverænt største danske side målt på følgere hedder Selvet.dk og har 28.000 følgere. Ud fra navnet og beskrivelsen af siden er det ikke til at se, at den agerer platform for vaccineskeptisk indhold. Men der er flere opslag på siden i løbet af coronapandemien, som tydeligt problematiserer vacciner.

En anden side, der målt på antal følgere også er vældig populær, tilhører det selverklærede parti JFK21. Også her trives den vaccineskeptiske dagsorden blandt gruppens 14.000 følgere. 

“Det er helt legitimt at være bekymret for bieffekterne ved en vaccine, men problemet er, at når folk søger svar på deres legitime undren uden at være kritiske overfor egne bias og ønsker om at bekræfte den undren, så kan de hurtigt ende med at få et misvisende billede af virkeligheden,” siger Christiern Santos Rasmussen. 

I de danske netværk florerer der blandt andet vaccineskeptiske konspirationsteorier om Microsoft-stifter Bill Gates, der længe har været under beskydning på grund af sin mission om at skabe adgang til vacciner for alle på kloden.

Flere steder finder man også Youtube-dokumentarfilmen Plandemic, hvor en tidligere virolog fejlagtigt hævder, at en influenzavaccine beviseligt øger risikoen for at få covid-19 med 36 procent.

Går på tværs af landegrænser

Selvom størstedelen af det indhold, der deles i grupperne og på siderne, er på engelsk, gør de vaccineskeptiske netværk ifølge rapporten et stort arbejde for at få alle med.

I det danske netværk er der eksempler på, at influencere deler engelsksproget indhold, som de opsummerer eller direkte oversætter til dansk for deres følgeres skyld. I nogle tilfælde foregår det endda systematisk, konkluderer rapporten. 

Der er også flere eksempler på, at dansk indhold eksempelvis bringes op i svenske grupper, eller at svensk indhold deles i norske grupper. På den måde krydser vaccineskeptisk indhold virtuelle landegrænser og når bredere ud.

“De nordiske lande fungerer som et fælles informationsrum, fordi sprogene minder om hinanden og derfor er til at forstå for mange. Og selv hvis der er en sprogbarriere, så ser vi oversættelser fra eksempelvis engelsk til dansk, så flere kan være med,” siger Christiern Santos Rasmussen.

Han tilføjer, at de fælles netværk både i hvert enkelt land og på tværs af landegrænser sandsynligvis er langt mere omfattende, end rapporten viser.

”Man skal være opmærksom på, at denne rapport ikke giver et fyldestgørende billede anti-vaxx-miljøet i Norden, men kun et udsnit af offentlige grupper på en enkelt social platform. Vi forventer, at dette miljø er langt større i lukkede grupper og på andre platforme end Facebook.” 

Kan påvirke potentiel covid-19-vaccine

Vaccineskeptikerne når altså bredt ud - bredere end deres modstandere. Ifølge rapporten viser forskning fra maj i år i det anerkendte tidsskrift Nature, at vaccineskeptiske fællesskaber er bedre til at mobilisere støtte end fællesskaber, som taler for vacciner - herunder sundhedsmyndighederne.

Ifølge forskerne bag rapporten kan den stigende vaccineskepticisme få konsekvenser for en potentiel vaccine mod SARS-CoV-2-virussen, som giver sygdommen covid-19.  

“Jeg er ikke epidemiolog, men hvis vaccinationsprogrammer skal være succesfulde, kræver det aktiv deltagelse fra en stor andel af befolkningen. Men der er fare for, at den nødvendige aktive deltagelse udebliver, fordi misinformation og mistillid til vaccinerne spredes og gør det nemmere for os at blive i sofaen. Derfor er det særligt bekymrende, at anti-vaxxerne er bedre end sundhedsmyndigheder til at interagere med folk, der ikke har besluttet sig for, om de vil vaccineres eller ej,” siger Christiern Santos Rasmussen. 

Han mener, at Facebook står med en stor del af ansvaret for at begrænse de vaccineskeptiske tendenser. Men problemet stikker dybere end det, mener han, for selv hvis Facebook fik luget ud i alle anti-vaxxers på sin platform, ville problemet ikke forsvinde.

“Det vil bare skubbe folk over på alternative platforme, hvor vi ikke ved, hvad der bliver spredt, hvor meget, og hvad det gør ved folk. Det er mere transparent på Facebook, selvom der også er udfordringer dér,” siger Christiern Santos Rasmussen.

Opdateret 11. nov 2020