Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Techgiganterne skal ikke kun rense ud i misinformation, men også udfordre os på holdninger

Indsigt 30. nov 2018  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Thomas Hedin

Tech-industriens giganter som for eksempel Facebook, Google og Twitter har haft stor en stor positiv betydning for udviklingen af den offentlige demokratiske debat. Men der ligger også en stor opgave på deres skuldre i forhold til at forhindre spredning af misinformation.

Sådan lyder et af budskaberne i en video-hilsen - se nedenfor - som den danske EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager i dag sendte til over 200 deltagere i en dansk konference om mis- og desinformation.

"Folk kan i dag gøre ting, der ellers ikke ville kunne lade sig gøre. Hvis ikke det var for de sociale medier, så tror jeg ikke, at #MeToo-bevægelsen ville være opstået og alle de forandringer, der kommer med sådanne initiativer. Så vi ser stadig en masse gode ting ske, og flere lovende ting venter forude," siger Margrethe Vestager.

Bagsiden af medaljen er, at der er brug for at holde hånd i hanke med udviklingen, så manipulation og fake news ikke tager magten fra den offentlige demokratiske debat. Ellers kan vi ikke udnytte fordelene ved at have digitale platforme til at sprede debatten yderligere. Og her hviler der et tungt ansvar på blandt andet Facebook og Googles skuldre.

"De har et helt åbenlyst ansvar, fordi de lægger platform til en masse nyheder, som ikke er korrekte og som ikke er blevet faktatjekket – og som måske endda ikke engang er i en gråzone, men er decideret forkerte," siger Margrethe Vestager.

Techindustrien skal også sikre pluralismen

Derfor glæder hun sig over, at blandt andet Facebook og Google har tiltrådt et kodeks, der skal bekæmpe spredningen af misinformation i EU-landene forud for valget til Europa-Parlamentet i maj næste år.

Men tech-virksomhederne har også et stort ansvar for at sikre de rettigheder, vi har som borgere i et demokratisk samfund.

"Først og fremmest skal de (tech-virksomhederne, red.) leve op til vores borgerrettigheder og beskytte vores privatliv, sikre at vi har rettigheder og har mulighed for at bruge de rettigheder. Noget andet er, at vi ikke bare bliver fodret med det, vi helst vil se, men at vi også bliver udfordret på den måde, som man nu engang bliver i et pluralistisk demokrati. For det er en del af pakken, når man er et nyhedsmedie – uanset om man hedder Google, Facebook eller er en traditionel avis," siger Margrethe Vestager i videoen, der blev afspillet for konferencedeltagerne for kort tid siden.

Bag konferencen "#Misinformation #Propaganda #FakeNews – A Danish Perspective", der finder sted i disse timer i Eigtveds Pakhus i København, står TjekDet og Mandag Morgen i samarbejde med Udenrigsministeriet og den Amerikanske Ambassade.

Konferencen har samlet en lang række af nationale og internationale forskere, politikere og debattører for at præsentere den nyeste forskning og udveksle erfaringer på området. Gennem præsentationer og paneldebat udfolder konferencen udfordringerne med misinformation og desinformation og giver indsigt i, hvordan udfordringerne vil kunne løses.

Du kan læse mere om konferenceprogrammet her. Og på Twitter kan du med hashtagget #dkfake18 følge dagens debatter og indlæg.

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem i Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: TjekDet indgår samarbejde med Facebook om at bekæmpe desinformation

LÆS OGSÅ: Tyskland: Jurister og "cyber-tropper" bekæmper desinformation og propaganda

LÆS OGSÅ: Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023