Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tre ud af fire danskere oplever falske nyheder som et problem i Danmark

Indsigt 26. mar 2018  -  3 min læsetid

Tre ud af fire danskere mener, at falske nyheder er problem i Danmark, viser en ny undersøgelse foretaget af Europa-Kommissionen, der har spurgt 26.576 personer fra de 28 EU-lande.

73 procent af de danskere, der har deltaget i undersøgelsen, svarer ‘ja, bestemt’ eller ‘ja, i nogen grad’ på spørgsmålet om, hvorvidt falske nyheder er et problem i Danmark.

Og selvom det lyder højt, betragtes falske nyheder dog som et større problem i de andre EU-lande. For eksempel svarer 91 procent af cyprioterne og 90 procent af grækerne, at falske nyheder i er et problem i deres land.

Spanierne ser flest falske nyheder

Ifølge undersøgelsen, er det over halvdelen af danskerne, der støder på falske nyheder rimeligt ofte.

25 procent svarer, at de støder på falske nyheder ‘hver dag eller næsten hver dag,’ mens 33 procent svarer ‘mindst en gang om ugen.’ - og det er i øvrigt lige så ofte, som svenskerne støder på falske nyheder.

Sverige og Danmark ligger på henholdsvis 6. og 7. pladsen, når det handler om, hvor ofte de støder på falske nyheder. På førstepladsen ligger Spanien, hvor over 53 procent møder falske nyheder ‘hver dag eller næsten hver dag’. I bunden ligger Finland, hvor det kun er 18 procent.

Trussel mod demokratiet

Og selvom svenskerne støder på falske nyheder lige så ofte som danskerne, så er der forskel på, hvor stor en andel af danskerne og svenskerne, der mener, at falske nyheder er en trussel mod demokratiet generelt.

75 procent af danskerne svarer, at falske nyheder ‘bestemt’ eller ‘i nogen grad’ er en trussel mod demokratiet generelt, mens det gælder for 86 procent af svenskerne. Og ser man kun på, hvor mange der svarer ‘ja, bestemt’ på spørgsmålet, så er forskellen større - 27 procent af danskerne mod 45 procent af svenskerne.

Danmark ligger også lavt i forhold til de andre EU-lande på spørgsmålet om, hvorvidt falske nyheder er en trussel mod demokratiet generelt - nemlig på en tredjesidsteplads - kun ‘undergået’ af Belgien og Estland.

Kilde: Europa-Kommissionens undersøgelse "Fake News and Disinformation Online". 26.576 respondenter fra de 28 EU-lande. Februar 2018.

Danskerne topper i selvtillid

Og selvom over halvdelen af danskerne både vurderer falske nyheder til at være et problem i Danmark, støder på falske nyheder mindst en gang om ugen og mener, at falske nyheder er en trussel mod demokratiet, så er der også en god nyhed i undersøgelsen. Danmark bliver nemlig placeret helt i top, når det gælder egen tiltro til at kunne identificere falske nyheder og misinformation.

På spørgsmålet "hvor fortrolig er du med at identificere nyheder eller information, der misrepræsenterer virkeligheden eller endda er falsk?" svarer 87 procent af danskerne, at de er enten ‘meget fortrolige’ eller ‘rimelig fortrolige’.

Det giver os en førsteplads på listen, skarpt forfulgt af Irland, Finland og Kroatien. I bunden ligger Spanien, hvor 55 procent er ‘rimelig’ eller ‘meget fortrolige’ med at identificere falske nyheder og misinformation.

Danmark ligger også i top, når det gælder tilliden til online-nyheder. 71 procent af de danske respondenter ‘stoler fuldstændig’ eller er ‘tilbøjelige til at stole på’ de nyheder, de får fra online-nyheder.

Generelt er de traditionelle medier - tv, radio og aviser og magasiner på papir - de mest troværdige, frem for nyheder på nettet, podcasts og sociale medier.

LÆS OGSÅ: Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

LÆS OGSÅ: Ekspertgruppe ruster Europa-Kommissionen til kampen mod falske nyheder

LÆS OGSÅ: Trump kårer de største falske nyheder om sig selv

LÆS OGSÅ: Emmanuel Macron klar med lov mod falske nyheder

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: VI MENER: Lad os aflive 'fake news' og gå til angreb på desinformation

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023