Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

Faktatjek 22. jun 2018  -  3 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

"Spis broccoli og hjælp hjernen med at rense sig selv"

Sådan lyder overskriften i en DR-artikel, som henviser til udtalelser fra foredragsholderen og forfatteren Anette Harbech Olesen, der også står bag hjemmesiden MadforLivet.com.

Hun slår ifølge DR fast, at broccoli indeholder stoffet sulforaphan, som er med til at gøre broccoli til en helt speciel grøntsag, fordi den kan hjælpe kroppen med at komme af med uønskede affaldsstoffer.

Men selv om forskning har påvist, at sulforaphan virker på menneskecellers udskillelse af affaldsstoffer, så er det ikke videnskabeligt bevist, at sulforaphan også kan have en afgiftende virkning på hjernevæv, som DR ellers skriver, fastslår forskere overfor Videnskab.dk.

Først må det korrigeres, at sulforaphan findes i broccoli, som det fremgår i DR-artiklen. Det gør det ikke. Det gør til gengæld stoffet glucoraphanin, som så bliver omdannet til sulforaphan i vores fordøjelsessystem og optaget i blodet.

"Der er ikke tvivl om, at sulforaphan virker på menneskecellers udskillelse af affaldsstoffer, men om man rent faktisk har studeret effekten på neuroner, det ved jeg ikke,« siger Lars Ove Dragsted, professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Han fortæller også, at han ikke kender til forskning på mennesker, der påviser en rensende effekt på menneskets hjerne.

Etik står i vejen

Og hvis man endelig skal forsøge at påvise broccoliens effekt på hjernen, så løber forskerne ind i et væsentligt problem. Det vil nemlig kræve, at man tager hjernevæv ud fra levende mennesker, og det vil myndighederne næppe tillade.

Forskere vurderer dog, at det er sandsynligt, at sulforaphan kan have den forventede effekt, selvom det er svært at dokumentere.

"Efter min viden er der ingen direkte beviser for, at sulforaphan virker på menneskelige neuroner, men jeg finder det dog ret sandsynligt af to grunde," oplyser Albena Dinkova-Kostova, der er professor på University of Dundee.

Hun fremhæver, at studier på mus har vist, at sulforaphan har beskyttende virkninger på på pattedyrshjernen.

Men at broccoli kan rense vores hjerneceller, er med andre ord ikke videnskabeligt bevist, men forskerne afviser det altså ikke.

Forfatter: "Uanset hvad er der jo ingen kendt downside"

Videnskab.dk har spurgt Anette Harbech Olesen, hvorfra hun ved, at brocolli har den effekt på menneskets hjerne, som det fremgår af DR’s artikel.

"Jeg vil mene, at det er videnskabeligt dokumenteret, at når man indtager nok sulforaphan, kan det sætte skub i en række enzymer i kroppens celler, som så sørger for at sende uønskede affaldsstoffer ud af cellemembranen. Uanset hvad er der jo ingen kendt downside ved at spise broccoli jævnligt," siger Anette Harbech Olesen, der har taget en uddannelse i funktionel medicin fra Institute of Functional Medicine, USA, som danske myndigheder dog ikke anerkender som en videnskabelig uddannelse.

Hun slår samtidig fast, at DR’s artikel konkluderer lidt for kategorisk på baggrund af, hvad hun har sagt.

"Jeg er jo ikke forsker, men jeg forsøger at fremstille forskning fair og ikke for overdrevet. Jeg ved ikke, om afgiftningsprocessen også gælder menneskers hjerneceller," siger hun til Videnskab.dk.

Redaktionschef på DR Eva Kvist afviser i et skriftligt svar til Videnskab.dk, at DRs udlægning af forskningen skulle være problematisk. Redaktionen bag artiklen har ifølge hende ikke haft grund til at betvivle Anette Harbech Olesens udlægning af den tilgængelige forskning på området.

Læs hele faktatjekket fra Videnskab.dk her.

LÆS OGSÅ: Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

LÆS OGSÅ: Hjælper akupunktur mod myggestik?

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023