Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Alternativ behandler hævder fejlagtigt at have fundet den sande årsag til coronavirus

Faktatjek 26. mar 2020  -  7 min læsetid
This describes the image
Foto: Denis Balibouse/Ritzau Scanpix og Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
  • Coronaudbruddet er i virkeligheden – og modsat, hvad myndigheder og forskere verden over siger – et resultat af mobilstråling fra 5G-teknologien, lyder det i opslag på sociale medier

  • Andre steder lyder påstanden, at den nye mobilteknologi skulle svække menneskers immunforsvar, og derfor udfolder virussen sig særligt i de egne, hvor 5G er rullet ud.

  • Teorien underbygges blandt andet af to danmarkskort, hvor man henholdsvis ser, hvor der er opsat 5G-master, og i hvilke områder af landet, der er registreret flest smittede med den nye coronavirus

  • Men bortset fra enkelte undtagelser vil man slet ikke finde et 5G-signal de steder, der vises på det ene danmarkskort. I øvrigt viser kortet i virkeligheden, hvor i landet der er særligt god 4G-dækning. Men 4G-netværket blev rullet ud for flere år tilbage.

Sammenhængen mellem, hvor der er udbrud af coronavirus, og hvor der er udrullet 5G-teknologi, er så tæt, at det ikke kan være en tilfældighed.

Sådan lyder forklaringen på coronapandemien adskillige steder på sociale medier i både Danmark og verden over. Teorien nærer i særdeleshed popularitet i 5G-kritiske facebookgrupper.

Teorien går på, at coronaudbruddet i virkeligheden – og modsat, hvad myndigheder og forskere verden over siger – er et resultat af mobilstråling fra 5G-teknologien.

Andre steder lyder påstanden, at den nye mobilteknologi skulle svække menneskers immunforsvar, og derfor udfolder virussen sig særligt i de egne, hvor 5G er rullet ud.

Men de populære teorier overlever ikke et faktatjek.

LÆS OGSÅ: Kræftforskere: Du behøver ikke frygte 5G

Særligt et opslag fra alternativ behandler Martin Hejlesen nyder ellers stor udbredelse på Facebook. Opslaget indeholder et danmarkskort, hvor byer med 5G angiveligt skulle være markeret, og et andet kort over, hvor der er flest kendte coronatilfælde i Danmark.

"TDC's 5G smartmaster dominerer i de områder, hvor flest coronaramte er på landkortet i DK," skriver Martin Hejlesen i sit opslag.

Opslaget lader tro, at der tilsyneladende er et sammenfald, og hundredvis af brugere har delt kortene.

Men bortset fra enkelte undtagelser vil man slet ikke finde et 5G-signal de steder, som Martin Hejlesens hjemmelavede kort hævder. Undtagelserne vender vi tilbage til. Og der er en helt anden sandsynlig forklaring end 5G-stråler på, at der er særligt mange coronatilfælde nord for København.

Artiklen fortsætter under billedet

Kortene, som Martin Hejlesen har delt på facebook. De mørke felter på coronakortet fra Statens Serum Institut (nederst) skulle stemme med de steder i landet, hvor der er 5G-mobilteknologi (øverst). Men Martin Hejlesen markerer blandt andet Samsø som et område med mange smittede på grund af 5G-forsøg i byen. Kortet fra SSI viser dog, at der slet ikke var kendte smittetilfælde på Samsø på det tidspunkt, hvor han lavede opslaget. (Foto: Skærmbillede fra Facebook og rapport fra SSI)


Hiver virus med hjem fra alperne

Først og fremmest er der dog ikke noget, der tilsiger, at coronavirussen er forårsaget af 5G-stråler. Derimod stammer virussen med al sandsynlighed fra den kinesiske millionby Wuhan, hvor den har spredt sig fra dyr til mennesker. Det står endda også i patienthåndbogen på sundhed.dk, som Martin Hejlesen linker til i sit opslag. I patienthåndbogens artikel om coronavirus er 5G ikke nævnt med et ord.

Der eksisterer heller ikke troværdig dokumentation for, at 5G er sundhedsskadelig eller forringer immunforsvaret.

Det slog forskere fast, da 5G-skepsissen kogte for et års tid siden. Siden har amerikanske sundhedsmyndigheder endevendt den videnskabelige viden om mobilstråling og finder i en ny udførlig rapport ikke grund til bekymring.

Alligevel får Martin Hejlesens danmarkskort adskillige til at tro, at 5G er den virkelige skurk bag coronavirussen.

LÆS OGSÅ: Bakken ramt af 5G-vås: Skamferer gamle egetræer for at gøre plads til mobilstråler

Det ene kort i opslaget stammer fra en artikel i Helsingør Dagblad fra 20. marts, der på baggrund af tal fra Statens Serum Institut udpeger Helsingør som et sted i Danmark med relativt mange coronasmittede.

I 5G-kritiske kredse er der gennem længere tid kigget med bekymring mod Helsingør, da TDC her udfører tests med den nye mobilteknologi.

Men ifølge Statens Serum Institut er coronasmitten snarere kommet til Helsingør og andre nordsjællandske kommuner udefra. Nemlig fra folk, der er kommet hjem fra skiferie.

"Det kan i nogen grad forklares ved, at der var en stor mængde mennesker, der i de uger vendte tilbage fra rejser i både Italien og Østrig, som selv er blevet syge og måske i et vist omfang har smittet videre," siger Peter H. S. Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut (SSI).

Artiklen fortsætter under billedet

Peter H. S. Andersen er afdelingslæge ved Statens Serum Institut (Foto: SSI)



I artiklen fra Helsingør Dagblad, der er flittigt delt blandt 5G-skeptikere, finder man endda samme forklaring:

"Et uvidenskabeligt gæt på en delforklaring kunne være, at i Helsingør og de andre hårdt ramte kommuner sikkert er stor interesse for skirejser i for eksempel Norditalien og Østrig, som jo har været hotspots for coronavirussmitte," skriver Helsingør Dagblad.

Desuden er det heller ikke til at vide, hvor i landet der findes flest coronasmittede. Myndighederne ændrede nemlig teststrategi 12. marts, så det herefter kun var personer med meget alvorlige symptomer, der blev testet. Personer med milde, moderate eller ingen symptomer tæller derfor slet ikke med i de kendte smittetal.

Derfor kan Martin Hejlesen heller ikke vide, om det er et sted med 5G, der er flest coronasmittede.

5G-signalet er slet ikke tændt

Det andet kort i Martin Hejlesens opslag er et såkaldt dækningskort fundet på TDC’s hjemmeside. Det viser, hvor i landet der er hvilke mobilsignaler, og på kortet i opslaget er der desuden sat cirkler der, hvor der angiveligt skulle være intens 5G-stråling.

Artiklen fortsætter under billedet

Martin Hejlesen mener, at der er 5G, hvor coronaudbruddet er størst. Men TDC afviser at have rullet 5G ud, og der er kun lokale 5G-tests de færreste af de steder, som Martin Hejlesen udpeger som 5G-dominerede. (Skærmbillede fra Facebook)



Stederne med cirkler stemmer angiveligt overens med de steder i Danmark, hvor antallet af coronasmittede er en anelse højere end andre steder i landet.

Cirklerne er sat om Aalborg, Herning, Aarhus, Esbjerg, Kolding, Vejle, Odense, Vestsjælland, København og endda Samsø.

Problemet med Martin Hejlesens kort er bare, at det kun er de færreste steder i landet, der findes et 5G-signal. TDC oplyser endda, at kortet slet ikke kan bruges til at udpege 5G-stråler i Danmark, da de endnu ikke har tændt for 5G-signalet landet over.

LÆS OGSÅ: Professor er "dødtræt" af 5G-kritikere: Stop med at fordreje mine ord

Og Martin Hejlesens dokumentation bliver ikke bedre af, at kortet i virkeligheden viser, hvor i landet der er særligt god 4G-dækning. Men 4G-netværket blev rullet ud for flere år tilbage.

"TDC Net har ikke tændt for sit 5G-mobilnetværk og forventer først at aktivere teknologien i slutningen af 2020 i samarbejde med de tjenesteudbydere, der benytter netværket. Dækningskortene viser indtil da udelukkende vores dækning med 2G, 3G og 4G," oplyser afdelingsdirektør i TDC Net Toke Binzer.

Dog forsøger brancheforeningen Teleselskaberne, Aalborg Universitet og Grundfos sig med sporadiske 5G-tests nogle få steder i landet.

Se herunder, hvor Energistyrelsen har givet tilladelse til 5G-test.

Artiklen fortsætter under landkortet




Reelt er det kun i Helsingør, København og Aalborg, at der findes lokale 5G-test. Alligevel er der fundet positive coronatilfælde i stort set hele Danmark, fremgår det af tal fra Statens Serum Institut.

På Samsø er der ifølge kortet fra 20. marts desuden ikke et eneste kendt tilfælde af coronavirus. Alligevel har Martin Hejlesen sat ring om den lille ø som et sted med 5G. Men der er altså ikke muligt for samsingerne at hoppe på 5G-netværket.

En af kommunerne med flest kendte covid-19 tilfælde per 100.000 indbyggere er Slagelse, fremgår det også af tallene fra Statens Serum Institut. Men Energistyrelsen har slet ikke givet nogen tilladelse til 5G-test i Slagelse Kommune.

Så hvordan forklarer Martin Hejlesen, at der er relativt mange kendte tilfælde af coronavirus i Slagelse?

Gentager uholdbar teori

Det har den alternative behandler ikke ønsket at svare på. Han har heller ikke villet svare på, om han virkelig forestiller sig, at 5G giver folk coronavirus.

Til gengæld har Martin Hejlesen i en mail svaret på, hvorfor han har sat cirkler om områder på danmarkskortet, hvor der slet ikke er 5G. Men han gentager den sammenhæng, der ikke er hold i.

"Der er tændt for 5G-netværket i Helsingør Kommune, og forbrugere og virksomheder inviteres til at deltage i pilotprojekt. I denne del af Nordsjælland er det Helsingør, som har flest borgere, der er smittet med coronavirus," skriver Martin Hejlesen og fortsætter:

"Når jeg markerer de ramte områder, skyldes (det, red.), at TDC har igangsat udrulning af 5G i 2020. Så skyldes det, at der, hvor TDC har opsat master med høj stråling, er de hårdeste ramte områder. Og det ser vi også ske i Wuhan i Kina og i Italien, hvor storbyerne er blevet ramt af stort antal med coronavirus."

LÆS OGSÅ: EU-rapport fremmer frygten for 5G, men den bliver misforstået

Martin Hejlesen svarer heller ikke på, hvorfor han ignorerer den forklaring, at Nordsjælland bonner ud på kortet over smittede, fordi mange derfra har været på skiferie i Østrig og Norditalien og taget corona med sig hjem.

Om han overhovedet har troværdig, videnskabelig dokumentation for, at 5G forårsager coronavirus, har den alternative behandler også undladt at svare på.

I november sidste år undersøgte DR-programmet Kontant Martin Hejlesens såkaldte tankefeltterapi, som han påstår kan helbrede kræft. I den forbindelse udtaler Martin Hejlesen, at han ikke mener, at der er evidens for, at kræft er en sygdom.

Tidligere har han også fejlagtigt hævdet, at solbadning uden solcreme forhindrer kræft.

Misinformation i global skala

Påstanden om, at 5G helt eller delvist er skyld i coronapandemien, har turneret over hele verden.

Især med henvisning til to verdenskort, hvor det ene viser coronaudbrud rundt i verden.

Og det lader med nogle undtagelser til at svare til det andet verdenskort over, hvor i verden der er 5G. Også Martin Hejlesen har delt en variant af de kort.

Artiklen fortsætter under billedet

Verdenskortene, der florerer på sociale medier. 5G-kritikere bruger dem som belæg for, at 5G-teknologien er årsag til eller forværrer coronapandemien. (Skærmbillede fra Facebook)



Men sammenhængen er tilbagevist af uafhængige faktatjekkere i andre lande.

Det er ikke lykkedes TjekDet at finde en forklaring fra 5G-kritikerne på, hvordan Sydkorea er sluppet nådigt gennem coronapandemien, når nu de ellers var først til at rulle netværket ud for knap et år siden.

Frygt præger 5G-debatten

Udrulningen af det kommende 5G-netværk i Danmark har udløst stor debat, fordi mange frygter, at teknologiens stråling blandt andet vil påvirke folkesundheden og eksempelvis øge risikoen for at få kræft.

Men I modsætning til for eksempel luftforurening og radioaktiv stråling er der ikke dokumentation for at kunne konkludere, at de radiobølger, der kommer fra mobilmaster og trådløse netværk, er skadelige for mennesker. Strålingen er nemlig ikke-ioniserende og heller ikke kraftig nok til at kunne trænge helt ind i kroppen.

TjekDet har tidligere kigget nærmere på påstandene om 5G. Fælles for mange af dem er, at der ikke forefindes dokumentation for, at 5G-stråling for eksempel kan give kræft, medføre "100% sterilitet", eller at elektromagnetisk forurening, såkaldt elektrosmog, muligvis kan skade hjernen.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023