Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Dette billede viser ikke en Hamas-soldat med pulsmåler på næsen. Det er fra en sketch i Malaysia

Artikel 22. nov 2023  -  2 min læsetid
Tjekdet
Ifølge en facebookbruger er personen på billedet en Hamas-kriger, der spiller skuespil. Men historien er en anden. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Billeder og videoer fra krigen mellem Hamas og Israel har fyldt de sociale medier siden 7. oktober

  • Nogle billeder og videoer er troværdige og autentiske, mens andre udgiver sig for at vise noget helt andet, end de reelt viser

  • I øjeblikket kan man se et dansk facebookopslag med et billede i, der angiveligt forestiller en Hamas-soldat med pulsmåler på næsen og andre apparater helt forkert placeret

  • Dermed skulle billedet altså være et bevis på, at Hamas iscenesætter krigens rædsler, må man forstå

  • Og billedet forestiller rigtigt nok en skuespiller. Men det er fra en sketch i Malaysia i 2019

Siden den 7. oktober, hvor krigen mellem Hamas og Israel brød ud, har der floreret mange billeder og videoer, der har dokumenteret krigens rædsler. 

Selvom meget af det grafiske materiale rent faktisk beviser civile tab, kan man også finde mange eksempler på billeder og videoer, der påstås at vise det ene eller det andet, men som i virkeligheden viser noget helt tredje. 

I et facebookopslag med et tilhørende billede beskyldes en “Hamas-kriger” eksempelvis for at være god til rollespil, fordi han ligger i en hospitalsseng med en pulsmåler på næsen og adskillige andre apparater helt forkert placeret.

Og personen på billedet er faktisk skuespiller. Men han spiller ikke Hamas-kriger.

Stammer fra malaysisk tv-serie

På billedet af den påståede “Hamas-kriger” påpeger brugeren bag opslaget, at der sidder en pulsmåler på næsen, en iltmaske på øret og sensorer til at måle hjerterytmen på kinderne. 

Apparaterne er altså helt forkert placeret, og derfor må billedet være skuespil, må man forstå af opslaget. 

Men en omvendt billedsøgning viser, at hverken billedet eller personen på billedet har noget som helst med Hamas at gøre. Det er dog rigtignok skuespil - bare i en helt anden kontekst. 

Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook

I vores billedsøgning dukker der nemlig flere eksempler op af det samme billede, der dog er beskåret anderledes, end det er i facebookopslaget. Og på de billeder kan man oppe i højre hjørne læse, at der står ‘astro WARNA’, som er et malaysisk tv-netværk, der blandt andet sender lokale og internationale komedieserier. 

Billedet dukker tidligst op i 2019 i en tråd på det sociale medie Reddit, hvor flere læsere giver kontekst til billedet i kommentarsporet. For eksempel skriver en bruger 19. juni 2019, at billedet stammer fra en malaysisk komedieserie, som laver sjov med sæbeopera-genren, fordi de for eksempel ikke søger råd hos lægefaglige, inden de laver scener fra hospitalssengen. 

Også den svenske youtuber PewDiePie har moret sig over billedet, da han i december 2019 delte en video på YouTube, hvor billedet af manden med forkert placerede apparater også fremgår. 

Dermed kan billedet altså umuligt stamme fra krigen mellem Hamas og Israel eller have noget med konflikten at gøre.

TjekDet har rakt ud til personen bag facebookopslaget, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 23. nov 2023