Amerikanske faktatjekkere druknede i falske påstande under debatten mellem Harris og Trump
ABC News var i nat dansk tid vært for den første debat mellem Kamala Harris og Donald Trump, de to duellanter til præsidentvalget i november. I The National Constitution Center i Philadelphia i den afgørende svingstat Pennsylvania gik bølgerne som forventet højt, og der blev slynget flere påstande ud fra kandidaterne, end de to værter kunne nå at rette.
Så de amerikanske faktatjekkere var på overarbejde.
“Der var helt klart øjeblikke, hvor vi følte, at vi druknede i påstande, vi skulle tjekke. Selvom Kamala Harris fremsatte sine andele af udsagn, der ikke var helt korrekte, indebærer enhver debat med Donald Trump altid mange udsagn, der får en faktatjekker til at spærre øjnene op," fortæller Louis Jacobson, PolitiFacts chefkorrespondent med base i Washington, D.C, til TjekDet.
Han tilføjer, at de dog efter at have dækket Donald Trump i næsten et årti havde et forspring, fordi mange af hans påstande var gengangere, de havde faktatjekket tidligere. Og for at være helt beredt havde de 23 personer på arbejde under debatten, hvilket er næsten hele deres stab.
"I de sidste par uger op til debatten forberedte vi et dokument på mere end 120 sider med ting, vi troede kandidaterne kunne sige under debatten. Vi brugte mange af dem, men lavede også nogle faktatjek under selve debatten," forklarer Louis Jacobsen til TjekDet.
TjekDet har gennemgået de amerikanske faktatjekkeres arbejde og udvalgt de vigtigste påstande og faktatjek fra nattens debat. Da vi ikke har mulighed for at efterprøve alle faktatjek, har vi udelukkende set på artiklerne hos de medier, der er verificeret af det internationale faktatjeknetværk, IFCN, som også TjekDet er.
Faktatjekmedierne er PolitiFact, AP, Reuters og FactCheck.org.
Abort i niende måned
Spørgsmålet om kvinders ret til abort i USA har længe været et vigtigt emne for mange vælgere, og det var derfor helt naturligt også noget, der blev diskuteret under nattens debat.
Selvom mange anser det for at være en dagsorden, der gavner Kamala Harris mest, så var det Donald Trump, som bragte emnet på banen godt et kvarter inde i debatten. Ifølge Donald Trump har Tim Walz, Kamala Harris’ vicepræsidentkandidat, sagt, at en abort i niende måned er “helt fint”, at det “er helt okay at henrette babyer lige efter fødslen”.
Men det har Tim Walz aldrig sagt, kan AP’s faktatjekkere konkludere. Og det er i øvrigt heller ikke lovligt i en eneste af de amerikanske stater at slå babyer ihjel efter fødslen.
Her kan faktatjekkerne fra PolitiFact henvise til en artikel fra april i år, hvor Donald Trump kom med en lignende påstand. Også dengang kædede han Demokraterne sammen med et ønske om at tillade abort op til niende måned og endda efter fødslen.
Flere falske påstande om immigration
Et andet varmt emne i valgkampen er immigration og kontrol med grænsen til Mexico. Donald Trump har gentagne gange givet Kamala Harris skylden for tilstrømningen af illegale immigranter ind i USA, og i nat kædede han hende igen sammen med det, han kalder et kaos ved grænsen.
Donald Trump påstod, at millioner og millioner af immigranter strømmer over grænsen til USA hver måned. Mere specifikt 21 millioner, men - tilføjede han - det reelle tal er formentlig meget højere.
Ifølge faktatjekkerne fra både AP og PolitiFact er det forkert. AP’s faktatjek viser, at der er blevet anholdt 7,1 millioner immigranter ved grænsen, siden Joe Biden tiltrådte som præsident i januar 2021.
PolitiFact skriver, at det amerikanske grænsepoliti er stødt på immigranter, som prøver at krydse grænsen omkring 10 millioner gange. Og medregner man immigranter, som grænsepolitiet ikke stopper, så stiger det tal til 11,6 millioner.
Men flere af dem er de samme personer, som er blevet anholdt eller stoppet flere gange, så det reelle antal er endnu lavere, skriver både AP og Politifact.
Under Biden-administrationen er omkring 3,8 millioner personer blevet løsladt på USA's side af grænsen, mens de venter på at få deres immigrationsansøgninger behandlet, skriver Politifact.
Der var flere gengangere blandt Donald Trumps påstande om tilstrømning af immigranter, og en af dem handler om, hvor de har opholdt sig, lige inden de kom til USA.
Ifølge Donald Trump strømmer der nemlig millioner af mennesker ind i USA fra “fængsler og sindssygehospitaler”. Men det er der ikke belæg for. Da PolitiFact faktatjekkede den præcis samme formulering tilbage i maj i år kategoriserede de påstanden som Pants on Fire. Kategorien bruger det amerikanske faktatjekmedie i tilfælde, hvor udsagnet er så langt fra sandheden, at det fremstår latterligt.
I kategorien immigration slutter vi af med en påstand i den opsigtsvækkende ende, som også gik viralt med det samme. Ifølge Donald Trump oplever byen Springfield i delstaten Ohio, at ulovlige immigranter spiser indbyggernes katte og hunde.
Påstanden blev allerede anfægtet i studiet af den ene vært, som sagde, at han rigtigt nok havde hørt om den historie, men at de på ABC News havde talt med byens city manager - svarende til en kommunaldirektør - som afviste det.
Både PolitiFact og AP har også efter debatten kunnet afvise påstanden om, at ulovlige immigranter skulle fange og spise Springfield-borgernes kæledyr.
Misvisende ord om økonomi og blodbad
Et andet emne, som gav ophedet debat mellem de to amerikanske præsidentkandidater, var den amerikanske økonomi. Kamala Harris har ved flere lejligheder kritiseret Donald Trumps håndtering af den amerikanske økonomi i hans præsidentperiode, ligesom Donald Trump har været efter Joe Bidens økonomiske politik i de sidste fire år, hvilket debatten i nat bar præg af.
Donald Trump påpegede blandt andet, at inflationen aldrig har været højere end under Biden-administrationen. Det er ikke korrekt, skriver AP. Selvom inflationen steg til 9,1 procent i juni 2022 efter, at den blot var 0,1 procent i maj 2020, så har den ifølge AP været højere i andre historiske perioder.
Blandt andet var inflationen mere end 14 procent i 1980. Den seneste data fra juli viser, at inflationen nu er faldet til 2,9 procent, tilføjer AP.
Det var ikke kun Donald Trump, som kom med falske påstande om den amerikanske økonomi.
“Donald Trump efterlod os med den med største arbejdsløshed siden Den Store Depression”, lød det fra Kamala Harris.
Under corona-pandemien steg arbejdsløsheden i april 2020 til 14,8 procent, mens Donald Trump var præsident, hvilket var det højeste niveau siden Den Store Depression, skriver Politifact.
Men da Donald Trump forlod Det Hvide Hus til fordel for Joe Biden, var tallet bragt ned. I december 2020 var arbejdsløsheden nemlig faldet til 6,4 procent, som altså var langt fra arbejdsløsheden under Den Store Depression, skriver Politifact.
Kamala Harris fik flere gange under debatten advaret amerikanerne mod farerne ved at stemme på Donald Trump til præsidentvalget den 5. november. Under debatten påstod hun, at Donald Trump i løbet af valgkampen har sagt, at det ender i et blodbad, hvis ikke valgresultatet ender, som han ønsker.
Men faktatjekkerne konkluderer, at det er taget ude af kontekst i en grad, hvor det bliver misvisende. Donald Trump har rigtigt nok talt om et blodbad, men det handlede om bilindustrien, ikke valgresultatet, skriver både AP og FactCheck.org.
Under en tale i Ohio i marts var Donald Trump inde på farerne ved outsourcing af den amerikanske bilindustri, og i den forbindelse foreslog han en øget afgift på biler produceret i udlandet. I forlængelse af det sagde han, at det vil ende i et blodbad for USA, hvis han ikke blev valgt, for så bliver hans forslag ikke gennemført.
Dén kontekst havde Kamala Harris ikke med, da hun citerede Donald Trump.
Ingen drab i Afghanistan
Krigen i Afghanistan var også et emne i nattens debat. Donald Trump var præsident i de sidste år op til, at USA i sommeren 2021 trak sig ud af landet.
I den forbindelse kritiserede Kamala Harris Donald Trump for at have lavet “en af de svageste aftaler” med Taliban.
Donald Trump påstod efterfølgende, at han havde lavet en aftale med Taliban, som betød, at der i 18 måneder ikke var nogen drab på amerikanske soldater i Afghanistan.
Men det er ikke sandt, skriver Reuters. Det er uklart, hvilken periode, Donald Trump refererer til, men Reuters henviser til USA’s officielle tabstal fra Afghanistan, hvor der var tabstal hvert eneste år under Donald Trumps præsidentembede.
Reuters skriver, at der var 14 døde i 2017, 15 døde i 2018, 23 døde i 2019 og 11 døde i 2020.
TjekDet faktatjekker løbende påstande i og om den amerikanske valgkamp. Du kan finde alle vores faktatjek om det aktuelle valg her.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.