Virale videoer får Kamala Harris til at fremstå vrøvlende og usammenhængende
-
Demokraterne i USA håber formentlig, at Kamala Harris, som alt andet lige bliver partiets kandidat til præsidentvalget i november, er retorisk stærkere end den aldrende Joe Biden
-
Men flere virale videoer på sociale medier giver det modsatte billede Kamala Harris - nemlig usammenhængende og vrøvlende taler og udtalelser
-
TjekDet har gennemgået tre af de mest udbredte videoer, og de er enten falske eller taget ud af kontekst
Det var særligt de mange episoder, hvor han snublede over ordene, brugte forkerte navne, gik i stå midt i sætninger og på andre måder vrøvlede, der fik en lang demokratiske kongresmedlemmer til at trække støtten til den amerikanske præsident, Joe Biden, som partiets kandidat ved det forestående valg i november.
I søndags gav Joe Biden efter for presset, da han trak sit kandidatur og i stedet anbefalede vicepræsident Kamala Harris som Demokraternes næste præsidentkandidat. Skulle hun officielt ende med at blive valgt til at dyste mod Donald Trump, må det være med en forventning om, at hun ikke mindst fremstår retorisk stærkere.
Flere videoer, der er gået viralt på X siden søndagens annoncering, giver dog et billede af en Kamala Harris, der taler lige så usammenhængende og virker retorisk afstumpet.
TjekDet har gennemgået tre af de mest udbredte videoer. Det viser sig, at ingen af de tre giver et retvisende billede af Kamala Harris og hendes retoriske evner. De er nemlig enten manipulerede eller taget ud af kontekst.
Eksempel 1: I dag er i dag og i går var i dag i går
Det første eksempel er faktisk en video, der blev delt på X den 16. juli. Altså før Joe Biden annoncerede, at han ikke genopstiller i november. Men videoen har siden søndag naturligt nok fået vind i sejlene med mange delinger. I det 22 sekunder lange klip, der er fra en tale, siger vicepræsident Kamala Harris:
“I dag er i dag, og i går var i dag i går. I morgen bliver i dag i morgen. Lev i dag, så den fremtidige i dag vil passere i dag, som det er i morgen.”
I opslaget, der i skrivende stund har 3,4 millioner visninger, spørger brugeren, om klippet er falsk.
Is this fake? Please tell me this is fake, Actually, tell me it’s real so I can laugh even harder. pic.twitter.com/cl2Zet6gMZ
— Ian Miles Cheong (@stillgray) July 16, 2024
Og ja, det er det. Kamala Harris har ikke fra en talerstol forklaret, hvordan i går, i dag og i morgen fungerer - og afrundet det med en god gang lommefilosofi. Videoen er en deep fake, hvor der er manipuleret med lyden.
En omvendt billedsøgning af et screenshot fra videoen viser, at klippet stammer fra en tale, Kamala Harris holdt den 25. april 2023 til et arrangement om abortrettigheder på Howard University i Washington, D.C.
Den originale video stammer fra mediet New York Posts hjemmeside og Youtube-kanal og er 33 sekunder lang. Både personerne i baggrunden og deres skilte afslører, at New Yorks Posts video er fra den samme tale som den i opslaget på X.
Ingen af videoerne viser talen i sin fulde længde, men Det Hvide Hus delte en udskrift af hele talen og reaktioner fra publikum på deres hjemmeside kort efter, og her fremgår det, at der ikke blev viet tid til i går, i dag og i morgen. De ord fablede vicepræsidenten slet ikke over.
Det er ikke første gang, at den manipulerede video er blevet delt og efterfølgende kigget efter i sømmene. Den opstod allerede få dage efter talen. I den forbindelse præsenterede nyhedsbureauet Reuters klippet for en lektor i filmskabelse, som også fastslog, at der er tale om en manipuleret video, hvor lyden ikke passer til billedet.
Lydkvaliteten afslører ifølge ham, at videoen ikke er autentisk. Blandt andet fordi der ikke er nogen baggrundsstøj. I den originale video fra New York Post er lyden også anderledes og med en smule naturlig genklang.
Eksempel 2: Ukraine er et land
Hvor det første eksempel er en deep fake, så er der ikke manipuleret med lyd og billede i de to næste. Det er i stedet såkaldte cheap fakes, som betyder, at det er en video, der mangler kontekst.
Der er talrige eksempler på, at Joe Biden er blevet udsat for disse cheap fakes. For eksempel i forbindelse med G7-topmødet i Italien den 14. juni i år, hvor han står sammen med de andre statsledere, men så vender sig om, går væk og tilsyneladende kigger ud i den blå luft.
Men et faktatjek fra Reuters afslørede, at der uden for billedet er en faldskærmsudspringer, som han ønsker tillykke.
Denne mangel på kontekst er Kamala Harris nu blevet udsat for, og i det næste eksempel er der også tale om, at det fulde billede mangler. Dog ikke bogstaveligt.
Kort efter at Joe Biden havde givet sin støtte til Kamala Harris, gik et klip fra Fox News viralt, hvor der afspilles en lydbid fra et interview, hun gav til radioprogrammet The Morning Hustle den 1. marts 2022. Og det er lettere bizart
“Ukraine er et land i Europa,” lyder det fra Kamala Harris. Herefter forklarer hun, at det eksisterer ved siden af et andet land, der hedder Rusland.
“Rusland er et større land. Rusland er et magtfuldt land. Rusland besluttede at invadere et mindre land kaldet Ukraine. Så grundlæggende er det forkert,” siger hun som det sidste i klippet.
Seriously? This is the new nominee? pic.twitter.com/EZf6Pl2KuB
— Defiant L’s (@DefiantLs) July 21, 2024
Det er der jo ikke noget forkert i, og Kamala Harris taler klart og tydeligt. Det fremstår dog ikke som den skarpeste analyse fra en potentiel amerikansk præsident. Men der er en god grund til, at analysen er så banal, at det grænser til det absurde.
Interviewet med The Morning Hustle findes i fuld længde på Youtube. Og her kan man høre, at Kamala Harris forud for det citat, der er gået viralt på X, bliver bedt om at forklare situationen i Ukraine for folk, som ikke ved, hvad der foregår. På det her tidspunkt er det kun fem dage siden Ruslands invasion.
Herefter bruger hun lidt mere end et minut på at uddybe konflikten, hvorfor det er forkert, og hvordan den amerikanske regering vil handle på Ruslands ageren. Når man inkluderer konteksten, giver Kamala Harris’ fortælling god mening.
Eksempel 3: Harris’ pronominer
Tredje eksempel er endnu et klip fra 2022, som har fået nyt liv på X efter Joe Bidens annoncering i søndags. Og i det her tilfælde er selveste Elon Musk, ejeren af X, blandt dem, der har delt det på ny.
Videoen, Elon Musk og næsten 70.000 andre brugere har delt, stammer den 26. juli 2022. Her sidder vicepræsident Kamala Harris for enden af et langt, ovalt bord og byder folk omkring bordet velkommen, hvorefter hun siger:
“Jeg er Kamala Harris, mine pronominer er hun og hendes, og jeg er en kvinde siddende ved et bord iklædt et blåt jakkesæt.”
Elon Musk deler tydeligvis ikke klippet som en ros til Kamala Harris, snarere en latterliggørelse. I sit opslag skriver han: “Forestil jer 4 år med det her…”
VP: "I am Kamala Harris, my pronouns are she and her, and I am a woman sitting at the table wearing a blue suit." pic.twitter.com/gtBXTyHB4j
— Greg Price (@greg_price11) July 26, 2022
X-ejeren er en kendt kritiker af woke-kulturen, som han kalder en virus. Og en del af kritikken går netop på den eksplicitte brug af pronominer som noget fjollet .
Da klippet blev delt i første omgang tilbage i juli 2022, var mange kongresmedlemmer fra Republikanerne også hurtige til at latterliggøre Kamala Harris. Blandt andre Marjorie Taylor Greene og Lauren Boebert.
Om man er enig eller ej i den kritik, så er det igen et klip, der er delt ud af kontekst, for der er en særlig grund til, at Kamala Harris fortæller, hvad hendes pronominer er, hvilket køn hun er, og hvordan hun er klædt. Hun talte nemlig til en gruppe af personer med handicap, heriblandt blinde.
Det fremgår i en udskrift på Det Hvide Hus’ hjemmeside, at hun den 25. juli - dagen før videoen blev delt på X - skulle tale for repræsentanter, der arbejder på at sikre flere rettigheder til personer med handicap. Det var nemlig årsdagen for Americans with Disabilities Act. I udskriften kan man læse den omtalte sætning om pronominer.
Ifølge flere anbefalinger er tydelige beskrivelser vigtige, når man taler med blinde eller delvist blinde personer. Ikke alle nævner pronominer som et særskilt punkt, men eksempelvis den britiske velgørenhedsorganisation VocalEyes anbefaler eksplicit, at man nævner dem.
De tre videoer kan altså ikke bruges til at tegne et billede af, at Kamala Harris er lige så svag retorisk, som Joe Biden har været på det seneste. Men de kan heller ikke bruges som testamente for det modsatte.
Ovenstående videoer er ikke de eneste eksempler på misinformation om vicepræsidenten, der spredes på sociale medier i øjeblikket. TjekDet har også berettet om et manipuleret billede, hvor hun sættes i forbindelse med en nu afdød forbryder. Den sag kan du læse om her.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.