Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

AI i valgkamp: Trump-støtter spreder falske billeder af Nikki Haley i fængsel

Faktatjek 1. feb 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Et af billederne af Nikki Haley som i øjeblikket florerer på det sociale medie X. Foto: Skærmbillede
  • På det sociale medie X kan man se billeder af Donald Trumps republikanske modkandidat Nikki Haley, der tilsyneladende er havnet i fængsel

  • Billederne er blevet set flere end ti millioner gange

  • Men billederne er ikke ægte og skabt af kunstig intelligens. De kan være en forsmag på, hvad der venter i den amerikanske valgkamp

“Nikki Haley. Jeg giver dig til slutningen af i dag for at droppe ud (af præsidentkampagnen, red.), før jeg afslører, hvad du gjorde og sender dig i fængsel i minimum fem år,” skrev en X-profil med halvanden million følgere den 26. januar 2023.

Truslen er fremsat i den republikanske valgkampagne, som i øjeblikket er på turne i USA.  

Donald Trump har taget sejre i Iowa og New Hampshire, og hans eneste tilbageværende modstander er Nikki Haley, efter Ron DeSantis droppede sit kandidatur

Nu forsøger tilhængere af Donald Trump tilsyneladende at få Nikki Haley til at trække sit kandidatur, efter at en række AI-genererede billeder af Nikki Haley i fængsel er blevet delt fra en profil på X. Samme profil har tidligere kørt smædekampagner mod Nikki Haley.

Beskyldt for at få penge af Israel

Billederne af Nikki Haley bringes sammen med en tekst om, at hun burde være i fængsel. Personen bag opslaget skjuler ikke sin tilslutning til Donald Trump.

X-profilen påstår at have oplysninger fra en kilde tæt på Donald Trump om Nikki Haleys tid som ambassadør i FN. Ifølge påstanden skulle Nikki Haley have kæmpet for, at Israel fik lov til at sælge jagerfly for flere milliarder kroner til Kroatien. Jagerfly, der var doneret fra USA til Israel med henblik på selvforsvar.

Derudover skulle mange af hendes største donorer angiveligt være israelere med tætte bånd til den israelske regering. 

“Er det ikke tydeligt nu, at hun smider om sig med vigtigt militært isenkram, som tilhører skatteyderne, og så får hun derefter en massiv økonomisk gevinst på bagsiden gennem adskillige forskellige kanaler,” påstår profilen.

Påstandene fremstår helt uden dokumentation. Og misinformation skabt med kunstig intelligens, som med billederne af Nikki Haley i fængsel, kan vi komme til at se mere til under den amerikanske valgkamp, siger Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Han peger blandt andet på X som en medvirkende årsag.

“Elon Musk har tilbagerullet en lang række foranstaltninger på X, som tidligere forhindrede spredningen af misinformation. Derfor forventer jeg klart, at vi kommer til at se en stigning i konspirationsteorier og misinformation i forbindelse med det amerikanske valg,” forklarer Michael Bang Petersen.

Trods  den store udbredelse, som opslaget med Nikki Haley har fået, tror Michael Bang Petersen ikke, at den type opslag vil flytte mange stemmer. 

“Misinformation fra autonome aktører, som i dette tilfælde med den konkrete person på X, ser i tidligere tilfælde ikke ud til at have haft effekt på de personer,  som blev eksponeret for det. De har allerede verdensbilleder, der flugter med misinformationen. Så i disse tilfælde, mener jeg ikke, at der flyttes mange stemmer,  siger Michael Bang Petersen. 

Ikke entydige svar på AI-genererede billeder

Mange brugere på X vil sikkert gennemskue, at billederne af Nicky Haley er skabt gennem kunstig intelligens. Men er man i tvivl, er der ikke meget hjælp at hente i selve billederne. 

Blot et enkelt af dem har et lille note nederst i opslaget, hvor der står, at billedet er AI-genereret.

“Fotoet er AI-genereret og viser Nikki Haley i fængsel, hvor hende og andre korrupte politikere hører til,” står der i beskrivelsen.

For at få en indikation af, om alle billederne er skabt med AI, kan vi bruge forskellige internetbaserede værktøjer, for eksempel hjemmesiden isitai.com, hvor vi uploader de fire billeder fra X-profilen.

Hjemmesiden angiver en procentsats som sandsynlighed for, at billederne er AI-genererede. 


Alle billederne - med undtagelse af et - får procentsatser, som tyder på, at de er skabt med AI.

Et af billederne får dog kun 39 procent, men det kan skyldes, at baggrunden på billedet ikke er skabt med AI, men kun selve motivet af Nikki Haley i håndjern og fængselsdragt. 

Eksemplet viser, at det i mange tilfælde er svært at afkode, om et billede er skabt med AI, fordi resultaterne ikke er entydige.

Her kan det være en fordel at opsøge flere forskellige hjemmesider og derefter sammenholde oplysningerne. Eksempelvis kan man også bruge værktøjet “Hive AI Detector.”

Det kan hentes ned til ens Google Chrome-browser, så man ved et højreklik på musen på et billede kan få værktøjet til at analysere billedet.

Ligesom med det andet værktøj angiver Hive AI Detector procentsatser på, hvor stor chancen er for, at billedet er skabt med AI. Og som bonus giver Hive AI Detector også sine bud på, hvilket AI-værktøj der er brugt til at lave billedet.

Tjekdet
Eksempel på hvordan Hive AI Detector fungerer i praksis. Foto: Skærmbillede

Er man fortsat i tvivl om et billede er AI-genereret efter brug af disse værktøjer, så kan man supplere med eksempelvis en Google-søgning. I dette tilfælde kunne man søge, hvorvidt Nikki Haley tidligere har været i fængsel. 

Man kunne også gøre brug af en omvendt billedsøgning via Yandex eller Tineye og måske få et praj om, hvor et billede tidligere er delt fra. 

I forbindelse med artiklen har det ikke været muligt at komme i kontakt med personen bag X-profilen. 

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 19. feb 2024