Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Viralt billede hævder at vise, at Biden ikke bærer mundbind i et fly under coronapandemien

Faktatjek 3. nov 2020  -  11 min læsetid
This describes the image
Foto: Skærmbillede fra opslag på Facebook
  • Her giver vi dig et løbende overblik over nye faktatjek om coronavirussen

  • Vi anbefaler også artikler fra andre faktatjekmedier

  • Siden opdateres hverdage 9:00-16:00

  • Har du set eller hørt en påstand, du mener trænger til et faktatjek? Skriv til os på tip@tjekdet.dk


Tirsdag den 3. november 2020 - 10:55

Viralt billede hævder at vise, Joe Biden ikke bærer mundbind i et fly under coronaviruspandemien

This describes the image
Foto: Skærmbillede fra opslag på Facebook

Det ligner et indspark i den amerikanske præsidentvalgkamp. Et billede er de seneste dage blevet delt igen og igen på Facebook og Twitter, hvor man ser demokraternes kandidat Joe Biden stående i et fly i en samtale med Remi Yamamoto, der er pressemedarbejder i hans stab, uden at holde afstand og uden at bære mundbind.

"Joe Biden har ikke mundbind på i flyet, men han har det på, når han er udenfor.... giver mening," lyder det sarkastisk i deleteksten til billedet.

Men teksten sætter billedet i en falsk kontekst. Billede blev taget i November 2019, før pandemien blev en sundhedstrussel verden over, skriver det amerikanske faktatjekmedie Check Your Fact.

Billedet er blandt andet er brag i modemagasinet Vogue i oktober. I billedteksten oplyses det, at det er taget i november sidste år i et fly på vej til den amerikanske delstat South Carolina.


Mandag den 2. november 2020 - 12:53

Her angribes den tyske forbundskansler for ikke at overholde egne restriktioner - men billedet er gammelt

This describes the image
Foto: Skærmbillede fra Facebook/Correctiv

Tyskland har i dag iværksat omfattende restriktioner på grund kraftig stigende smittetal. Barer, restauranter, sportsaktiviteter og så videre er enten blevet tvangslukket eller skal begrænses. Alligevel render den tyske forbundskansler Angela Merkel på værtshus - uden mundbind og uden at holde afstand.

Sådan lyder påstanden i et opslag, der er tilføjet et foto, hvor man ganske rigtigt ser kansleren i tæt festligt lag.

Men billedet er taget i 2018, oplyser det tyske faktatjekmedie Correctiv.

Blandt andet den tyske avis Kölnische Rundschau beretter i en artikel fra 18. oktober 2018 om kanslerens besøg på værtshuset. Og dengang plagede hverken en coronapandemi eller samfundsrestriktioner det meste af verden.

Også den danske statsminister Mette Frederiksen (S) er blevet hængt ud på Facebook for ikke at følge hendes egne krav om at holde afstand. I et billede, der blev delt på Facebook i sidste måned, ser man hende omfavne den tidligere overborgmester i København Frank Jensen (S). Men også det billede havde flere år på bagen, viste vores faktatjek.


Mandag den 2. november 2020 - 11:33

Trump overdriver: Biden tænker kun på at lukke landet ned!

Den amerikanske præsident Donald Trump fremhævede i weekenden, at USA er ved at ryste epidemien af sig. Det på trods af, at antallet af smittede stadig slår nye rekorder. Samtidig slog han i weekenden fast, at hans rival Joe Bidden (Dem.) vil lukke det amerikanske samfund ned, hvis han vinder valget.

"Biden vil LUKKE vores land ned, måske i årevis. Vanvittigt!," skrev Donald Trump i et opslag på Twitter søndag.

Og på et valgmøde i delstaten Michigan sagde han, "Biden tænker kun på nedlukninger. De vil lukke det (landet, red.) ned ... i et par år, og lade den (virussen, red.) gå væk," sagde Donald Trump.

Men præsidentens påstand er misvisende. Faktum er, at Joe Biden ikke har lovet at indføre omfattende bliv-hjemme-restriktioner for at dæmme op for virussen, hvis han bliver valgt. Og han har slet ikke talt om, at det skulle løbe i flere år, indtil forskerne er klar med en vaccine, viser et faktatjek fra det amerikanske nyhedsbureau AP.

Joe Biden har offentligt tilkendegivet, at han kun vil lukke landet ned, hvis videnskaben og hans rådgivere på et tidspunkt anbefaler det som værktøj til at begrænse smittespredningen.

Det vil altså ikke ske per automatik, hvis han vinder valget, men han tøver tilsyneladende heller ikke med at gribe til en nedlukning i en periode, hvis eksperterne på et tidspunkt anser det for nødvendigt. 

Hele faktatjekket kan findes her.


Mandag den 2. november 2020 - 10:36

Sort-hvid satirisk video fra i år deles som belæg for, at coronavirus blev forudset for 60 år siden

En video fra 1956, der advarer mod en dødelig virus, som vil sprede sig fra "et sted i Asien til resten af verden" i "år 2020", er blevet delt på Facebook tusindvis af gange. I deleteksten til videoen fremgår det, at videoen simpelthen har forudset coronapandemien.

Men den påstand holder ikke, siger skaberen af videoen til faktatjekkerne på det franske nyhedsbureau, AFP.

Videoen er slet ikke over 60 år gammel, men er derimod lavet i år som et satirisk svar på misinformation om covid-19.

Den næsten to minutter lange video består af sort-hvide klip, hvor man blandt andet ser en mand, der sidder bag en gammeldags skrivemaskine, et gammelt tog og et forældet landkort over Østasien. Titlen på videoen er "en optagelse lavet den 29. februar 1956".

Videoens lange virale rejse er ifølge AFP begyndt den 6. oktober 2020, hvor den bliver delt af en facebookbruger, der er registreret i Papua Ny Guinea.

AFP-faktatjekket kan findes her.


Fredag den 30. oktober 2020 - 9:49

Var mundbind medskyldig i 50 millioner dødsfald under den spanske syge?

This describes the image
Den spanske syge hærgede for omkring 100 år siden og var skyld i cirka 50 millioner dødsfald. Nu hævder populært facebookopslag, at forskere i 2008 fandt ud af, at mundbind var en af grundene til de høje dødstal. Men det var slet ikke det, forskerne fandt ud af. Foto: Courtesy Everett Collection/Shutterstock/Ritzau Scanpix

For omtrent 100 år siden døde cirka 50 millioner mennesker under influenzapandemien den spanske syge.

Men ifølge populære opslag på sociale medier, var det ikke virussen, der var skyld i de mange dødsfald. Det var derimod en bakteriel lungebetændelse. 

“Den bakterielle lungebetændelse var forårsaget af…. vent på det, vent på det…. mundbind (masks, oversat til dansk),” står der i opslaget, der gengiver et amerikansk blogindlæg skrevet af Anna von Reitz, en selvudnævnt internet-guru.

I indlægget kan man læse, at sammenhængen mellem lungebetændelse, mundbind og det høje dødstal blev opdaget af en række amerikanske forskere i 2008, heriblandt top-epidemiologen Anthony Fauci, den amerikanske pendant til Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen.

Anthony Fauci ved altså, at brugen af mundbind under influenzapandemier kan føre til højere dødelighed, lyder anklagen. Alligevel anbefaler han at bruge mundbind under coronapandemien.

Men anklagen bygger på et falsk grundlag.

Anthony Fauci var rigtignok en del af et forskerhold, der i 2008 opdagede, at årsagen til den høje dødelighed under den spanske syge var lungebetændelse forårsaget af en bakterie. Men det har ikke det fjerneste at gøre med mundbind.

Hele faktatjekket finder du her.


Mandag den 26. oktober 2020 - 15:03

Populær video anklager politikere for at bryde forsamlingsforbuddet. Men det gør de slet ikke

This describes the image
Størstedelen af Folketinget var til gudstjeneste i Holmens Kirke 6. oktober i forbindelse med Folketingets åbning. Ude foran kirken ventede demonstranter, som var utilfredse med, at politikerne gik i kirke midt i en pandemi. (Foto: Folketingets tv) Foto: Folketingets tv

I en facebookvideo anklages folketingspolitikere for at bryde forsamlings-forbuddet, da de i forbindelse med Folketingets åbning 6. oktober var samlet flere end 50 til gudstjeneste i Holmens Kirke.

Men politikerne overskred ikke forsamlingsforbuddet, viser vores faktatjek.

I kirker må man samles op til 500 personer, og ude foran kirken vurderede politiet ikke, at politikerne brød forsamlingsforbuddet på 50 personer, der var gældende, da videoen blev optaget.

Manden bag videoen erkender, at politikerne ikke brød forsamlingsforbuddet, men han fastholder, at det var moralsk forkasteligt at afholde gudstjenesten.

Få alle detaljerne i faktatjekket her.


Mandag den 26. oktober 2020 - 12:51

Teflon i mundbind udgør ikke en sundhedstrussel ved almindeligt brug

De blå engangsmundbind, mange bruger i disse tider, er sprøjtet med det syntetiske kemikalie teflon, og det kan give bæreren symptomer som feber, trykken for brystet, stakåndethed, hovedpine, hosten og ondt i halsen. 

Sådan lyder det ifølge faktatjekmediet Full Fact i et vidt delt facebookopslag.

Og det er faktisk rigtigt, at kemikaliet teflon bruges i produktionen af nogle engangsmundbind, skriver mediet. Oftest bruges dog en anden type af plastik ved navn polypropylen.

Men skulle man få fingre i mundbind, der indeholder teflon, er der som udgangspunkt ingen grund til bekymring. Mundbind med teflon er nemlig ikke farlige ved helt almindeligt brug.

Ifølge Full Fact er det først, når teflon varmes op til meget høje temperaturer - mellem 300 og 400 grader - at der er dokumentation for, at man kan opleve influenzalignende symptomer, som dem facebookopslaget beskriver.

Læs hele faktatjekket her.


Fredag den 23. oktober 2020

WHO bekræfter ved et uheld, at covid-19 ikke er farligere end influenza

Den overraskende nyhed kan man læse på den britiske hjemmeside OffGuardian.

Ifølge OffGuardian er det WHO’s beredskabschef, Michael Ryan, der har nedtonet farligheden ved covid-19 på et bestyrelsesmøde i WHO den 5. oktober. 

Her sagde beredskabschefen, at 10 procent af verdens befolkning har fået sygdommen, og på den baggrund har OffGuardian selv regnet sig frem til, at covid-19 har en dødsrate på 0,14 procent - helt i tråd med normal sæsoninfluenza.

Men OffGuardians beregninger er vildledende. Covid-19 er farligere end influenza, skriver det norske faktatjekmedie Faktisk.no.

OffGuardian har nemlig dels brugt forkerte tal i deres beregninger, ligesom hjemmesiden heller ikke har taget højde for eksempelvis de mange restriktioner, der er indført over store dele af verden som følge af pandemien.

Den faktiske dødsrate for covid-19 ligger derfor et sted mellem 0,53 og 0,82 procent - altså noget højere end dødsraten for influenza.

Du kan læse hele faktatjekket på Faktisk.no.


Torsdag den 22. oktober 2020 - 17:12

Nej, en testmetode for covid-19 blev ikke patenteret i 2015

This describes the image
Foto: Skærmbillede fra corona-information.dk / faktisk.no

En fejlagtig påstand om, at en test for coronaviruset SARS-CoV-2 blev patenteret i 2015, spreder sig for tiden på sociale medier. Baggrunden for påstanden er et skærmbillede fra en patentdatabase. Der ser man et angiveligt en opfindelse til en coronatest, der har "prioritetsdato" fra 2015.

Men skærmbilledet bliver misforstået, fordi personen eller personerne bag opslaget ikke ved, hvordan patentsystemet fungerer, viser et faktatjek, som det norske faktatjekmedie Faktisk.no har lavet.

Den første patentansøgning for en ny biometrisk testmetode blev registreret i 2015, men havde intet med covid-19 at gøre. Og siden da er der registreret flere ansøgninger, og det er faktisk først i maj 2020, at covid-19 bliver nævnt i systemet.

Det misforståede skærmbillede har blandt andet florereret på den danske hjemmeside corona-information.dk, som TjekDet tidligere har set nærmere på. Hjemmesiden kan bedst betegnes som et katalog over adskillige konspirationsteorier, der kredser om den nye coronavirus. Billedet fra patentdatabasen findes dog ikke længere på den danske side.

Læs hele faktatjekket fra faktisk.no her.


Torsdag den 22. oktober 2020 - 11:57

Vil droppe alle restriktioner: Overlæge ser kampen mod coronavirus for næsten vundet, men fire forskere afviser hans argumenter

This describes the image
Kim Varming, overlæge i klinisk immunologi ved Aalborg Universitetshospital, opfordrer myndighederne til at droppe alle restriktioner i forbindelse med covid-19. For ifølge ham er 80-90 procent af befolkningen immune, og desuden er covid-19 ikke værre end influenza. Men det er de fire forskere, TjekDet har talt med, helt uenige i. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Myndighederne kan godt kvitte restriktionerne, så danskerne igen kan færdes uden mundbind, og restauranter kan servicere sultne gæster efter klokken 22.

80-90 procent af danskerne er nemlig allerede immune over for covid-19. Og desuden er covid-19 ikke værre end almindelig influenza.

Sådan lyder det overordnede budskab på Twitter fra Kim Varming, der er overlæge i klinisk immunologi ved Aalborg Universitetshospital. Overlægen går altså i rette med Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og regeringen, der på pressemøde efter pressemøde har understreget vigtigheden af restriktionerne.

Og det er ikke første gang, Kim Varming er uenig i de danske sundhedsmyndighedernes anbefalinger. 

I 2016 hævdede han, at der ikke var dokumentation for, at HPV-vaccinen skulle forebygge livmoderhalskræft. Det fik dengang Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut, til at sige:

“Jeg ved ikke, hvilken planet han sidder på, men det er i hvert fald ikke Jorden”.

I coronaskeptiske facebookgrupper refereres Kim Varmings opslag ofte som argument for, at myndighedernes håndtering af coronavirus er en overreaktion.

Selv oplyser Kim Varming til TjekDet, at hans opslag bygger på teorier frem for videnskab og understreger, at han ikke fremlægger det som den skinbarlige sandhed. 

Men Kim Varmings teorier finder ingen opbakning hos fire forskere på området. 

Læs hele faktatjekket her.


Tirsdag den 20. oktober 2020 - 11:49

Kammeratligt kram midt i en coronatid vækker vrede - men billederne er tre år gamle

This describes the image
Billeder af statsminister Mette Frederiksen, der krammer den nu tidligere overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, har fået flere danskere til tasterne. De risikerer jo coronasmitte. Men billederne har flere år på bagen. Foto: Skærmbillede af opslag fra Facebook

“Mette… are you fucking kidding me!”

Så harmdirrende indledes et opslag, som de seneste 24 timer har vakt ret så stor opmærksomhed på Facebook.

Opslagets omdrejningspunkt er billeder af statsminister, Mette Frederiksen (S), og den netop afgåede overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, som omfavner hinanden - helt uden afstand og hensyn til coronavirus.

Og det scenarie har fået flere facebookbrugere til tasterne. 

Ifølge det virale opslag er billedet nemlig en affotografering af en nyhedshistorie bragt på TV2 News den 19. oktober 2020 omhandlende den nu tidligere overborgmesters tilbagetræden fra dansk politik. 

På billedet bærer hverken statsministeren eller den tidligere overborgmester mundbind, og omfavnelsen lader altså også meget tilbage at ønske, hvad angår den meters afstand, som myndighederne - med Mette Frederiksen i spidsen - har anbefalet i forbindelse med håndteringen af den igangværende corona-pandemi.

“Det er virkelig at tage tykt pis på sin befolkning!” står der videre i opslaget.

Men billedet er taget ud af kontekst. Klippet, som TV2 News brugte i det pågældende indslag i går, har tv-stationen nemlig hentet frem fra sine arkiver på forespørgsel fra TjekDet.

hele historien her.


Mandag den 19. oktober 2020

Mundbind skader ikke hjernen ved at begrænse mængden af indåndet ilt

Man kan få permanente hjerneskader ved at bruge mundbind! 

Sådan lyder påstanden i en video, der ifølge det tyske faktatjekmedie Correctiv har spredt sig i stor stil på sociale medier.

I videoen fortæller en kvinde, som giver sig ud for at være neurolog, at det at bære mundbind kan føre til mangel på ilt i blodet, hvilket kan skade hjernen - særligt hos børn og unge.

Men brug af mundbind påvirker ikke iltforsyningen til hjernen, skriver Correctiv - heller ikke hos børn og unge.

Iltmanglen skulle ifølge videoen opstå, fordi mundbindet tvinger bæreren til at indånde den samme luft, som vedkommende netop har udåndet. Og det gør, at en stor mængde af kuldioxid - eller CO2 - indåndes.

Men mundbindet ændrer ikke sammensætningen af den luft, vi indånder, siger en ekspert til faktatjekmediet, for luften kan sagtens passere gennem masken. Mundbind begrænser således ikke den ilt, man kan optage, når man har mundbindet på og skader derfor heller ikke hjernen.


Mandag den 12. oktober 2020 - 11:26

Nu sammenkobles coronavirus, verdensmål og socialistisk diktatur: Her er teorien om Agenda-21

Først var det 5G-teknologien og Bill Gates. Siden er QAnon-teorien vundet frem. Og nu bliver en gammel konspirationsteori om FN også kædet sammen med coronapandemien. 

Teorien bliver kaldt Agenda 21 og henviser til en FN-aftale fra 1992 med samme navn.

Aftalen er egentlig en slags forløber for FN’s 17 verdensmål fra 2015. Men i virkeligheden skulle Agenda 21 angiveligt være en plan om at indføre en totalitær, socialistisk regering. Og den vil uden nåde komme til at råde over hele verden, hævder skeptikere.

Teorien om Agenda 21 har floreret i USA i årtier. Herhjemme har partiet JFK21 taget navn efter teorien. Og i den seneste tid er teorien blevet koblet sammen med coronakrisen. For nu bliver der spekuleret i, om coronavirussen er et af FN’s redskaber til at omstyrte verden.

Særligt influencer Saszeline Dreyer tilslutter sig Agenda 21-teorien. Til en demonstration på Christiansborgs Slotsplads fortæller hun andre coronaskeptikere, hvordan FN’s verdensmål vil omstyrte deres liv.

Saszeline Dreyers påstande om teorien savner dog hold i virkeligheden. For læser man efter i FN-aftalerne, står der slet ikke, hvad Saszeline siger, der står. 

Agenda 21 blev til ved et FN-topmøde i Rio de Janeiro i 1992, hvor Danmark og 177 andre lande underskrev aftalen. 

I aftalen kan man finde noble verdensmål om en bæredygtig fremtid med forbedring af biodiversitet, afskaffelse af fattigdom og øget ligestilling mellem køn.

Men aftalen er egentlig ikke en rigtig aftale - det er rettere en hensigtserklæring, der ikke binder landene til noget som helst ifølge FN selv. Landene siger blot med aftalen, at dagsordenen for det 21. århundrede er at sikre bæredygtig udvikling.

Vi går dybere ned i konspirationsteorien her.


Fredag den 9. oktober 2020

Varmt vand er ikke mere effektivt end koldt vand, når du skal vaske hænder

This describes the image
Foto: Pixabay

Når man skal vaske hænder, er det mest effektivt at bruge varmt vand.

Det tror 70 procent i hvert fald, viser et studie fra Vanderbilt University i Nashville i USA ifølge faktatjekmediet Logically.

Men det er slet ikke nødvendigt at skrue op for det varme vand, når man skal vaske hænder, som mange af os gør i stor stil i disse tider. Et metastudie, der gennemgår forskning på området, foretaget af Vanderbilt University viser, at der ikke er evidens for, at varmt vand skulle give en mere effektiv håndvask. 

Og hverken det amerikanske Center for Disease Control (CDC) eller WHO anbefaler varmt vand til håndvask, skriver Logically. 

CDC anbefaler vand i en hvilken som helst temperatur. Så længe man bruger sæbe og skrubber hænderne i 20 minutter, dræbes bakterier og virusser.

Og ifølge WHO kan det faktisk være direkte skadeligt for huden at bruge varmt vand, når man vasker hænder. Det fjerner nemlig nødvendige fedtsyrer på hænderne, hvilken kan give eksem.

Derfor skal du hellere bruge lunkent eller varmt vand, næste gang du skal vaske hænder.

Hele faktatjekket kan læses her.


Torsdag den 8. oktober 2020 - 16:17

Forskere afviser skeptikere: Ny coronavirus eksisterer, og her er beviserne

Da de danske sundhedsmyndigheder tirsdag den 29. september afholdt endnu et pressemøde om covid-19, vakte særligt ét spørgsmål fra de tilhørende pressepladser opsigt:

“Er der ingen sygdom?”

Spørgsmålet blev stillet af Kristofer Krarup, der præsenterede sig som journalist fra Midtsjællandske Medier. Men mediet er opdigtet, og Kristofer Krarup er slet ikke journalist. 

Faktisk er han medlem af det coronaskeptiske parti JFK21, viste det sig efterfølgende.

Hans spørgsmål henviste til et svar på en ansøgning om aktindsigt, som angiveligt skulle bevise, at de danske myndigheder slet ikke har dokumentation for, at en ny coronavirus overhovedet findes.

Og antagelsen, at virussen ikke eksisterer, finder man i adskillige andre sammenhænge. To tyske læger, et tidligere folketingsmedlem for Alternativet og en menig, amerikansk facebookbruger har alle sat spørgsmålstegn ved virussens eksistens.

Men beviserne er der. Det fortæller forskere til TjekDet. De fremlægger dem i vores faktatjek her.


Du kan finde en oversigt over alle vores egne faktatjek om coronavirussen ved at klikke her.

Opdateret 7. feb 2021

Vil du vide mere?