Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kammeratligt kram midt i en coronatid vækker vrede - men billederne er tre år gamle

Faktatjek 20. okt 2020  -  2 min læsetid
This describes the image
Billeder af statsminister Mette Frederiksen, der krammer den nu tidligere overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, har fået flere danskere til tasterne. De risikerer jo coronasmitte. Men billederne har flere år på bagen.  Foto: Skærmbillede af opslag fra Facebook
  • Et billede af statsminister Mette Frederiksen og tidligere overborgmester Frank Jensen, der omfavner hinanden, vækker vrede

  • De to partifæller holder nemlig hverken afstand eller bærer værnemidler mod coronavirus

  • Men klippet af den kammeratlige krammer, som billedet forestiller, er filmet for tre år siden - længe før covid-19 så dagens lys

“Mette… are you fucking kidding me!”

Så harmdirrende indledes et opslag, som de seneste 24 timer har vakt ret så stor opmærksomhed på Facebook.

Opslagets omdrejningspunkt er billeder af statsminister, Mette Frederiksen (S), og den netop afgåede overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, som omfavner hinanden - helt uden afstand og hensyn til coronavirus.

Og det scenarie har fået flere facebookbrugere til tasterne. 

Ifølge det virale opslag er billedet nemlig en affotografering af en nyhedshistorie bragt på TV2 News den 19. oktober 2020 omhandlende den nu tidligere overborgmesters tilbagetræden fra dansk politik. 

På billedet bærer hverken statsministeren eller den tidligere overborgmester mundbind, og omfavnelsen lader altså også meget tilbage at ønske, hvad angår den meters afstand, som myndighederne - med Mette Frederiksen i spidsen - har anbefalet i forbindelse med håndteringen af den igangværende corona-pandemi.

“Det er virkelig at tage tykt pis på sin befolkning!” står der videre i opslaget.

Tre år gamle billeder

Men billedet er taget ud af kontekst. Klippet, som TV2 News brugte i det pågældende indslag i går, har tv-stationen nemlig hentet frem fra sine arkiver.

TV2 oplyser til TjekDet, at klippet er filmet den 20. november 2017 under valgkampen op til kommunalvalget samme år - og altså længe før udbruddet af ny coronavirus, som i disse tider kalder på værnemidler og begrænset fysisk kontakt.

Klippet, som er filmet foran Amager Centret i København, viser Mette Frederiksen og Frank Jensen i færd med at vinde vælgere ved at uddele roser og bagværk. Og det er altså i den forbindelse, at de to giver hinanden en kammeratlig krammer.

At optagelserne er flere år gamle, er der efterhånden flere facebookbrugere, der påpeger i kommentarfelterne på Facebook. Kort før publiceringen af denne artikel har flere af brugerne, der har delt opslaget, desuden slettet det igen. 

Når man lægger alle delinger sammen, har mindst 1.300 facebookbrugere delt opslaget. Men hvem der oprindeligt har kombineret den vrede tekst med billederne, har TjekDet ikke kunnet slå fast med sikkerhed.

Opdateret 20. okt 2020