Populær video anklager politikere for at bryde forsamlingsforbuddet. Men det gør de slet ikke
-
I en facebookvideo anklages folketingspolitikere for at bryde forsamlings-forbuddet, da de i forbindelse med Folketingets åbning 6. oktober var samlet flere end 50 til gudstjeneste i Holmens Kirke
-
Men politikerne overskred ikke forsamlingsforbuddet
-
I kirker må man samles op til 500 personer, og ude foran kirken vurderede politiet ikke, at politikerne brød forsamlingsforbuddet på 50 personer, der var gældende, da videoen blev optaget
-
Manden bag videoen erkender, at politikerne ikke brød forsamlingsforbuddet, men han fastholder, at det var moralsk forkasteligt at afholde gudstjenesten
Politikerne pålægger helt almindelige danskere omfattende restriktioner på grund af covid-19, men der gælder tilsyneladende andre regler for de folkevalgte selv.
Det er hovedbudskabet i en særdeles populær video, der er vist mere end 82.000 gange og delt mere end 4.000 gange på Facebook.
Videoen er optaget foran Holmens Kirke i København den 6. oktober, hvor der var gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning. I videoen ser man politikerne på vej ud af kirken efter endt gudstjeneste, mens manden, der filmer videoen, løbende tæller dem. Han hedder Christian Nørremark og er stifter af og formand for foreningen ‘Nej til tvangsvacciner og vaccineapartheid’.
“Så er vi oppe over 50, og politiet står her, og der sker ikke en hylende fis,” siger han, mens han står lige uden for kirkens område og filmer både politikere og det fremmødte politi.
“Ingen respekt for loven. Hverken fra politiets side eller fra Folketingets side,” fortsætter Christian Nørremark med henvisning til forsamlingsforbuddet, der på det tidspunkt havde en grænse på 50 personer.
Artiklen fortsætter under billedet
I en video, der er set mere end 82.000 gange på Facebook, live-transmitterer en bruger foran Holmens Kirke den 6. oktober. Her var Folketingets politikere til den traditionsrige gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning. På billedet ses blandt andet Naser Khader og Marcus Knuth fra Det Konservative Folkeparti i færd med at forlade kirkens område. (Foto: Skærmbillede)
Men politikerne brød ikke forsamlingsforbuddet til gudstjenesten, viser vores faktatjek.
I kirker gælder nemlig et forsamlingsforbud på 500 personer, og der var langt færre end det til stede ved gudstjenesten. Ude foran kirken overskred politikerne heller ikke retningslinjerne, vurderer Københavns Politi.
Regler blev overholdt
Forsamlingsforbuddet i det offentlige rum blev fra 26. oktober sænket til 10 personer, men 6. oktober, hvor gudstjenesten blev afholdt, var grænsen 50. Og så snart politikerne forlod kirken, gjaldt det daværende forsamlingsforbud på 50 personer, oplyser Kirkeministeriet til TjekDet.
På videoen er det imidlertid svært at fastslå, hvor mange personer der er samlet foran kirken.
Ifølge Københavns Politi blev reglerne dog overholdt, fordi der ikke på noget tidspunkt var mere end 50 personer i en egentlig forsamling. Politikerne og deres eventuelle ledsagere var i stedet i bevægelse det meste af tiden, og derfor greb politiet ikke ind, oplyser de.
“Vores opgave var blandt andet at sørge for, at de gældende covid-regler blev overholdt, og det, vurderer vi, var tilfældet,” skriver Københavns Politi i en mail.
Heller ikke inde i kirken forbrød politikerne sig mod reglerne. Både nu og den 6. oktober måtte der nemlig være helt op til 500 personer i kirker, oplyser Kirkeministeriet.
Artiklen fortsætter under billederne
Folketingets Administration oplyser til TjekDet, at der var cirka 180-190 personer til stede ved gudstjenesten medregnet blandt andet folketingspolitikere, folketingsbetjente og personale tilhørende kirken. På forhånd havde Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), desuden understreget over for alle Folketingets medlemmer, at det var vigtigt at være påpasselig.
”Helt generelt vil jeg naturligvis appellere til omtanke og hensyntagen, nu hvor vi igen skal være mange medlemmer forsamlet. På den måde håber og tror jeg, at vi kan få en festlig, højtidelig og tryg åbningsdag, selv under de usædvanlige omstændigheder,” skrev Henrik Dam Kristensen ifølge Folketingets Administration i en mail til Folketinget.
Også fra kirkens side var der taget masser af forholdsregler, fortæller daglig leder og kordegn i Holmens Kirke, Helle Bjørn. De har holdt flere møder om, hvordan man kunne sikre, at retningslinjerne blev overholdt inde i kirken.
"Hver anden bænk er lukket, og der må kun sidde tre på de bænke, der er åbne. I båsene, hvor der er mere plads end på bænkene, må der også maksimalt sidde tre. Så folk sad med to meters mellemrum over det hele," forklarer Helle Bjørn.
"Der var meget fokus på, at de deltagende skulle holde afstand, når de skulle ud og ind, og det gjorde de også. Og vi havde ekstra personale til at få dem hurtigt på plads, så de ikke stod i gangene," siger hun videre.
For at hjælpe deltagerne ved gudstjenesten med at holde afstand, var der mærker i gulvet. Endvidere var der sat dispensere op i kirken, så folk kunne spritte deres hænder af, fortæller Helle Bjørn.
Artiklen fortsætter under billedet
I kommentarsporet til den populære video er der tydelig utilfredshed med både politikerne og politiets ageren i forbindelse med gudstjenesten. (Foto: Skærmbillede)
Folkevalgte var ikke “superspredere”
Tilskuerne foran Holmens Kirke mener tilsyneladende ikke, at magthaverne tager tilstrækkeligt forbehold for den verserende pandemi. I videoen kan man blandt andet høre politikerne blive kaldt “superspredere” og flere gange blive mindet om at holde afstand og tage mundbind på.
Søren Riis Paludan, der er professor i biomedicin ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i virus og vacciner, har for TjekDet set video fra både gudstjenesten og den efterfølgende seance foran kirken igennem. Hans vurdering er, at politikerne opfører sig forsvarligt.
“Smitterisikoen her vil aldrig være nul, men som jeg ser det, er der generelt fin afstand (man kan helt sikkert finde undtagelser) og ingen krammere (som det sås ved supersmittebegivenheden i Det Hvide Hus),” skriver Søren Riis Paludan i en mail til TjekDet.
Han henviser til Amy Coney Barretts nominering til højesteretsdommer den 26. september, der resulterede i mindst 11 smittetilfælde af covid-19.
Artiklen fortsætter under videoen
Samme efterspil har der slet ikke været i forbindelse med gudstjenesten i Holmens Kirke, og det taler til folketingspolitikernes fordel, mener Søren Riis Paludan.
“Folketingspolitikerne har jo data på deres side, da der ikke er blevet detekteret smitte i forbindelse med arrangementet,” skriver han.
Han bemærker desuden, at mange af politikerne talte med folk, de også omgås til daglig og dermed allerede er i smitteboble med. Eksempelvis holdt partifæller sig typisk til hinanden i og ude foran kirken.
Mand bag video: Politikerne bryder de moralske love
Christian Nørremark, manden bag den populære video, erkender over for TjekDet, at politikerne ikke brød forsamlingsforbuddet til gudstjenesten hverken inde i kirken eller ude foran.
“Jeg var ikke helt inde i bestemmelserne, i øvrigt fordi de ændres hele tiden, så det var lidt en fortalelse. Politikerne brød ikke loven, har jeg efterfølgende fundet ud af,” siger han.
Han har ifølge eget udsagn fået låst sin facebookprofil, så han stadig har adgang til den, men ikke kan foretage sig noget på den.
Hvis det var muligt, kunne han ellers godt finde på at redigere opslaget med videoen, så det fremgår, at politikerne ikke bryder loven, siger han. Men han fastholder sin kritik af deres adfærd.
“Politikerne bryder de moralske love. Jeg undrer mig over, at man kan sidde så mange mennesker samlet al den stund, at man har lukket landet ned for så mange mennesker. Hvis corona er så farligt, mener jeg, at politikerne må fremstå som et suverænt eksempel herfor, og det mener jeg på ingen måde, de gør til den gudstjeneste,” siger Christian Nørremark og understreger, at politikerne helt burde have droppet gudstjenesten.