“Den rene dødsfælde for vores fugle”: Viral advarsel om halloween-pynt har noget på sig
-
Flere meget populære facebookopslag kalder det falske edderkoppespind, der af og til pyntes med til halloween, “den rene dødsfælde for vores fugle”
-
Der er da også historier fra udlandet om, at fugle og andre vilde dyr er blevet viklet ind i det syntetiske spind
-
Hverken Dansk Ornitologisk Forening eller Dyrenes Beskyttelse kender dog til eksempler på, at det er sket i Danmark
-
Alligevel er der god grund til at holde igen med det falske spindelvæv udendørs, siger biolog fra Dansk Ornitologisk Forening
Græskarhoveder, uhyggelig udklædning og kunstigt edderkoppespind.
Rundt omkring i landet kan man så småt se de første spor af halloween, der efter amerikansk forbillede fejres mange steder i landet den 31. oktober.
Men ifølge flere vidt delte facebookopslag er det en god idé at holde igen med det kunstige edderkoppespind - i hvert fald udendørs.
For mens uhyggen, det skaber for os mennesker, mest er for sjov, kan det være anderledes alvor for naturens vilde dyr, kan man læse i opslagene, der kalder spindene “den rene dødsfælde for vores fugle.”
I opslagene, der tilsammen er delt i omegnen af 40.000 gange, fremgår det ikke, præcis hvordan det kunstige edderkoppespind skulle udgøre en fare for naturens fugle. Men ifølge DOF BirdLife - også kendt som Dansk Ornitologisk Forening - er der god grund til at være forsigtig med de syntetiske spind. Der er dog ikke noget, der tyder på, at fugle ofte kommer galt af sted med dem herhjemme.
Ikke et udbredt problem
I flere artikler fra udenlandske medier kan man læse, at der har været episoder med fugle, der er blevet viklet ind i det falske spindelvæv, som mange ynder at pynte haven med til halloween.
Der er eksempelvis både rapporteret om episoder i Australien og hændelser i USA, hvor også eksempelvis egern er kommet i karambolage med det syntetiske spind, fordi de bruger det til at bygge reder med.
Dyrenes Beskyttelse, der driver Dyrenes Vagtcentral, har dog ikke hørt om hændelser herhjemme, hvor fugle er blevet fanget i falsk edderkoppespind, oplyser organisationen til TjekDet.
Alligevel god grund til advarsler
Heller ikke Knud N. Flensted, der er biolog og naturpolitisk rådgiver hos DOF BirdLife, er bekendt med konkrete danske eksempler på, at fugle er kommet galt af sted med falsk spindelvæv. Men han mener alligevel, der er grund til at undlade at pynte op med det udendørs.
“Der er jo det rent miljømæssige aspekt i det. Det falske edderkoppespind kan sidde fast i træer og buske og være svært helt at fjerne igen og på den måde blive efterladt i naturen, hvor det forurener med plastikrester. Desuden vil jeg vurdere, at vilde fugle med stor sandsynlighed kan blive fanget, som det er rapporteret i udlandet,” siger han.
Faren består i, at fuglene kan komme til at flyve ind i det falske spindelvæv og blive viklet ind på en måde, så de ikke kan komme ud igen, forklarer Knud N. Flensted. Der er også mulighed for, at fuglene kan blive viklet ind og kommer fri igen, men tager dele af det falske edderkoppespind med sig videre.
“Og grunden til, at vi ikke har set det endnu, kan jo være, at det falske edderkoppespind ikke har været så udbredt herhjemme endnu,” tilføjer Knud N. Flensted.
Sådan hjælper du
Hvis du alligevel vælger at pynte haven med falsk edderkoppespind, når du skal skabe den helt rigtige uhyggelige stemning på tirsdag, så er det altså en god idé at holde øje med naturens vilde dyr.
Og skulle det ske, at en fugl sidder fast i spindet, bør man hjælpe den med at vikle sig ud igen, siger Knud N. Flensted. Han understreger dog endnu engang, at det er bedst at undlade at benytte det falske spind udendørs til at begynde med.
Kommer fugle eller andre vilde dyr til skade, kan Dyrenes Vagtcentral nås på telefon 1812.