Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Lider din hund en “langsom og meget smertefuld” død, hvis du nedkøler den med koldt vand?

Faktatjek 21. jun 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
I talrige enslydende facebookopslag advares hundeejere mod at nedkøle deres sommervarme hunde med vand. Og det er rigtigt, at iskoldt vand er en dårlig idé, når hunden skal køles ned, men køligt og lunkent vand er effektivt, siger eksperter. Foto: Shutterstock
  • I talrige enslydende facebookopslag advares hundeejere mod at nedkøle deres overophedede hunde med koldt vand - hundene kan ganske enkelt dø af det, lyder det

  • Men det er som udgangspunkt ikke livsfarligt at nedkøle sin hund med vand, så længe vandet er almindelig koldt og ikke iskoldt

  • Iskoldt vand kan få hundens blodkar til at trække sig sammen og gøre det svært for den at komme af med varmen

  • Desuden er det vigtigt at få den overophedede hund ud af varmen og til et køligt sted med god ventilation

Sommeren er over os, og de høje temperaturer giver sved på panden. 

Men det er ikke kun dig, der bakser med varmen. Din firbenede ven risikerer også at få det lige rigeligt varmt i solen.

Men hvis du fristes til at hjælpe din overophedede hund ved at overhælde den med koldt vand, er det en rigtig dårlig idé. Koldt vand på kroppen eller en våd klud på ryggen er nemlig intet mindre end livsfarligt for hunde, hvis man skal tro en tekst, der for tiden kopieres og deles igen og igen i talrige opslag på Facebook.

Ifølge opslagene får det kolde vand hundens blodårer til at trække sig sammen, mens varmen skulle få blodet til at stivne.

“Som følge af kombinationen af de to, kan hjertet ikke længere modtage blod, og organerne svigter et efter et på grund af iltmangel. Resultatet er en meget langsom og meget smertefuld død,” lyder det i opslaget.

Men det er ifølge eksperter sat på spidsen. Det er rigtigt, at man risikerer at få den helt modsatte effekt, hvis man forsøger at nedkøle sin hund med iskoldt vand. Men almindeligt koldt vand er en god idé.

Tjekdet
I opslagene med advarslen til hundeejere opfordres facebookbrugere til at kopiere teksten og gengive den i nye opslag. Den opfordring har mange tilsyneladende taget til sig, for teksten er i øjeblikket at finde i talrige opslag på tværs af platformen. Foto: Skærmbillede af Facebook

Iskoldt vand holder på varmen

Hvis din hund er overophedet, skal den køles ned. Overophedning kan nemlig i værste fald føre til hedeslag, der kan være livstruende. Og en af de bedste måder at nedkøle hunden på, er med vand, slår Lisbeth Rem Jessen fast. Hun er lektor ved Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet.

Det er dog en dårlig idé at bruge iskoldt vand, siger hun. For pludselig og voldsom nedkøling af hundens krop får faktisk hundens blodkar til at trække sig sammen, som der står i facebookopslagene. 

Når blodkarrene trækker sig sammen, bliver det svært for hunden at komme af med varmen. Derfor er det ikke effektivt med iskoldt vand, forklarer Lisbeth Rem Jessen.

Derfor bør man i stedet bruge køligt vand, siger Lizette Sloth, der er dyrlæge ved Dyrlægehuset Kolding. Hun foreslår vand på en temperatur mellem 15 og 20 grader.

Uanset vandets temperatur, er det dog rigtigt, at man - som der står i facebookopslagene - bør holde sig fra tricket med en våd klud eller et vådt håndklæde på hundens ryg, siger Lisbeth Rem Jessen.

“Det er en dårlig idé, for det bliver hurtigt for varmt, og så kan hunden ikke komme af med varmen, så det er kontraproduktivt,” siger hun.

Få hunden væk fra varmen

Der er flere måder at gå frem, når hunden skal køles ned. Lizette Sloth anbefaler at lytte til facebookopslagets råd om at gå gradvist frem og starte med at afkøle hundens poter og mave.

“Det kan være en god idé at gå gradvist frem, men det vigtigste er ikke at gå fra en yderlighed til en anden. Lad være med et putte hunden ned i isvand. Det vil dens krop have svært ved at håndtere,” siger hun.

Lisbeth Rem Jessen anbefaler at overbruse hunden med køligt vand - både ryg, maveskind, poter, hals og hoved. 

Men begge eksperter fremhæver også, at det ikke er tilstrækkeligt med vand alene, hvis hunden virkelig har det varmt.

“Det vigtigste er at få hunden væk fra varmen til et sted, hvor der er køligt og med god ventilation,” siger Lizette Sloth.

Tjekdet
Ifølge Lisbeth Rem Jessen, der er lektor på Institut for Veterinærmedicin ved Københavns Universitet, er det en god idé at hælde vand over sin overophedede hund - så længe vandet er køligt og ikke iskoldt. Foto: Shutterstock

Særligt ventilationen er vigtig, påpeger Lisbeth Rem Jessen. Hunde kan nemlig ikke svede og kommer først og fremmest af med varmen gennem vejrtrækning.

“Så det er meget vigtigt, at der altid er ordentlig ventilation, hvor hunden befinder sig. Man kan med fordel gøre brug af en blæser, hvis luften er fugtig, varm og stillestående,” siger hun.

Hun fremhæver også, at man bør undgå for meget aktivitet med hunden i dagens varmeste timer, ligesom man bør undlade at efterlade hunden i bilen - selv når det ikke er særligt varmt udenfor. Det kan forebygge, at hunden bliver overophedet til at begynde med.

Men skulle det alligevel ske, og bliver hunden dårlig, bør man søge dyrlæge, siger Lizette Sloth.

Flere advarsler om hunde i solen

Det er ikke første gang, at varme sommertemperaturer fører til velmenende advarsler til hundeejere på Facebook.

Tidligere har for eksempel floreret en advarsel mod at give overophedede hunde isterninger. Også her lød påstanden, at det simpelthen kan koste hunden livet. Men den påstand har TjekDet tidligere affejet. Det er ikke livsfarligt at give din hund en isterning, lød konklusionen dengang. Og det bekræfter Lisbeth Rem Jessen igen.

“Der sker ikke noget ved, at de får et par isterninger. Men igen - det er ikke nogen særlig effektiv måde at køle dyrene ned på,” siger hun.

Anbefalingen er i stedet - igen - at afkøle hunden med køligt vand.

Også hundens poter har tidligere været genstand for bekymring. Når hunden får solvarm asfalt under fødderne, kan det nemlig give alvorlige forbrændinger, kunne man læse i et populært facebookopslag, der var i omløb sidste sommer. 

Og selvom opslaget brugte et billede, der næppe var en forbrændt hundepote, gav eksperter dengang personen bag ret i, at det er en god idé at passe på hundens poter, når det er varmt. Rådet lød blandt andet at undgå asfalt og i stedet lufte hunden i skoven, på græs eller grusvej, når det er varmt - og i øvrigt at være opmærksom på, at hunden ikke får hedeslag.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 21. jun 2023