Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tørken har sat ind: Kan vi løbe tør for vand i Danmark?

Indsigt 16. jun 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
Omfattende tørke har ramt Danmark, og det har ført til vandingsforbud flere steder. Her ses Vormark Gadekær på Østfyn fotograferet 12. juni, hvor vandstanden er faldet markant. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Tørken har ramt Danmark, og det har fået danskerne til at bruge mere vand

  • Derfor har flere vandværker direkte henvendt sig til deres kunder og bedt dem om at tænke over deres vandforbrug, hvis der skal være vand til alle

  • Men betyder det, at Danmark er ved at løbe tør vand?

Sveden pibler ned ad panden, græsplænen gulner, og landmanden sukker.

Danmark er ramt af en slem tørke, der får os til at tænde både vandhane og vandslange lidt oftere. Faktisk er vores vandforbrug i juni på det højeste niveau i 10 år.

Og det får flere vandværker til at løfte pegefingeren.

“Vi bruger alt for meget vand i varmen. Hvis der skal være nok til alle, skal vi bruge mindre. Hjælp os så meget, du kan – selv en vandkandefuld eller et minut mindre under bruseren hjælper. Så er der vand nok til alle i varmen,” skriver forsyningsselskabet Hofor fredag den 9. juni til cirka en halv million af de kunder i hovedstadsområdet, de leverer vand til.

Andre steder, som for eksempel Solrød, kan det føre til en afgift på 400 kroner, hvis man ikke overholder vandingsreglerne, der bestemmer, at lige husnumre kun må vande haven på lige datoer mellem klokken 20 og 22. Ulige husnumre må nøjes med at vande på ulige datoer. 

Og vandingen er vel at mærke kun tilladt med håndholdt haveslange.

Er Danmark reelt ved at løbe tør for vand, eller hvad er årsagen til de mange advarsler fra vandværkerne?

Vand nok

Lad os bare starte med at slå fast med syvtommersøm, at mangel på vand faktisk ikke er årsagen til, at du skal tænke over dit vandforbrug. 

Men når det er så varmt, som det er i de her uger, stiger vandforbruget. Det får nogle vandværker til at råbe vagt i gevær, fordi de ganske enkelt ikke kan nå at levere nok vand i forhold til det, der efterspørges. Det fortæller Ida Karlsson Seidenfaden, der er seniorforsker på Afdeling for Hydrologi ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Danske Vandværker har lavet en video med fem gode råd til at spare på vandet, især i en tørkeperiode som den nuværende.


Derudover fortæller hun, at vandværkerne heller ikke bare kan skrue op for pumpningen, når efterspørgslen på vand stiger.

“Hvis vi bliver ved med at bruge mere vand end normalt, kan vandværkerne risikere at opbruge deres kvote. De har tilladelse til at pumpe en vis mængde vand op, og den tilladelse skal de holde sig indenfor, så det er bæredygtigt, ellers risikerer de ikke at kunne levere, hvis de skruer op over en lang periode,” siger hun.

Inden vandværkerne sender vand ud til forbrugerne, skal vandet nemlig først gennem nogle forskellige trin, før det er drikkeklart. Og det er den proces, der gør, at de nogle steder ikke kan følge med, siger Susan Münster, der er direktør for Danske Vandværker.

For grundvand bliver ikke bare lige dannet natten over. Når vandet falder som regn, siver noget af vandet ned i undergrunden og ender til sidst i et grundvandsmagasin, hvor det bliver lagret. Den proces kan tage 5 til 55 år alt afhængig af jordlagets porøsitet.

Når man har boret sig ned til grundvandsmagasinet, kan vandværkerne pumpe vandet op. Herfra renser man det for eksempelvis jern, okker og mangan samt pesticider, hvis det er forurenet. Desuden ilter man det for at give det en bedre smag. 

 

Grafik: Nathalie Damgaard Frisch


Men det er ikke alle steder, at den omfattende rensningsproces er nødvendig. Derfor er det heller ikke alle vandværker, der lige nu har problemer med at følge med den store efterspørgsel, fortæller Susan Münster.

“Nogle steder hiver man vandet op direkte fra undergrunden og leder det direkte ud til forbrugerne. Der behøver du ikke at gøre noget, for det er rent og iltet, og der er ikke problemer med jern, okker og mangan.”

Stigende grundvandsstand, men ringe vandkvalitet

Ifølge Erik Arvin, der er professor emeritus ved Institut for Miljø- og Ressourceteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), tyder det ikke på, at vi i fremtiden løber tør for drikkevand, selvom klimaforandringerne kan føre til tørke i Danmark om sommeren. 

Faktisk er grundvandsstanden steget nogle steder de senere år, og det vil den kun blive ved med, fordi vi i fremtiden vil opleve et mere ujævnt og vådt klima, samtidigt med at borgerne i stigende grad sparer på vandet, vurderer han.


“I dag er det næsten umuligt at finde noget uforurenet grundvand”


Det betyder dog ikke, at alt er fryd og gammen. For selvom grundvandsstanden stiger, følger kvaliteten ikke nødvendigvis med, og det øger behovet for rensning af vandet.

“I dag er det næsten umuligt at finde noget uforurenet grundvand, og så er det, man flere steder skal i gang med at rense det med dyre metoder,” siger han og påpeger desuden, at det er dyrt at lave nye boringer efter grundvand, og at der er risiko for pesticidforurening.

Ingen løbsk vandregning

Det seneste år har der været store udsving i elprisen, og derfor fristes man måske til at spørge, om det samme kan ske med vandprisen.

Ifølge Susan Münster er der ikke lige nu fare for, at din vandregning løber løbsk. Taksten på vand bliver nemlig fastsat én gang om året, og der skal ske noget “særligt og ekstremt”, før man ændrer taksten midt i et år, fortæller hun. 

Dog peger hun på noget af det samme som Erik Arvin, som kan påvirke prisen på vand i fremtiden. 

“Hvis vi ikke gør noget for at beskytte grundvandsressourcen, så kommer vi ud i en situation, hvor vi på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at rense vandet alle steder. Så skal der teknologi til, og det koster penge,” siger hun og tilføjer:

“Derfor har vi alle en fælles interesse i at beskytte grundvandet, fordi det er den måde, vi kan holde prisen så lav som muligt på. Men der kommer ikke til at være store udsving, så ville jeg i hvert fald blive meget overrasket. Og det er i hvert fald først om adskillige år.”

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 16. jun 2023